Αν περιμένουμε την αγορά... θα πεθαίνουμε χωρίς αντιβιοτικά

Παρέμβαση κυβερνήσεων ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για παραγωγή νέων αντιβιοτικών

| 03/03/2017

Έκκληση στις κυβερνήσεις να παρέμβουν προκειμένου να αρχίσει άμεσα η έρευνα για την παραγωγή νέων αντιβιοτικών απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει άμεσα κρατική παρέμβαση, οι φαρμακευτικές εταιρείες ακολουθώντας τον νόμο της αγοράς (εκείνης που αυτορρυθμίζεται για το καλύτερο) δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν έγκαιρα τέτοια σχέδια και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα είναι ανυπολόγιστο.

Συγκεκριμένα ο ΠΟΥ τονίζει ότι πλέον πολλά από τα βακτήρια έχουν ήδη εξελιχθεί σε θανατηφόρους οργανισμούς, ανθεκτικούς στα περισσότερα αντιβιοτικά φάρμακα. «Αν βασιστούμε στις δυνάμεις της αγοράς και μόνο, τα νέα αντιβιοτικά που χρειαζόμαστε κατεπειγόντως δεν πρόκειται ν’ αναπτυχθούν εγκαίρως» προειδοποίησε η Μαρί-Πολ Κίνι, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια για τον τομέα των συστημάτων υγείας και της καινοτομίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες τα πολυανθεκτικά βακτήρια, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) ή το κλωστηρίδιο το δύσκολο, έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή για την υγεία. Για ορισμένα στελέχη πολυανθεκτικών βακτηρίων, όπως της φυματίωσης ή της γονόρροιας, δεν υπάρχουν πλέον θεραπείες!

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι πολλά αντιβιοτικά μπορεί να καταστούν άχρηστα αυτόν τον αιώνα. Οι ασθενείς, συνεπώς, θα μείνουν εκτεθειμένοι σε θανατηφόρες μολύνσεις και θα απειληθεί το μέλλον της ιατρικής.

Ο κίνδυνος θεωρείται μεγάλος για τρεις οικογένειες βακτηρίων: τα ακινετοβακτήρια, τις ψευδομονάδες και τα εντεροβακτήρια που ανθίστανται ακόμη και στα πιο σύγχρονα αντιβιοτικά. Σε αυτά, δε, οφείλονται και οι περισσότερες λοιμώξεις σε νοσοκομειακό περιβάλλον.