Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 15 Ιουνίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 15/06/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

15 Ιουνίου  1215: Ο βασιλιάς Ιωάννης της Αγγλίας βάζει τη σφραγίδα του στη Μάγκνα Κάρτα. Η Μάγκνα Κάρτα  αποκαλούμενη και ως Μάγκνα Κάρτα Λιμπερτάτουμ (λατινικά: Magna Carta Libertatum, απόδοση: Μεγάλος Χάρτης των Ελευθεριών), είναι αγγλικός καταστατικός χάρτης.  Η Μάγκνα Κάρτα θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ιστορία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Αρχικά γράφτηκε λόγω διαφωνιών μεταξύ του Πάπα Ιννοκεντίου του Γ’, του Βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας και των Άγγλων βαρώνων σχετικά με τα δικαιώματα του βασιλιά. Η Μάγκνα Κάρτα ζητούσε από τον Βασιλιά να αποκηρύξει κάποια δικαιώματά του, να σεβαστεί τις νομικές διαδικασίες και να αποδεχτεί ότι θα δεσμεύεται από τους νόμους και προστάτευε τα δικαιώματα των υπηκόων του Βασιλιά, ιδιαίτερα από την παράνομη φυλάκιση.
unnamed
15 Ιουνίου 1219: Βόρειες Σταυροφορίες: Οι Δανοί νικούν στη μάχη του Λίντανισσε (σημερινό Ταλίν) ιδρύοντας το Δουκάτο της Εσθονίας. Σύμφωνα με τον θρύλο, η μάχη αυτή σηματοδοτεί επίσης την πρώτη χρήση της σημαίας της Δανίας, την παλαιότερη εθνική σημαία στον κόσμο που είναι ακόμα σε χρήση.
unnamed (1)

15 Ιουνίου 1916: Γεννήθηκε ο Χέρμπερτ Α. Σάιμον (Herbert Alexander Simon, 15 Ιουνίου 1916 – 9 Φεβρουαρίου 2001), Αμερικανός οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμονας, κοινωνιολόγος, ψυχολόγος και θεωρητικός της τεχνητής νοημοσύνης. Καθηγητής κυρίως στο Πανεπιστήμιο Κάρνετζι Μέλον, ο πολυσχιδής αυτός επιστήμονας ερεύνησε σε διάφορους τομείς: Γνωστική ψυχολογία, γνωσιακή επιστήμη, πληροφορική, δημόσια διοίκηση, μάνατζμεντ και φιλοσοφία της επιστήμης. Με σχεδόν χίλιες δημοσιεύσεις που αναφέρονται συχνά, υπήρξε ένας από τους κοινωνικούς επιστήμονες του 20ού αιώνα με τη μεγαλύτερη επίδραση. Μπορεί να θεωρηθεί ένας από τους θεμελιωτές αρκετών σύγχρονων επιστημονικών κλάδων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η επεξεργασία πληροφοριών, η λήψη αποφάσεων, η επίλυση προβλημάτων, τα attention economics, η οργανωσιακή θεωρία και τα πολύπλοκα συστήματα. Επινόησε τους όρους bounded rationality and satisficing (ικανάρκεια), ενώ υπήρξε ο πρώτος που ανέλυσε την αρχιτεκτονική της πολυπλοκότητας. Το 1978 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για «την πρωτοποριακή του έρευνα στη διαδικασία της λήψεως αποφάσεων μέσα στους οικονομικούς οργανισμούς».

Nobel prize winner Dr. Herbert Simon in his office at Carnegie Mellon University, March 16, 1986. The computer expert was recognized for advancing the science of artificial intelligence. (PG Archives/Jim Fetters) historical Original Filename: pg archive Herbert Simon.jpg millennium century project

Nobel prize winner Dr. Herbert Simon in his office at Carnegie Mellon University, March 16, 1986. The computer expert was recognized for advancing the science of artificial intelligence. (PG Archives/Jim Fetters) historical Original Filename: pg archive Herbert Simon.jpg millennium century project

15 Ιουνίου 1927: Γεννήθηκε ο Ούγκο Εουτζένιο Πρατ (Hugo Eugenio Pratt, 15 Ιουνίου 1927- 20 Αυγούστου 1995), περισσότερο γνωστός απλά ως Ούγκο Πρατ, διάσημος Ιταλός κομίστας. Είναι γνωστός για τον συνδυασμό ισχυρής αφήγησης με εκτεταμένες ιστορικές αλήθειες. Το 1937, η οικογένεια του Πρατ μετακόμισε στην Αβυσσηνία (σημερινή Αιθιοπία), καθώς ο πατέρας του ήταν στρατιώτης του στρατού του Μπενίτο Μουσολίνι που μόλις είχε κατακτήσει τη χώρα. Ο πατέρας του αιχμαλωτίστηκε από Βρετανούς στρατιώτες και πέθανε το 1942. Εκείνος και η μητέρα του εστάλησαν σε φυλακή στην Ντίρε Ντάουα, όπου αγόραζε κόμικς από τους φύλακες της φυλακής. Αργότερα, στάλθηκε πίσω στην Ιταλία από τον Ερυθρό Σταυρό. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, ο Πρατ μετακόμισε στο Μπουένος Άιρες, όπου άρχισε την καριέρα του στα κόμικς, ενώ γνώρισε και πολλούς διάσημους κομίστες της χώρας. Το καλοκαίρι του 1959, ο Πρατ μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου και σχεδίαζε πολεμικά κόμικς και επέστρεψε στην Αργεντινή το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς. Το 1962 γύρισε στην Ιταλία και άρχισε να σχεδιάζει κόμικς για παιδιά. Το 1967, ο Ούγκο Πρατ έγραψε και δημοσίευσε το διασημότερο έργο του, το Κόρτο Μαλτέζε, Για την συγγραφή του Κόρτο Μαλτέζε, μάλιστα, έκανε εκτεταμένες έρευνες σχετικά με ιστορικά γεγονότα. Ο Ούγκο Πρατ κέρδισε ένα βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Ανγκουλέμ για καλύτερο ξενόγλωσσο βιβλίο κόμικς για το βιβλίο της σειράς του Κόρτο Μαλτέζε «Η Μπαλάντα της Αλμυρής Θάλασσας» το 1976. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε στην Ελβετία, όπου και πέθανε το 1995. Ο Ούγκο Πρατ εισήχθη στο Will Eisner Hall of Fame το 2005.

unnamed (3)

15 Ιουνίου 1977: Για πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο στην Ισπανία γίνονται ελεύθερες εκλογές.

unnamed (5)