Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 17 Οκτωβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 17/10/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

17 Οκτωβρίου 1448: Δεύτερη Μάχη του Κοσόβου: ο οθωμανικός στρατός με επικεφαλής τον σουλτάνο Μουράτ Β΄ νικά τον κυρίως ουγγρικό στρατό του Ιωάννη Ουνιάδη. Ο Ουνιάδης πλέον δεν είχε στη διάθεση του πόρους για νέα εκστρατεία εναντίον των Τούρκων, ούτε υπήρχε άλλη ευρωπαϊκή δύναμη που να επιθυμούσε να συγκρουσθεί με τον Μουράτ. Λίγες μέρες μετά τη μάχη πέθανε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιωάννης. Ο θρόνος της Κωνσταντινούπολης πέρασε στον Κωνσταντίνο ΙΑ΄ στις 6 Ιανουαρίου 1449. Έχοντας σταθεροποιήσει την οθωμανική εξουσία στα Βαλκάνια και συμπληρώσει σχεδόν τριάντα χρόνια στο θρόνο της Αδριανούπολης ο Μουράτ πέθανε στις 3 Φεβρουαρίου 1451, αφήνοντας στο διάδοχό του μοναδική έγνοια τα απομεινάρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Δύο μόλις χρόνια μετά το θάνατό του η Κωνσταντινούπολη καταλαμβάνονταν από τον Μωάμεθ Β’.

17 October 01

17 Οκτωβρίου 1456: Ιδρύεται το πανεπιστήμιο του Γκράιφσβαλντ, το δεύτερο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της βόρειας Ευρώπης.

17 October 02

 

17 Οκτωβρίου 1905: Υιοθετείται το Οκτωβριανό Μανιφέστο από τον Τσάρο Νικόλαο Β’ της Ρωσίας. Το Οκτωβριανό Μανιφέστο, γραμμένο από τον Σεργκέι Βίττε και τον Αλέξις Ομπολένσκϊι, παρουσιάστηκε στον Τσάρο στις 14 Οκτωβρίου. Εξασφάλιζε βασικά πολιτικά δικαιώματα, επιτρέποντας τον σχηματισμό πολιτικών κομμάτων, επεκτείνοντας το προνόμιο προς την καθολική ψηφοφορία και εγκαθιδρύοντας τη Δούμα ως το κεντρικό νομοθετικό σώμα. Ο Τσάρος πρόβαλλε τις αντιρρήσεις του επί τρεις ημέρες, αλλά τελικά υπέγραψε το μανιφέστο στις 17 Οκτωβρίου 1905, που οφείλονταν στην επιθυμία του να αποφύγει μια σφαγή, και στη συνειδητοποίηση ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις ήταν ανεπαρκείς για να πράξει διαφορετικά. Κι ενώ οι Ρώσοι φιλελεύθεροι ήταν ικανοποιημένοι από το Οκτωβριανό Μανιφέστο και είχαν κάνει προετοιμασίες για τις επερχόμενες εκλογές στη Δούμα, ριζοσπάστες σοσιαλιστές και επαναστάτες αποκήρυξαν τις εκλογές και κάλεσαν για ένοπλη εξέγερση με σκοπό την κατάρρευση της Αυτοκρατορίας.

17 October 03

17 Οκτωβρίου 1931: Ο Al Capone καταδικάζεται ύστερα από πολύχρονες έρευνες του επιθεωρητή Ουίλσον για φοροδιαφυγή. Ο Al Capone ήταν διαβόητος κακοποιός, λαθρέμπορος οινοπνευματωδών ποτών που έδρασε στις Η.Π.Α. και δέσποζε στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος, στην περίοδο της ποτοαπαγόρευσης.

Al Capone, 1931. (CHS DN 95037)

17 Οκτωβρίου 1933: Ο Albert Einstein εγκαταλείπει τη ναζιστική Γερμανία και μεταναστεύει στις Η.Π.Α.

17 October 05