Ραδιομαραθώνιος από την καλλιτεχνική πρωτοβουλία αλληλεγγύης «Αγάπη Ρε+»

| 28/04/2014

Ένας ραδιομαραθώνιος και μία συζήτηση με σκοπό τόσο την ενημέρωση, όσο και τη συγκέντρωση χρημάτων που θα μεταφραστούν σε αγαθά και παροχή βοήθειας σε κρατούμενους μετανάστες στα δύο πιο μεγάλα στρατόπεδα κράτησης, στην Κόρινθο και στη Μυτιλήνη, καθώς και στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, το οποίο έχει στήσει κοινότητες απεξάρτησης από τα ναρκωτικά σχεδόν σε όλες τις φυλακές της χώρας. 4 και 6 Μαΐου στο Ρ/Σ Αθήνα 9.84.

Μετά την αξέχαστη εμπειρία της συναυλίας στη Νίκαια, η καλλιτεχνική πρωτοβουλία αλληλεγγύης «Αγάπη Ρε Ματζόρε» προχωράει σε δύο ακόμη δράσεις, σχετικές με ένα θέμα που μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, αμελώς, αγνοεί και, επιμελώς, αποκρύπτει (με τη γνωστή απλόχερη βοήθεια των Μεγάλων Μέσων Ενημέρωσής της). Μιλάμε για τις συνθήκες που επικρατούν στα περίφημα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών-προσφύγων που έχουν φτιαχτεί σε όλη την Ελλάδα.

Θεωρούμε πως τέτοιας σημασίας ζητήματα, θα έπρεπε να απασχολούν και τον τελευταίο πολίτη – έστω σε επίπεδο ακριβούς πληροφόρησης. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η χώρα μας κακολογείται από παντού, που πολλοί νέοι συμπατριώτες μας επιλέγουν οι ίδιοι τον δρόμο της μετανάστευσης, ως μοναδική διέξοδο, και που πολλοί διεθνείς αναλυτές σπεύδουν να συγκρίνουν το επίπεδο των συνθηκών κράτησης των ελληνικών φυλακών, με αυτές των πιο ανελεύθερων κρατών του πλανήτη.

Οι πληροφορίες που έχουμε είναι αποκαρδιωτικές – και δεν δικαιολογούνται από τα γνωστά και μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με το μεταναστευτικό ζήτημα. Μας κάνουν, μάλιστα, να θέλουμε να γενικεύσουμε την αναζήτησή μας και στον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζονται γενικότερα οι κρατούμενοι – Έλληνες και ξένοι, ποινικοί ή πολιτικοί, μικροεγκληματίες, οι οποίοι απλώς δεν μπορούν να πληρώσουν υπεράσπιση και άνθρωποι που διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα- τόσο από την ελληνική κοινωνία, όσο και από το ελληνικό κράτος.

Ένα θέμα στο οποίο δώσαμε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας είναι και το θέμα των ναρκωτικών στις φυλακές. Του ποσοστού της χρήσης εντός τους, της διακίνησης, αλλά και της διείσδυσης μέσα από επιπόλαιες πρακτικές του ίδιου του κράτους, ακόμη και μέσα στα κέντρα κράτησης μεταναστών.

Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να μοιραστούμε όσα γνωρίζουμε με όσους φίλους ενδιαφέρονται για την πρωτοβουλία μας και –αν συμφωνούν- να βοηθήσουν μαζί μας συμβολικά, αλλά και έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, μα και στο να τεθούν τα ερωτήματα που πιέζουν, προς τα αρμόδια Υπουργεία και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Επειδή μια συναυλία δεν αρκεί για κάτι τέτοιο – και επειδή, όπως αρχικά είχαμε υποσχεθεί, δεν θέλουμε να περιοριστούμε σε δράσεις που έχουν να κάνουν μόνο με το αντικείμενο της τέχνης μας- σκεφτήκαμε δύο διαφορετικές, κοντινές δράσεις, με δύο μέσα που έτσι κι αλλιώς αγαπάμε και μας εμπνέουν ιδιαίτερα: το ραδιόφωνο και τη διάλεξη- συζήτηση.

agapire3

Διοργανώνουμε, λοιπόν:
α) έναν Ραδιομαραθώνιο 12 ωρών, την Κυριακή 4 Μαϊου, με παρουσιαστές -ραδιοπαραγωγούς εμάς τους ίδιους και με σκοπό τόσο την ενημέρωση.

β) μια συζήτηση, την Τρίτη 6 Μαϊου, όπου θα συμμετάσχουν άνθρωποι που επιλέξαμε τόσο από το χώρο της διανόησης και του δημοσίου λόγου, όσο και από την Εκκλησία, τους αρμόδιους θεσμούς, τις ευαισθητοποιημένες πρωτοβουλίες, αλλά και από ανθρώπους που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν την εμπειρία της κράτησης.

Αποφασίσαμε πως το καλύτερο θα ήταν να μην κάνουμε τον Ραδιομαραθώνιο μέσω ενός φιλικού ιδιωτικού ραδιοσταθμού ή ενός μόνο φιλικού web-radio, αλλά μέσα από κάποιο κρατικό ή δημοτικό ραδιόφωνο, για να είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί μια καθαρά δική μας πρωτοβουλία και πως δεν εμπλέκονται ιδιωτικοί επιχειρηματικοί φορείς. Λόγω των γνωστών ζητημάτων που προέκυψαν από τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε η ΕΡΤ, θεωρήσαμε σωστότερο να γίνει μέσω των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Ραδιοσταθμού «Αθήνα 9.84», κάνοντας πάλι ξεκάθαρο πως το πρόγραμμα του συγκεκριμένου 12ώρου αποτελεί σύλληψη και πραγμάτωση καθαρά δική μας και δεν έχει σχέση με το υπόλοιπο πρόγραμμα του σταθμού, αλλά και με οποιουσδήποτε συνειρμούς σύνδεσής μας με τη Δημοτική Αρχή ή κάποια από τις ομάδες που διεκδικούν τον Δήμο στις επερχόμενες εκλογές. Η απάντηση από τον διευθυντή του σταθμού υπήρξε θετική και τον ευχαριστούμε πολύ γι’αυτό.

Καλούμε, όμως, όλους τους φιλικούς ιδιωτικούς, διαδικτυακούς και ελεύθερους ραδιοσταθμούς να αναμεταδώσουν όλο ή μέρος του Ραδιομαραθωνίου μας, αν φυσικά θεωρούν πως το ζήτημα που αγγίζουμε τους αφορά και τους ενδιαφέρει. Θα είναι πραγματική χαρά μας και θα επικυρώσει το ανεξάρτητο της πρόθεσής μας.

Αντίστοιχα, η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί εντός του αμφιθεάτρου του 9.84, στον χώρο της Τεχνόπολης, στο Γκάζι. Θα είναι επίσης ανοιχτός ο δρόμος της αναμετάδοσής της, είτε ραδιοφωνικώς είτε μέσω οπτικού live streaming.

Γνωρίζουμε πως το ζήτημα που θα αγγίξουμε, πολλοί το θεωρούν αμφιλεγόμενο και πως μπορεί να προκαλέσει διχασμούς. Ως «Αγάπη Ρε+» θα αποτρέψουμε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλωστε η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για μας, σημαίνει το τέλος ακριβώς των διχασμών.

Φιλικά,
«Αγάπη Ρε+»
Σπύρος Γραμμένος
Φοίβος Δεληβοριάς
Στάθης Δρογώσης
Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Γιώργος Καραδήμος
Θέμης Καραμουρατίδης
Κωστής Μαραβέγιας
Νατάσσα Μποφίλιου
Μανώλης Φάμελλος
Μαριέττα Φαφούτη
RadioSol