Τα κορίτσια ξενυχτάνε με αντι-σεξισμό!

Νυχτερινή πορεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

| 29/11/2016

Γράφει η Νατάσα Κεφαλληνού – Φωτογραφίζει η Σοφία Ζαχαριάδη

Και ξαφνικά, το βράδυ της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου, οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης γέμισαν με ήχους, χρώματα, συνθήματα, μουσική. Αιτία δεν ήταν το κάλεσμα του υπερ-καταναλωτικού πανηγυριού με το όνομα «Black Friday». Εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας #Καμία Ανοχή (συστήθηκε μετά το συστηματικό βιασμό της 14χρονης στη Λάρισα), με αφορμή τη Διεθνή ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b12

Το αρχικό ραντεβού ήταν στην Καπνικαρέα. Κατά της 8.30 ο πεζόδρομος είχε πλημμυρίσει από νέα και μεγαλύτερα πρόσωπα ανθρώπων όλων των φύλων και σεξουαλικών προσανατολισμών.

Από τη μικροφωνική ακούγονταν δυνατά, μεταξύ άλλων:

«Βία είναι

να απειλούν την ζωή σου

το ΟΧΙ σου να μεταφράζεται σε ΝΑΙ

να σε χτυπάνε

να φοβάσαι μόνη στο δρόμο το βράδυ

το να σου λέει ότι «πάλι για αυτά τα φεμινιστικά θα μας πεις;;;»

να κρύβουν σεξιστικά σχόλια σε «χιούμορ»

να σε απολύουν επειδή έμεινες έγκυος

να πρέπει να αφήσεις εσύ τη δουλειά σου και τα ενδιαφέροντα σου για να προσέχεις τα παιδιά

να σου λένε ότι χτυπάει το «βιολογικό σου ρολόι»

η κακοποίηση που υφίστανται από μπάτσους-δικαστές οι γυναίκες που καταγγέλλουν

τους βιαστές τους/βιασμούς τους

το να είσαι μετανάστρια και να θεωρούν αυτομάτως ότι εκδίδεσαι.

να πρέπει να ξαναγυρίσεις στο σπίτι των γονιών σου και στην πατρική εξουσία γιατί είσαι άνεργη»

%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b13

Ήταν εμφανές ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες της «Καμία Ανοχή» ήθελαν να περιγράψουν όλες τις πλευρές της βίας που υφίσταται μια γυναίκα στην καθημερινότητά της, οι οποίες ενισχύονται από το σεξισμό και την εμπεδωμένη κουλτούρα του βιασμού.

Όπως αναφερόταν και στο κείμενο που μοιραζόταν σε δεκάδες διερχόμενους/-ες: «Ο μισογυνισμός κι η έμφυλη βία δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά κομμάτι ενός συνολικού συστήματος σκέψης και καταπίεσης – της πατριαρχίας – που αναπαράγει βία κι αγγίζει όλα τα άτομα ανεξαιρέτως. (…) Ως γυναίκες αναγκαζόμαστε καθημερινά να νιώθουμε στριμωγμένες, στοχοποιημένες, ανασφαλείς. Σήμερα και κάθε μέρα όλες οι γυναίκες θα βιώσουμε μια, έστω «μικρή», σεξιστική επίθεση. Αρκετά έχουμε ανεχτεί! Δεν θα αγγίζετε ούτε τρίχα απ’ τα μαλλιά μας!».

%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b14

%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b15

Τελικά στις 9.30 ξεδιπλώθηκαν τα πανό, τα κρουστά της ομάδας «Quilombo» πήραν θέση μάχης και μια πορεία, που έμοιαζε με γιορτή, ξεκίνησε. Μπροστά το πανό της «Πρωτοβουλίας Καμία Ανοχή» με το σύνθημα «Η βία κατά των γυναικών είναι παγκόσμια καθημερινότητα», ενώ ακολουθούσαν με πανό η Ομάδα LGBTQ και ομάδα γυναικών ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η φεμιν@tre, το φύλο συκής, το website tomov.gr, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση κ.ά.

%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b16

Η νυχτερινή διαδήλωση πορεύτηκε από πολλούς δρόμους του κέντρου (Μοναστηράκι, Μεταξουργείο, Ψυρρή, Εξάρχεια) κάνοντας «θόρυβο» υπό τους ήχους των κρουστών, των τρομπετών και συνθημάτων όπως: «Στον δρόμο, στην κουζίνα, στο σπίτι στη δουλειά / Ίδια η εκμετάλλευση ίδια και η σκλαβιά, «Θα βγαίνω θα πίνω και λόγο δεν θα δίνω», «Με τις μετανάστριες είμαστε μαζί / Επαναπροώθηση σε μπάτσους και ναζί», «Η πατριαρχία όλες μας πληγώνει / Στο δρόμο στη δουλειά ποτέ καμία μόνη».

%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b17

%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b18

Τα πλακάτ έδιναν χρώμα στη νύχτα στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα: «Για να μην μείνει ο βιασμός της 14χρονης στη Λάρισα χωρίς απάντηση», «Το σώμα μας δεν είναι εμπόρευμα», «Για κάθε βιασμό συναινούν ολόκληρες κοινωνίες», «Μην μου λες τι να φοράω / μάθε τον να μην βιάζει».

%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b19

%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b110

Το κλίμα είχε ενθουσιασμό, η πρόθεση επανοικειοποίηση της νύχτας και του δημόσιου χώρου στέφτηκε με πλήρη επιτυχία. Μάλιστα αρκετός κόσμος που πέτυχε την πορεία καθ’ οδόν την ακολούθησε. Φεμινίστριες, μεγαλύτερων ηλικιών, με αρκετή εμπειρία σε παλαιότερες πορείες της 25ης Νοεμβρίου, ανέφεραν ότι για πρώτη φορά γινόταν στην Αθήνα τόσο μεγάλη πορεία για τη Διεθνή ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Ίσως μέσα στο χειμώνα ζούμε μια μικρή άνοιξη του φεμινισμού…

%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b111

Από πιτσιρίκα ήθελε να «δουλέψει ένα φεγγάρι αλογάκι σε λούνα παρκ» (βλέπεις κάτι είχε πιάσει το αυτί της από το ποίημα της Τζένη Μαστοράκη, Δούρειος Ίππος). Τελικά δεν τα κατάφερε και ασχολήθηκε με πιο πεζά πράγματα όπως η ιστορία και η δημοσιογραφία. Από το 2008 γράφει στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.