Πρωτοφανής φίμωση των τουρκικών ΜΜΕ!

Πλήρης απαγόρευση μετάδοσης οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικά με την επίθεση στην Άγκυρα!

| 15/10/2015

Ολική απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών από όλα τα ΜΜΕ σχετικά με την αιματηρή επίθεση του περασμένου Σαββάτου στην Άγκυρα επιβάλλει απόφαση τουρκικού δικαστηρίου που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η απαγόρευση περιλαμβάνει «κάθε είδους είδηση, συνέντευξη, κριτική και κάθε παρόμοια δημοσίευση σε έντυπα, ψηφιακά, οπτικά ΜΜΕ αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα κάθε είδους στο Διαδίκτυο». Για την απόφαση ενημερώθηκαν όλα τα ΜΜΕ της χώρας τάχιστα. Πρακτικώς, σημειώνει η εφημερίδα, πρόκειται για την ευρύτερη απαγόρευση που έχει επιβληθεί στα τουρκικά ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια. Και διευκρινίζεται ότι τέθηκε άμεσα σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στις 12 Οκτωβρίου, ελήφθη ανάλογη περιοριστική απόφαση όσον αφορά στην έρευνα που διεξάγεται για την βομβιστική επίθεση μετά από σχετικό αίτημα του αρμόδιου εισαγγελέα. Πρακτικώς, με βάση την απόφαση, οι δικηγόροι που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν μπορούν να πάρουν πληροφορίες και έγγραφα από τον φάκελο, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες δεν έχουν γίνει γνωστές. Ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί και στις έρευνες που έγιναν για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Σουρούζ και στο Ντιγιάρμπακιρ τους προηγούμενους μήνες.

Όλα αυτά έγιναν λίγες ώρες μετά την νέα πρόκληση από πλευράς του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε ότι ορισμένοι από τους υπόπτους για την επίθεση έχουν περάσει μήνες στη Συρία και θα μπορούσαν να έχουν διασυνδέσεις τόσο με το «Ισλαμικό Κράτος» – ISIS όσο και με το ΡΚΚ! Όπως είπε χαρακτηριστικά η έρευνα συνεχίζεται και για τις δύο «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Και ώρες μετά την ανοιχτή καταδίκη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica της ηγεσίας Ερντογάν από τον, βραβευμένο με Νόμπελ, Τούρκο συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι καλλιεργεί βιαίως κλίμα ανασφάλειας και έχει φέρει τη χώρα στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου.

Mεταξύ 2010–2014, είχαν επιβληθεί περισσότερες από 150 διαφορετικού τύπου εντολές απαγόρευσης στα τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα τουλάχιστον με την Hurriyet, και αφορούσαν υποθέσεις δολοφονικών επιθέσεων, διαφθοράς,  παρακολούθησης αξιωματούχων, το σκάνδαλο με τα «στημένα» ποδοσφαιρικά παιχνίδια, αλλά και τον πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 ανθρακωρύχοι, λόγω των ελλιπέστατων μέτρων ασφαλείας, πυροδοτώντας σειρά οργισμένων διαδηλώσεων που κατεστάλησαν βίαια.