Πληρώθηκες; Το αφεντικό έχει άλλη άποψη και την επιβάλλει με μπράβους!

Σοκ έχει προκαλέσει η καταγγελία του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

| 10/03/2017

Μετά τη γνωστή υπόθεση με τα κουπόνια που φέρονται να επιστράτευσαν εργοδότες ώστε να «αντικαταστήσουν» τους μισθούς των εργαζομένων, έρχεται μια ακόμα καταγγελία τρομοκρατικής –αυτή τη φορά- εργοδοτικής πρακτικής.

Σοκ, ακόμα και στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου και της εργατικής επισφάλειας, έχει προκαλέσει η καταγγελία του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σύμφωνα με την οποία εργοδότες στέλνουν το μπράβο τους να συνοδέψει τον εργαζόμενο στο ATM, για να του πάρει ένα μέρος του μισθού του.

Πιο συγκεκριμένα, η καταγγελία στην οποία προχώρησε ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων,  αναφέρει πως εργολαβικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, φέρονται να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πηγαίνουν στο ATM να εισπράξουν το μισθό τους, συνοδεία μπράβων των αφεντικών στους οποίους, στη συνέχεια, καταβάλλουν ένα μέρος του ποσού!

Όπως εξηγεί ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η πρακτική αυτή έρχεται να αντικαταστήσει το παλιότερο «κόλπο», κατά το οποίο οι εργοδότες ανάγκαζαν τους εργαζόμενους να υπογράφουν εξοφλητικές αποδείξεις με ποσά μεγαλύτερα από εκείνα που εισέπρατταν ως μισθό. Από το Δεκέμβρη, μετά την αλλαγή του νόμου, ως αποδεικτικό εξόφλησης της μισθοδοσίας γίνεται δεκτή η κατάθεση χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων, δυσκολεύοντας έτσι τον εργοδότη να μην καταβάλει όσα οφείλει.

Έτσι, η πρακτική που κάποιες φορές έχει παρατηρηθεί είναι πολύ χειρότερη από την προηγούμενη και θυμίζει μαφία: οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στο ATM της τράπεζας, συνοδευόμενοι από πρόσωπο «εμπιστοσύνης» του αφεντικού, κάνουν ανάληψη ποσού από τη μισθοδοσία τους και δίνουν ένα μέρος από αυτό στον μπράβο. Με τον τρόπο αυτό, ο εργοδότης φαίνεται νόμιμος απέναντι στις αρχές, καθώς το εξοφλητικό απόδειξης υπάρχει. Όμως, την ίδια στιγμή, ο εργοδότης αφενός κλέβει -ουσιαστικά- τον υπάλληλό του, αφετέρου αποκρύπτει δικά του κέρδη, από το κράτος και τις φορολογικές αρχές.

Ταυτόχρονα, σε κίνδυνο φορολογικών κυρώσεων μπαίνει και ο ίδιος ο εργαζόμενος, αφού άλλο εισόδημα εμφανίζεται να έχει και άλλο είναι αυτό που τελικά μπαίνει στην τσέπη του.

Μάλιστα, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει ότι τα πρόσωπα «εμπιστοσύνης» του εργοδότη συνήθως είναι άνθρωποι με βεβαρημένο ποινικό μητρώο και τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με κάποιου είδους εργασιακή σχέση με τις εν λόγω επιχειρήσεις, ώστε να μην συνδεθούν άμεσα με αυτές, σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία ή ακόμα και σύλληψη επ’ αυτοφώρω.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, έχει ως εξής:

«Ο ιστορικής σημασίας Σύλλογός μας, που ιδρύθηκε το 1893 και απέκτησε για πρώτη φορά νομική προσωπικότητα το έτος 1921, μετρώντας 124 χρόνια δράσης στον κλάδο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, καταγγέλλει την πρακτική εργολαβικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες εφαρμόζουν πρακτικές «μαφίας», μη διστάζοντας να «ληστέψουν» κυριολεκτικά τους εργαζόμενους την ώρα της ανάληψης του μισθού από τα ΑΤΜ.

Η «πρακτική» είναι παλιά, ο τρόπος διαφοροποιήθηκε, αφού η υπογραφή σε μεγαλύτερου ποσού εξοφλητική απόδειξη, αντικαταστάθηκε με την απευθείας ανάληψη από το ΑΤΜ και την παράδοση του «υπερβάλλοντος» (νόμιμου) μισθού σε πρόσωπο «εμπιστοσύνης» του εργοδότη, το οποίο «συνοδεύει» τον εργαζόμενο στην τράπεζα. Τα πρόσωπα «εμπιστοσύνης» του εργοδότη, συνήθως είναι άνθρωποι με βεβαρημένο ποινικό μητρώο και τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με κάποιου είδους εργασιακή σχέση με τις εν λόγω επιχειρήσεις, ώστε να μην συνδεθούν άμεσα με αυτές, σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία ή ακόμα και σύλληψη επ’ αυτοφώρω.

Αυτού του είδους οι ενέργειες δε συνάδουν με χώρα ευνομούμενη δυτικοευρωπαϊκή και πρέπει άμεσα το Υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, να αναλάβουν άμεσα δράση, σε συνεργασία με τις αστυνομικές και φορολογικές αρχές, για την πάταξη αυτών των παραβατικών φαινομένων.

Ο Σύλλογος μας αναλαμβάνει δράση και καλεί τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να απευθύνονται για τέτοια περιστατικά και για κάθε είδους καταγγελίες, που αφορούν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, στην ειδική φόρμα καταγγελιών που υπάρχει στη σελίδα www.idiotikoi.gr. Εννοείται ότι ανωνυμία των καταγγελλόντων θα προστατεύεται».

πηγή