Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 30 Απριλίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 30/04/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

30 Απριλίου 311: Τερματίζονται οι διώξεις των χριστιανών στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
30 April 01
30 Απριλίου 1885: Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Ντέιβιντ Μπ. Χιλ υπογράφει νομοθεσία με την οποία δημιουργείται στους Καταρράκτες του Νιαγάρα το πρώτο πολιτειακό πάρκο της Νέας Υόρκης, εξασφαλίζοντας ότι οι καταρράκτες του Νιαγάρα δεν θα αφιερωθούν αποκλειστικά σε βιομηχανική και εμπορική χρήση.

30 April 02

30 Απριλίου 1975: Πτώση της Σαϊγκόν: οι κομμουνιστικές δυνάμεις αποκτούν τον έλεγχο της Σαϊγκόν. Ο Πόλεμος του Βιετνάμ λήγει επίσημα με την άνευ όρων παράδοση του προέδρου του Νοτίου Βιετνάμ Ντουόνγκ Βαν Μινχ.Ο πόλεμος του Βιετνάμ ήταν ίσως η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Θεωρητικά η μάχη ήταν μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού του Βιετνάμ (Βόρειο Βιετνάμ) και της Δημοκρατίας του Βιετνάμ (Νότιο Βιετνάμ). Στην πραγματικότητα ήταν ένας πόλεμος δια αντιπροσώπων μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, παρόλο που η ΕΣΣΔ δεν ενεπλάκει άμεσα στρατιωτικά. Αμερικανοί στρατιώτες είχαν ήδη εμπλακεί από το 1959, αλλά σε μεγάλους αριθμούς κατέφθασαν κατά το 1965. Εγκατέλειψαν τη χώρα το 1973, κάτι που οδήγησε τελικά στην παράδοση του Νότου στις 30 Απριλίου 1975.

30 April 03