Σα να μην πέρασε μια μέρα...

24ωρη πανελλαδική απεργία έκτακτων αρχαιολόγων και εργαζόμενων στο ΥΠΠΟ

| 19/03/2015

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν αύριο, Παρασκευή 20 Μαρτίου, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι σε συνεργασία με σωματεία εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού και καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στην έδρα του ΥΠΠΟ στην οδό Μπουμπουλίνας στις 11 το πρωί, καθώς και σε συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

Πρόκειται για μια εύλογη εξέλιξη μετά και την επιβεβαίωση, από τις προγραμματικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αλλά και από το συνολικότερο προσανατολισμό της κυβέρνησης, της συνέχισης της ίδιας επικίνδυνης πολιτικής και στον πολιτισμό. Πολιτική που ορίζεται από το στρατηγικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και ενσωμάτωσή του στις ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου και αύξησης της ανταγωνιστικότητάς του.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλει:

«- τη συρρίκνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα που επέφερε η αλλαγή του προσφάτως εφαρμοσμένου οργανογράμματος του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη συγχώνευση των υπηρεσιών, τη μείωση των κενών οργανικών θέσεων κ.α., δεν ενισχύει ή βελτιώνει την οργάνωση της δομής και της λειτουργίας της, αλλά υποβαθμίζει περαιτέρω την χρόνια υποστελεχωμένη Αρχαιολογική Υπηρεσία και απαξιώνει τον πολιτισμό.

-τις καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων στα έργα αυτεπιστασίας του Τομέα Πολιτισμού (πρώην Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού), με πρόσχημα την αλλαγή του τρόπου πληρωμών και την επίρρηψη ευθυνών σε άλλους, καθώς πρόκειται για μια χρόνια και παγιωμένη κατάσταση με μόνο υπαίτιο το Υπουργείο Πολιτισμού.

τη μη αναγνώριση και προσμέτρηση των μεταπτυχιακών τίτλων στη μισθολογική εξέλιξη (…)

την μη καταβολή του επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας στην ειδικότητα των ΠΕ Αρχαιολόγων οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες (…)

τα προαπαιτούμενα κριτήρια και το σύστημα προσλήψεων έκτακτου προσωπικού, που διαρκώς αλλάζουν και τροποποιούνται δημιουργώντας κωλύμματα στους εργαζόμενους, αλλά και στις υπηρεσίες και κατ’επέκταση στην ομαλή εκτέλεση των έργων.

τις πιθανές μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις αρχαιολογικές έρευνες του έργου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης από την κοινοπραξία ΑΙΑSA, λόγω της μη έγκαιρης επίλυσης των λειτουργικών προβλημάτων του έργου, ενώ το αρχαιολογικό έργο είναι εν εξελίξει τόσο στο πεδίο όσο και στο επίπεδο της μελέτης (…)».

Απαιτούν:

– Αυτόνομο υπουργείο Πολιτισμού και στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό

– Σταθερή μισθοδοσία στα έργα ΕΣΠΑ

Ανάκληση της ΥΑ 2/24529/0022/2014 και προσμέτρηση, στη μισθολογική εξέλιξη, των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών

– Άμεση καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στην ειδικότητα ΠΕ Αρχαιολόγου

– Προσμέτρηση της συνολικής προϋπηρεσίας στο μισθό

– Τήρηση του αρχαιολογικού νόμου στα ιδιωτικά έργα

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι απαιτούν επίσης από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ «να σταματήσει την παγιωμένη τακτική των υπεκφυγών και απραγίας, να πάρει θέση και να επιλύσει τα αιτήματά μας».

Την ίδια ώρα με την Αθήνα, οργανώνονται συγκεντρώσεις στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στην Κρήτη.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση υποβάθμισε και τυπικά το υπουργείο Πολιτισμού, όπως προκύπτει από την «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νικόλαο Ξυδάκη» (ΦΕΚ τ. Β΄/299/27.2.2015). Στις αρχές Μαρτίου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υπογράμμιζε πως «είναι προφανές ότι αφαιρείται από τον τομέα Πολιτισμού κάθε δυνατότητα διοικητικής, διαχειριστικής και οικονομικής αυτοτέλειας». Διότι «οι σχετικές αρμοδιότητες (αρμοδιότητες Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικού και Οικονομικού) υπάγονται απευθείας στον Υπουργό ΠΟΠΑΙΘ, κο Α. Μπαλτά.

Οι υπόλοιπες κρίσιμες αρμοδιότητες – μεταξύ αυτών η νομοθετική πρωτοβουλία και ο διορισμός των διοικήσεων των εποπτευόμενων Νομικών προσώπων και των αποκεντρωμένων Δημοσίων Υπηρεσιών – ασκούνται από κοινού με τον Υπουργό και γι’ αυτό το λόγο καθίστανται δυστυχώς υπουργοκεντρικές. Τέλος, ο Υπουργός κρατά τον “προσδιορισμό της πολιτικής του Υπουργείου” (άρα και της πολιτικής για τον πολιτισμό) “στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών κυβερνητικών οργάνων αυτής”, καθώς και την “εκπροσώπηση του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς”».

«Η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση για “ψαλίδισμα” των αρμοδιοτήτων του πρώην ΥΠΠΟ θα αποτελέσει μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των δημόσιων πολιτικών για τον πολιτισμό στη χώρα μας» εκτιμούν οι αρχαιολόγοι.

anaskafe

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.