Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 6 Ιουλίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 06/07/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

6 Ιουλίου 371 π.Χ.: Μάχη των Λεύκτρων: Οι Θηβαίοι, υπό τον Επαμεινώνδα, νικούν τους Σπαρτιάτες του Κλεόμβροτου Α’. Η Μάχη των Λεύκτρων ήταν μια από τις πλέον περισπούδαστες μάχες της αρχαιότητας, από πλευράς στρατιωτικής τακτικής. Η περίφημη αυτή μάχη, μεταξύ Σπαρτιατών και Θηβαίων, που διεξήχθη το 371 π.Χ. στα Λεύκτρα της Βοιωτίας, στην οποία και νικήθηκαν οι μέχρι τότε θεωρούμενοι αήττητοι Σπαρτιάτες, έδωσε αφενός μεν τέλος στην Πελοποννησιακή Συμμαχία αφετέρου χάρισε στους Θηβαίους την ηγεμονική τους θέση στον τότε ελλαδικό χώρο.

Ο Επαμεινώνδας εφήρμοσε για πρώτη φορά στην ιστορία των μέχρι τότε πολέμων μια νέα στρατιωτική τακτική η οποία και τον ανέδειξε σε έναν από τους ευφυέστερους στρατηγούς όλων των εποχών. Αντί της τακτικής τής ενιαίας γραμμής μετώπου που ακολουθείτο μέχρι τότε, χώρισε τη φάλαγγά του σε δύο τμήματα εκ των οποίων το ένα διενεργούσε επίθεση και το άλλο άμυνα. Η παράταξη αυτή κλήθηκε από τον εφευρέτη της λοξή φάλαγγα.

unnamed

 

6 Ιουλίου 1415: Καίγεται στην πυρά ως αιρετικός ο Γιαν Χους. Ο Γιαν Χους (ή εξελλην. Ιωάννης Ούσσιος) (τσεχ. Jan Hus, Χούσινετς, Βασίλειο της Βοημίας, 1370 – Κωνσταντία, Γερμανία, 6 Ιουλίου 1415) ήταν Τσέχος (Βοημός) θρησκευτικός φιλόσοφος, μεταρρυθμιστής και από το έτος 1401 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.Ο Χους υπήρξε πρόδρομος του προτεσταντικού κινήματος, και άσκησε ισχυρή επιρροή στην κεντρική Ευρώπη, και ιδιαίτερα στις διδασκαλίες του Μαρτίνου Λούθηρου. Όσοι ασπάζονταν τις θέσεις του Χους αποκλήθηκαν “Ουτρακβίτες” ή «Χουσίτες ή Ουσσίτες». Οι Χουσιτικοί ή Ουσσιτικοί Πόλεμοι (1419-1436) οδήγησαν στις συμφωνίες της Βασιλείας οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα να υπάρξει μια μεταρρυθμισμένη εκκλησία στο Βασίλειο της Βοημίας, σχεδόν έναν αιώνα προτού να πραγματοποιηθούν τέτοιες εκδηλωθεί το κίνημα του Λουθηρανισμού. Το εκτενές συγγραφικό έργο του Χους απέκτησε προεξέχουσα θέση στην ιστορία της τσεχικής λογοτεχνίας. Είναι επίσης, υπεύθυνος για την εισαγωγή της χρήσης των διακριτικών (ειδικά το χάτσεκ) στην τσεχική ορθογραφία, προκειμένου να αντιπροσωπευθεί κάθε ήχος από ένα ενιαίο σύμβολο.

unnamed (1)

[hr]

6 Ιουλίου 1921: Ο Ελληνικός Στρατός (Γ’ ΣΣ), μετά από σκληρή και αποφασιστική μάχη καταλαμβάνει το Δορύλαιο (Εσκή Σεχήρ) της Μικράς Ασίας.

unnamed (2)