Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 5 Ιουνίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 05/06/2017

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

[hr]

5 Ιουνίου 1283: Σικελικός Εσπερινός: Ναυμαχία του Κόλπου της Νάπολης: ο Ρουτζέρο ντι Λαούρια, ναύαρχος του βασιλιά Πέτρου Γ’ της Αραγονίας, συλλαμβάνει τον Κάρολο Β’ της Νάπολης.
unnamed

5 Ιουνίου  1625: Η πόλη της Μπρέντα παραδίδεται στα ισπανικά τέρθιος.

unnamed (1)

5 Ιουνίου 1832: Ξεσπά στο Παρίσι η Ιουνιανή Εξέγερση, σε μία προσπάθεια να ανατραπεί η μοναρχία του Λουδοβίκου Φιλίππου. Η Ιουνιανή Εξέγερση ή η Παρισινή Εξέγερση του 1832 (γαλλικά: Insurrection républicaine à Paris en juin 1832), ήταν μια αντιμοναρχική εξέγερση των Παριζιάνων Ρεπουμπλικάνων στις 5 και 6 Ιουνίου 1832. Η εξέγερση ξεκίνησε με μία προσπάθεια των ρεπουμπλικάνων για να αντιστρέψουν την ίδρυση από το 1830 της Ιουλιανής Μοναρχίας του Λουδοβίκου Φιλίππου, λίγο μετά το θάνατο του ισχυρού υποστηρικτή του βασιλιά, του Προέδρου του Συμβουλίου, Κασιμίρ Πιέρ Περιέ, στις 16 Μαΐου 1832. Ο θάνατος του Ζαν Μαξιμιλιάν Λαμάρκ ήταν μια σπίθα λίγο πριν οι επαναστάτες ανεβούν στα οδοφράγματα. Η εξέγερση ήταν το τελευταίο ξέσπασμα βίας που συνδέεται με την Ιουλιανή Επανάσταση του 1830. Ο συγγραφέας Βικτόρ Ουγκώ περιέγραψε την εξέγερση στο μυθιστόρημά του Οι Άθλιοι.

unnamed (2)

5 Ιουνίου 1947: Ο στρατηγός Τζορτζ Μάρσαλ, υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Τρούμαν παραθέτει σε γενικές γραμμές στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το σχέδιο για την μεταπολεμική οικονομική ανασυγκρότηση των κρατών της Ευρώπης. Το σχέδιο έμεινε γνωστό ως “Σχέδιο Μάρσαλ” και αποσκοπούσε αφενός στην οικονομική τόνωση των ευρωπαϊκών κρατών και αφετέρου να εμποδίσει να περιέλθουν τα ευρωπαϊκά κράτη στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ελλάδα και η Τουρκία ήταν οι πρώτες χώρες που έλαβαν μέρος της οικονομικής ενίσχυσης του Σχεδίου Μάρσαλ. Είναι η αρχή του αμερικανικού παρεμβατισμού στην Ελλάδα. Το Σχέδιο Μάρσαλ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της αμερικανικής διπλωματίας και για αρκετούς οικονομολόγους αποτελεί πρότυπο αντιμετώπισης κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων και “αποτυχιών” του ιδιωτικού τομέα.

unnamed (3)

5 Ιουνίου 1964: Αποτρέπεται η τουρκική εισβολή και η δημιουργία ψευδοκράτους στην Κύπρο. ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον με αυστηρή επιστολή του προς τον Ισμέτ Ινονού ανακόπτει την τουρκική πρόθεση, δηλώνοντας πως «εάν η Σοβιετική Ενωση αντιδρούσε στη Τουρκική εισβολή, το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλεκόταν και η Τουρκία θα αφηνόταν στο έλεος της Σοβιετικής Ένωσης.
unnamed (4)
5 Ιουνίου 1968: Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας για το προεδρικό αξίωμα των Η.Π.Α., ο Ρόμπερτ Κένεντι πυροβολείται από τον Σιρχάν Σιρχάν. Ο Ρόμπερτ Κένεντι είχε μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του στο ξενοδοχείο Αμπάσαντορ στο Λος Άντζελες για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές της Καλιφόρνιας. Πεθαίνει μια μέρα αργότερα.
unnamed (5)