"Προσεχώς κίτρινο αστέρι" λέει με λίγα λόγια η Αυστρία για τους πρόσφυγες

Η ακροδεξιά στην "Ευρώπη των λαών" πλέον καθορίζει την κρατική ατζέντα.

| 19/04/2018

Η ακροδεξιά στην “Ευρώπη των λαών” όχι μόνο παίρνει κεφάλι, αλλά πλέον μπορούμε να πούμε πως καθορίζει και την κρατική ατζέντα.

Για αυτό δεν υπάρχουν πια πολλές αντιρρήσεις,  παρά μονο εξοργιστική εθελοτυφλία. Μόνο έτσι μπορεί να δίνει δεκτό πως μια χώρα υποδέχεται ανθρώπους που έχασαν τα πάντα αντιμετωπίζοντας τους σαν αιχμαλώτους πολέμου, ενός πολέμου που οι ίδιες μπορεί να μην έδωσαν, αλλά σίγουρα κέρδισαν. Αυτό είναι, λίγο πολύ, το συμπέρασμα από τις ανακοινώσεις για την νομοθεσία που αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Αυστρία.

Στόχος της, όπως δήλωσε οΑυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς είναι η “καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της κατάχρησης του ασύλου”, ενώ ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, προς επίρρωση των παραπάνω, ανέφερε ότι πρόκειται για σημαντικά μέτρα για να διακοπεί το πρόβλημα.

Το πακέτο με τις πολυάριθμες σκληρύνσεις των διατάξεων προβλέπει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα πρόσβασης των αρχών στα κινητά τηλέφωνα των προσφύγων για τον έλεγχο της πορείας που ακολούθησαν μέσω GPS, ή, στην περίπτωση που οι πρόσφυγες φέρουν μαζί τους χρήματα, την κατακράτηση έως και 840 ευρώ ως συνεισφορά στη διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου. Ταυτόχρονα, εάν κάποιος πρόσφυγας διαπιστωθεί ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα θα τίθεται άμεσα υπό κράτηση και θα εκδιώκεται. Αυτό ισχύει και για νεαρά άτομα. Αντίστοιχη μεταχείρηση θα έχει και όποιος επιστρέψει στην χώρα προέλευση του

Ιδίαιτερα ικανοποιημένος φάνηκε και ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του συγκυβερνώντος  ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, ενώ δεν απέκλεισε και νέους περιορισμούς στο εγγύς μέλλον.

“Πρόκειται για ένα περαιτέρω βήμα, με το οποίο κλείνουμε ένα κενό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να προκύψουν νέα (κενά), και σε μία τέτοια περίπτωση θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα”. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος  οποίος θεωρεί ως αποτυχημένη την ήδη πολύ αυστηρή Διαδικασία του Δουβλίνου στη σημερινή της μορφή και έχει ζητήσει μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα να είναι δυνατή η υποβολή αίτησης ασύλου μόνον εκτός ευρωπαϊκού εδάφους. Αυτό για τους πρόσφυγες μεταφράζεται να κάνουν αίτηση ενώ βομβαρδίζονται ή στην… ασφαλή Τουρκία του Ερντογάν, μέσα από τις φυλακές

Ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε  είχε ξεκαθαρίσει πάντως πως ονειρεύεται μια χώρα φυλακή, καθώς είχε ζητήσει να γίνει εγκατάσταση προσφύγων σε στρατώνες που δεν χρησιμοποιούνται και να απαγορευτεί η βραδινή έξοδος στους αιτούντες άσυλο, καθώς…”χρειάζεται να υπάρχει τάξη, ενόσω είναι ανοικτή η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου”.

Στο ίδιο πρόγραμμα να σημειωθεί πως απαγορεύεται, ότι πρόσφυγες  να ζουν σε ιδιωτικά καταλύματα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και topontiki.gr