Παύλος Συνοδινός: "Εφτιχομανία", αυτοσαρκασμός και μουσικές συμπράξεις

Λίγο πριν την live εμφάνιση στην Αθήνα

| 09/03/2016

Τι / ποιοι είναι οι / η Ευτιχομάνια; Ο Σούλης Λιάκος στιχουργό-συνθέτει, ο Νίκος Ζιώγαλας κανονίζει τις φωνο – δοσολογίες και οι Greeklish Babylon ανακατεύουν σε μια ηχητική γαρνιτούρο – παραγωγή του Παύλου Συνοδινού. Σε καζάνι που βράζει αστάθμητοι παράγοντες και συντελεστές συ-γκρούονται προκαλώντας χημικές παραληρο – ηχητικές αντιδράσεις φτιάχνοντας το new age χάπι της (αντί)χαράς. Και εγένετο η «ΕΥΤΥ-ΧΟΜΑΝΙΑ». 

«Αλίμονο σου αν δεν χαρείς» μας προειδοποιούν οι συντελεστές. ΠαγανοΒουκολικό Dub Rock σε γλώσσα ωμών ελληνικών μιας εποχής τόσο σύγχρονης και καλωδιωμένης που καταντάει αφόρητα αναχρονιστική και συντηρητική χρίζοντας ψυχανάλυσης. Και εμείς βρεθηκαμε με τον Παύλο Συνοδινό λίγο πριν το live τους στην Αθήνα, στς 11/3 στο ΙΛΙΟΝ plus για να καταλάβουμε αυτή την κατάσταση λίγο καλύτερα.

[hr]

“Εφτιχομάνια” σε τέτοιους καιρούς, ζοφερούς; Τι παίζει με το όνομά σας και την ευτυχία; Μπορούμε να αποζητάμε τη δεύτερη ακόμη ή μπα;

[hr]

Μπα όχι. Ούτε πριν έπρεπε να την αποζητούμε. Αυτή η μανία μας έκαψε. Πριν καν αναρωτηθούμε αν υπάρχει αυτή η ευτυχία την κυνηγήσαμε σαν τρελοί με οποιοδήποτε αντίτιμο, αρκεί να δείχνουμε πιο ευτυχισμένοι (πετυχημένοι) από τον διπλανό μας. “Σε πολιτείες και χωριά φούντωσε μια μανία να ‘χει ο άνθρωπος θεό το παραμύθι του άλλου, λόγο να έχει δανικό και γλώσσα παπαγάλου” λέει ένα από τα άσματα μας. Ο αυτοσαρκασμός του ονόματος μας ας ελπίσουμε να λειτουργήσει αυτοψυχαναλυτικά για τους ενδιαφερόμενους και να φέρει μια κάποια λύτρωση όπως στις αρχαίες τραγωδίες…

[hr]

Ασχολείσαι από πολύ μικρός με τη μουσική; Είχες σκεφτεί ποτέ ότι θα ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό;

[hr]

Η κλισέ απάντηση είναι πως δεν είχα σκεφτεί ποτε κάτι τέτοιο και βρέθηκα εδώ χωρίς να το καταλάβω, αλλά όχι. Ήμουν ψώνιο με τη μουσική και την ηλεκτρική κιθάρα από τότε που με θυμάμαι. Ξέρεις όσο πιο πολύ ποθείς κάτι τόσο πιο δύσκολα σου κάθεται. Η διαδρομή είναι απολαυστικότατη όμως και δε το αλλάζω.

exw12

[hr]

Τι είναι τέλος πάντων αυτό το project Ευτιχομάνια από την πλευρά της μουσικής; Πες μας λίγα λόγια για τους συντελεστές και την ιστορία για το πως προέκυψε.

[hr]

Η μπάντα που έχουμε ο Πάνος Τ;oλιος , ο Νίκος Ζαδές και εγώ, δηλαδή οι Greeklish Babylon, είχε την ανάγκη να εκτονώσει την παραγωγική, πειραματική και δημιουργική της υπερένταση και έκτος του δικού μας υλικού. Το ‘’θύμα” ήταν πέρυσι ο Νίκος Ζιώγαλας και η πλούσια ηλεκτροπαραδοσιακορόκ κληρονομιά του. Εκεί ξεκινήσανε τα πειράματα θέλοντας να boostarουμε αυτόν τον ήχο. Τα αποτελέσματα μεσα απο τα live δώσανε στον Νίκο μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το που το πάμε και εκείνος είχε την απάντηση μέσα από τον παιδικό του φίλο και τραγουδοποιό από τη Βέροια Σουλη Λιακό. Εκείνος μας έφερε την όμορφη βουκολική τρέλα του, προςθέσαμε αρκετό έθνικ και ροκ χάνοντας και μπερδεύοντας τους ρολους και ξαφνικά βρεθήκαμε να έχουμε ένα συνολικό project σύμπραξης τριών αξόνων Λιακος, Greeklish B και Ζιώγαλας. Κάπου εκεί συναντήσαμε και τον πολυοργανίστα Ηλιά Λαμπρόπουλο που με τα πνευστά και τα βιολιά του μας έδωσε και άλλα πλουσια χρώματα, όπως και τον Μαρίνο Τρανουδακη αντιστοίχως με τα κρουστά του. Προσωπικά είμαι χαρούμενος. Το πείραμα των Greeklish Babylon συνεχίζεται. Ανθρωποι διαφορετικών ηλικιών, εποχών, στρωμάτων και βιωμάτων συμπράτουν μουσικά στη Βαβυλώνα μας με μόνο σκοπό τις σωστές δοσολογίες για μια ΄΄goodvibes’’ συνύπαρξή πριν πέσει ο πύργος μας και γιατί όχι εξέλιξη των ηχών…

[hr]

Ροκ και παράδοση… Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί αν γίνεται κάτι τέτοιο αποτελεσματικά. Χάνει ή κερδίζει σε μαγεία μια τέτοια μίξη;

[hr]

Πιστεύω πολύ στις ισορροπίες. Η κόκκινη γραμμή του κιτς σε τέτοιες προσπάθειες είναι πολύ εύκολο να ξεπεραστεί και μονο η διαχρονικότητα μπορεί να βγάλει ετυμηγορία. Πάντως δεν αντιμετωπίζω το ροκ και την παράδοση σαν μεμονομένα είδη στην περίπτωση αυτή πιστεύοντας στην εξέλιξη μέσω της διερεύνησης. Κάτι που σήμερα θεωρούμε μίξη ειδών κάποτε μπορεί να θεωρείται κλασικό. Ήδη ο όρος έθνικ έχει το κύρος να χωρέσει τέτοιες προσπάθειες που πετυχαίνουν. Τόλμη λοιπόν. Ο ηλεκτρικός ήχος είναι πια παγκόσμιος αλλα είναι γελοίο να ξεχνάς σε ποιο γεωγραφικό πλάτος περπατάς και με ποια γλώσσα βιώνεις και συνεννοείσαι. αφήνοντας τη τέχνη σου έξω από αυτό. Τελικά όμως η αισθητική είναι η προστάτιδα της μουσικής για όλες τις περιπτώσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=fDvspuh49D0

[hr]

Δώσε μας τώρα αντανακλαστικα, ελληνόφωνους και αγγλόφωνους, τους 5 -6 μουσικούς ή γκρουπ που θεωρείς ότι σε έχουν επηρεάσει περισσότερο σε αυτό που κάνεις μουσικά σήμερα.

[hr]

Οι αντιφατικές απαντήσεις ίσως δώσουν περεταίρο εξηγήσεις στα προηγούμενα ερωτήματα. Jimi Hendrix, Goran Bregovic,  Βαμβακάρης, Σαββόπουλος, Pink Floyd, Massive Attack, Thievery Corporation, Τρύπες, Σπαθιά, Motorhead, Bob Marley, Μοτσαρτ. Συγνώμη είπα παραπάνω αλλά που να χωρέσουν. Και λίγα είπα. Το θέμα είναι ότι οποιον και αν ρωτήσετε από τη παρέα της ΕΦΤΙΧΟΜΑΝΙΑΣ το πιο πιθανό είναι να δώσει αλλοπρόσαλλες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Θέλω να πιστεύω πως είναι ένα υγειές αποτέλεσμα μιας συνεχόμενης προσωπικής αναζήτησης του καθενός μας. Ευτυχως πολλοί ακόμα θα απαντούσαν παρόμοια και ας μη δήλωναν μουσικοί πειραματιστές. Δεν έχει συνορα η μουσική, δοξα συ jah.

[hr]

Όλα τα τελευταία χρόνια ανεξαρτήτως συγκεκριμένων πολιτικών αναλύσεων όλοι συμφωνούν ότι ζούμε σε πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα. Πως αυτό επηρεάζει τους μουσικούς και τη μουσική;

[hr]

Γαμώτο δεν έχω καλή γνώμη σε αυτό το θέμα. Είμαι σίγουρος πως άνθρωποι και μπάντες κρυφά και ανώνυμα έχουν φτιάξει και κρατάνε στα χέρια τους τον ήχο και τους στίχους μιας καινούριας εποχής ικανή να ανατρέψει όλο αυτό το μαυρο που μας έφεραν τα κατεστημένα τόσες δεκαετίες τώρα. Όμως κακά τα ψέματα τους αγνοούμε επιδεικτικά. Έχουμε βολευτεί κάπως σε ανάλαφρα σουινγκάκια και το βάθος του προβληματισμού φτάνει μέχρι τις ακατανόητες πολλές φόρες τοπολαλιές της γύρω Ελλάδας και μέχρι εκει. Δεν θέλουμε να ακούσουμε καινουριο ήχο δεν θέλουμε να φτιάξουμε καινούριες γλώσσες και ανακαλούμε συνεχώς το παρελθόν. Θυμίζει λιγο την εμμονή με τους αρχαίους Ελληνες. Τους μνημονεύουμε και υπερηφανευόμαστε λες και τα κάναμε εμείς τα κατορθόματα τους. Ενταξει σκέφτομαι και λίγο ραελιστικά. Οι ανθρωποι έχουν ζοριστεί ψυχολογικά πολύ, έχουν ανάγκη να ξεσκάσουν και τα λεφτά είναι τόσο λίγα που δεν υπάρχουν περιθώρια για ρίσκα, για αυτό θα διαλέξουν αυτό που ξέρουν. Ετσι οι ευκαιρίες ελαχιστοποιούνται για κάθε πραγματικά εναλλακτική καλλιτεχνική πρόταση. Πάντως ότι έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια δείχνει για μένα να κρατάει και πάλι τις κατεστημένες φόρμες του παρελθόντος. Κάτι δεν κάνουμε καλά και το κοινό και οι μουσικοί και δε βγάζω τον εαυτό μου απ εξω.

[hr]

Αυτά που συμβαίνουν γύρω σου νιώθεις την ανάγκη να τα εκφράσεις κάπως μέσα από την ενασχόληση με τη μουσική με κάποιον δικό σου τρόπο; Ή προτιμάς να είναι ένα πεδίο που να μένει ανεπηρέαστο από τέτοιες σκέψεις;

[hr]

Μου είναι αδύνατον να διαχωρίσω τη μουσική αλλά και κάθε τέχνη από τις τρέχουσες κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις της κάθε περιόδου. Προσπάθησα, καθώς πρέπει καμιά φορά να φέρεσαι και πιο επαγγελματικά. Νομίζω δεν τα κατάφερα. Ισως μου στέρεψε και τη δημιουργικότητα σε κάποιο βαθμό αυτή η αντανακλαστική και ανεξέλεγκτη υποχρέωση που νιώθω η τέχνη μου να ασκεί κριτική με τον οποιοδήποτε δικό μου τρόπο. Ειδικά μια τέτοια στείρα και διχασμένη εποχή που δεν ξέρεις ποιον και τι να πιστέψεις πια. Παρόλαυτα αυτή η φράση ‘’η τέχνη είναι πολιτική” με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

12771481_949286201857676_4458398304275019906_o

[hr]

ΙΝΦΟ
ΕΥΤΙΧΟΜΑΝΙΑ

[hr]

Στίχοι: Σούλης Λιάκος
Μουσική: Σούλης Λιάκος, Παύλος Συνοδινός, Νίκος Ζιώγαλας
Φωνές: Νίκος Ζιώγαλας, Σούλης Λιάκος, Παύλος Συνοδινός
Παιξίματα – ενορχήστρωση: Greeklish Babylon
Παραγωγή: Παύλος Συνοδινός
Οργάνωση παραγωγής: Αθανάσιος Λέλος, naman productions

ΙΛΙΟΝ plus
Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17
Παρασκευή 11 Μάρτη
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:30 / Έναρξη: 22:00
Είσοδος: 10 ευρώ με μπύρα ή ποτήρι κρασί
Κρατήσεις – Πληροφορίες: 2108824383, 6983600510