Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 16 Οκτωβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 16/10/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

[hr]

16 Οκτωβρίου 1793: Στο απόγειο της Γαλλικής Επανάστασης αποκεφαλίζεται η Μαρία Αντουανέτα, χήρα του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ της Γαλλίας. Στη φυλακή και μέσα από τα γράμματά της η Μαρία Αντουανέτα εμφάνισε μια πρωτοφανή αλλαγή στον χαρακτήρα της. Καθοδηγούσε και έδινε συμβουλές στους δικούς της ανθρώπους και εμφανίζονταν αποφασισμένη να οδηγήσει η ίδια την εκστρατεία ενάντια στην επανάσταση. Παρόλα αυτά καρατομήθηκε. Τα τελευταία της λόγια, «Συγχωρήστε με, κύριε» απευθύνονταν στον δήμιο της, Σαρλ-Ανρί Σαμσόν, του οποίου το πόδι πάτησε κατά λάθος.

16 October 01

[hr]

16 Οκτωβρίου 1793: Πόλεμος του Πρώτου Συνασπισμού: Μάχη του Wattignies. Οι Γάλλοι επαναστάτες νικούν στην περιοχή του Wattignies, λίγο έξω από την πόλη Maubeuge, τα αυστριακά στρατεύματα με συνέπεια ο αυστριακός στρατός να τερματίσει την πολιορκία του Maubeuge και έτσι να μην ολοκληρωθεί η αυστριακή προέλαση προς το Παρίσι.

16 October 02

[hr]

16 Οκτωβρίου 1813: Ο Έκτος Συνασπισμός επιτίθεται στο Ναπολέοντα Α΄ της Γαλλίας στη μάχη της Λειψίας. Η Μάχη της Λειψίας ή αλλιώς Μάχη των Εθνών διεξήχθη από τις 16-19 Οκτωβρίου 1813. Η Μάχη της Λειψίας ήταν η πιο σημαντική μάχη των Ναπολεόντειων Πολέμων στην οποία ο Ναπολέων Α΄της Γαλλίας ηττήθηκε από τους συμμαχικούς στρατούς της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, της Αυστριακής Αυτοκρατορίας, της Πρωσίας και της Σουηδίας. Η μάχη τελείωσε με την υποχώρηση του Ναπολέοντα στη Γαλλία. Στις αρχές Ιανουαρίου του 1814, άρχισε η επίθεση των Συμμάχων κατά της Γαλλίας. Ο Ναπολέων, που είχε πια στην κατοχή του μόνο τη Γαλλία, αναγκάστηκε να πολεμήσει εναντίον των συνασπισμένων δυνάμεων της υπόλοιπης Ευρώπης και, εξαιτίας αυτής της επίθεσης, τελικά έχασε το θρόνο του.

16 October 03

[hr]

16 Οκτωβρίου 1843: Ο Γουίλιαμ Ρόουαν Χάμιλτον συλλαμβάνει την ιδέα των τετραδόνιων, μίας μη αντιμεταθετικής επέκτασης των μιγαδικών αριθμών. Η μεγαλύτερη συμβολή του είναι ίσως η αναδιατύπωση της Νευτώνειας μηχανικής, που σήμερα ονομάζεται Χαμιλτονιανή μηχανική. Η εργασία του αυτή έχει αποδειχθεί κεντρικής σημασίας για την σύγχρονη μελέτη των θεωριών των κλασικών πεδίων όπως του ηλεκτρομαγνητισμού, καθώς και για την ανάπτυξη της κβαντομηχανικής.

16 October 04

[hr]

16 Οκτωβρίου 1846: Ο Γουίλιαμ Μόρτον επιδεικνύει για πρώτη φορά την αναισθησία με αιθέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης.

V0018140 The first use of ether in dental surgery, 1846. Oil painting Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images images@wellcome.ac.uk http://images.wellcome.ac.uk The first use of ether in dental surgery, 1846. Oil painting by Ernest Board. By: Ernest BoardPublished: - Copyrighted work available under Creative Commons by-nc 2.0 UK, see http://images.wellcome.ac.uk/indexplus/page/Prices.html

[hr]

16 Οκτωβρίου 1946: Δίκη της Νυρεμβέργης: Εκτελούνται οι καταδικασμένοι Ναζί ηγέτες της κύριας δίκης.

16 October 06

[hr]