Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 16 Φεβρουαρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 16/02/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

16 Φεβρουαρίου 1862: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο στρατηγός Οδυσσεύς Γκραντ καταλαμβάνει το φρούριο Ντόνελσον στο Τενεσί. Η μάχη του φρουρίου Ντόνελσον έλαβε χώρα από τις 11 μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 1862 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής.Η κατάληψη του φρουρίου από τις δυνάμεις της Ένωσης άφησε ανοιχτό το ποτάμι Κάμπερλαντ ένα σημαντικό μονοπάτι για την κατάκτηση του Νότου. Η νίκη ανύψωσε τον Οδυσσέα Γκραντ από έναν ασαφή και αφανή ηγέτη σε ένδοξο στρατηγό. Η μάχη αυτή στάθηκε αφορμή, ο στρατηγός Οδυσσεύς Γκραντ να κερδίσει το προσωνύμιο  ο “άνευ όρων” Γκραντ ( “Unconditional Surrender” Grant).

thumbnail_16 February 03

16 Φεβρουαρίου 1899: Ιδρύεται η ΚΡ Ρέικιαβικ, ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος στην Ισλανδία. Ιδρύθηκε ως Φοτμπόλταφελαγκ Ρέικιαβικουρ (Fótboltafélag Reykjavíkur), πριν την αλλαγή σε Κνάτσπιρνουφελαγκ Ρέικιαβικουρ (Knattspyrnufélag Reykjavíkur). Η αλλαγή οφείλεται στο «knattspyrna» που θεωρείται μια πιο κομψή λέξη  Η εμφάνιση με τις ασπρόμαυρες ρίγες είναι εμπνευσμένη από τη Νιούκασλ Γιουνάιτεντ, μια ισχυρή ομάδα κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ΚΡ. Επίσης ήταν η μόνη ποδοσφαιρική ομάδα στο Ρέικιαβικ για μια δεκαετία, αλλά μόλις δημιουργήθηκαν άλλα σωματεία, ξεκίνησαν σχέδια για τη διεξαγωγή αγώνων. Η ΚΡ κέρδισε το εναρκτήριο πρωτάθλημα το 1912 μετά από αγώνα κατάταξης (play-off) με τη Φραμ.

thumbnail_16 February 04

16 Φεβρουαρίου 1943: Σφαγή του Δομένικου: Τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 150 κατοίκους του Δομένικου.

thumbnail_16 February 02

16 Φεβρουαρίου 1962: Το Ποτέ την Κυριακή τίθεται υπό απαγόρευση στην πολιτεία του Σασκάτσουαν του Καναδά με το σκεπτικό ότι “εκθειάζει τις γυναίκες ελευθερίων ηθών”. Το Ποτέ την Κυριακή είναι ελληνική ρομαντική κωμική ταινία του 1960, σε σκηνοθεσία και σενάριο Ζυλ Ντασέν. Πρωταγωνιστούν οι Μελίνα Μερκούρη, Ζυλ Ντασέν και Γιώργος Φούντας. Η ταινία ήταν η δεύτερη ταινία του Ζυλ Ντασσέν, με σενάριο δικό του και πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη (η πρώτη ταινία ήταν “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται”, κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου έργου του Νίκου Καζαντζάκη[3]). Γυρίστηκε το 1960 εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και είναι μία από τις διασημότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου κυρίως λόγω της βραβευμένης με Όσκαρ μουσικής που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.

thumbnail_16 February 05