Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 2 Δεκεμβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 02/12/2017

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά στα γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

2 Δεκεμβρίου  1697: Εγκαινιάζεται στο Λονδίνο ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου.

02-december-01

2 Δεκεμβρίου 1804: O Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας στέφεται αυτοκράτορας των Γάλλων στην Παναγία των Παρισίων.

02-december-02

2 Δεκεμβρίου 1805: Πόλεμος του Γ΄ Συνασπισμού: Μάχη του Άουστερλιτς. Τα γαλλικά στρατεύματα υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη νικούν αποφασιστικά τις ενωμένες ρωσικές και αυστριακές δυνάμεις. Η Μάχη του Άουστερλιτς, γνωστή επίσης ως η Μάχη των Τριών Αυτοκρατόρων, αποτέλεσε την πιο λαμπρή νίκη του Ναπολέοντα, στην οποία ο Γάλλος αυτοκράτορας συνέτριψε ολοσχερώς τις δυνάμεις του Γ΄ Συνασπισμού.

02-december-03

2 Δεκεμβρίου 1823: Δόγμα Μονρόε: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζέιμς Μόνροου απευθυνόμενος στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών διακηρύσσει την αμερικανική ουδετερότητα σε μελλοντικές ευρωπαϊκές συγκρούσεις και προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να μην παρεμβαίνουν στην Αμερική.

02-december-04

2 Δεκεμβρίου 1899: Φιλιππινο-αμερικανικός Πόλεμος: Διεξάγεται η  Μάχη του Tirad Pass, γνωστή ως οι “Θερμοπύλες των Φιλιππίνων”. Εξήντα άνδρες, οι οποίοι ήταν οπισθοφυλακή και έπρεπε να προστατεύσουν τη διαφυγή του προέδρου Emilio Aguinaldo και των δυνάμεων που τον ακολουθούσαν, αναμετρήθηκαν με 500 άνδρες του αμερικανικού στρατού. Οι απώλειες της φιλιππινέζικης οπισθοφυλακής ήταν 52 νεκροί, μεταξύ των νεκρών ήταν και ο διοικητής Gregorio del Pilar. Οι Αμερικανοί έχασαν δυο άνδρες, όμως η ισχυρή και η ηρωική αντίσταση των Φιλιππινέζων πέτυχε να καθυστερήσει την προέλαση του αμερικανικού στρατού και να διαφύγουν ασφαλώς οι κύριες δυνάμεις.

02-december-05

2 Δεκεμβρίου 1917: Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ρωσία και οι Κεντρικές Δυνάμεις υπογράφουν ανακωχή στο Brest-Litovsk, και προχωρούν σε ειρηνευτικές συνομιλίες που οδηγούν στη Συνθήκη του Brest-Litovsk.

02-december-06

2 Δεκεμβρίου 1956: Το Γκράνμα φτάνει στις ακτές της Κούβας. Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και άλλα 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου αποβιβάζονται για να ξεκινήσουν την Κουβανική Επανάσταση.

02-december-07