Πειραιάς: Ρατσιστικός... «καταπέλτης» εναντίον προσφύγων

Πλοίαρχος και Λιμενικό αρνήθηκαν την επιβίβαση σε πρόσφυγες, ενώ είχαν εισιτήρια και νόμιμα έγγραφα

| 04/03/2017

Σοβαρό ρατσιστικό επεισόδιο εκτυλίχθηκε χθες το βράδυ στον καταπέλτη του πλοίου «Αριάδνη», με θύματα ένα ζευγάρι προσφύγων της εθνοτικής ιρακινής μειονότητας των Γεζίντι – οι οποίοι έχουν υποστεί, ουσιαστικά, γενοκτονία από τον ISIS – και θύτες τον πλοίαρχο, μέλη του πληρώματος και λιμενικούς.

Ο Ατού και η Σουζάν αποβιβάστηκαν – με εντολή, ευθύνη και υπό την αιγίδα της ‘Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – το πρωί της Παρασκευής στον Πειραιά, προερχόμενοι από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, με σκοπό να δώσουν συνέντευξη στην επιτροπή ασύλου και να επιστρέψουν το ίδιο βράδυ. Εχοντας, φυσικά, μαζί τους, όλα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα και, βέβαια, τα εισιτήριά τους.

Λόγω της ταλαιπωρίας του ταξιδιού, αλλά, προφανώς, και της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν από την διήγηση των δεινών της, η Σουζάν λιποθύμησε μόλις βγήκε από το ταξί που τους άφησε μπροστά στον καταπέλτη του πλοίου. Συνήλθε, όμως γρήγορα και το ζευγάρι πήγε να επιβιβαστεί. Ωστόσο, μέλη του πληρώματος που είδαν το περιστατικό της λιποθυμίας εμπόδισαν την επιβίβαση του ζευγαριού επικαλούμενα λόγους υγείας της κοπέλας. Τόσο οι πρόσφυγες, όσο και ο ‘Ελληνας φίλος τους προσπάθησαν να τους πουν πως η κοπέλα δεν έχει κανένα πρόβλημα, διαθέτει όλα τα επίσημα ιατρικά έγγραφα για την κατάσταση της υγείας της και τα φάρμακά της και ότι, τέλος πάντων, δεν γίνεται να αρνηθούν την είσοδο σε επιβάτες με εισιτήριο.

Στο επεισόδιο παρενέβη και ο πλοίαρχος, αρνούμενος την είσοδο των προσφύγων και μάλιστα με απαράδεκτο ύφος και τόνο, όπως αναφέρουν οι καταγγέλοντες. Παρά τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα και τα εισιτήρια, απαιτούσε να μάθουν «ποιοι είναι αυτοί», ποιο το «έννομο συμφέρον» του φίλου τους(!) και ότι αυτός αποφασίζει ποιος θα επιβιβαστεί στο πλοίο και ποιος όχι.

«Προσπερνώντας» με άνεση το γεγονός ότι το πλοίο εξυπηρετεί δρομολόγιο σε γραμμή που έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο και δεν είναι… «ΙΧ».

Ολα αυτά συνέβαιναν παρουσία λιμενικού ο οποίος τασσόταν με το πλήρωμα και τον πλοίαρχο.

Οταν ήρθε η ώρα να φύγει το πλοίο, το ζευγάρι των προσφύγων προσπάθησε να επιβιβαστεί, όπως είχε δικαίωμα, αλλά απωθήθηκε(!) από το πλήρωμα, με τον λιμενικό να απειλεί την κοπέλα ότι θα συλληφθεί για «αντίσταση κατά της αρχής»!

Τόσο το ζευγάρι, όσο και ο φίλος τους κατέθεσαν άμεσα έγγραφη καταγγελία στον αξιωματικό υπηρεσίας του Λιμενικού, ενώ ενημερώθηκε ταυτόχρονα και η Υπατη Αρμοστεία.

Είναι προφανές ότι παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης και αναμένουμε από κάθε αρμόδιο (Λιμενικό, Υπατη Αρμοστεία, κρατικές και κυβερνητικές υπηρεσίες κλπ) να επιληφθούν άμεσα ώστε να εξακριβώσουν τους υπεύθυνους αυτής της, επιεικώς απαράδεκτης, συμπεριφοράς απέναντι σε ανθρώπους που έχουν υποστεί ακατανόμαστη σωματική και ψυχολογική βία από τον ISIS (ειδικά η κοπέλα) και, βέβαια, να αποδοθούν ευθύνες και ποινές.

Προς το παρόν παραθέτουμε την ανάρτηση του φίλου του ζευγαριού για το συμβάν, στο facebook:

«Σε ενα ρατσιστικό παραλήρημα ο πλοίαρχος του Αριαδνη, συνεπικουρουμενος απο ανδρες του Λ.Σ, αρνηθηκαν αποψε την επιβιβαση στην προσφυγα γεζιντι Σουζαν στο δρομολογιο Πειραιας Μυτιληνη, ενω ειχε εισιτηριο και ολα τα απαραιτητα ταξιδιωτικα εγγραφα. Ηδη καταθεσαμε με τον συζυγο της. ενυπογραφες καταγγελιες στον αξιωματικο υπηρεσιας και δεν θα μεινουμε εκει. Για το πληρες ιστορικο της υποθεσης εχουν ενημερωθει Υπατη Αρμοστεια και φορεις . (…) Ελπιζω ο αρχηγος του Λ.Σ να επιληφθει σε μια υποθεση που εκτος απο σοβαρη εχει και πολλες πτυχες».

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.