Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 14 Φεβρουαρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 14/02/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

14 Φεβρουαρίου 1778: Η Σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνωρίζεται για πρώτη φορά επίσημα από ξένο πολεμικό πλοίο, όταν ο Γάλλος ναύαρχος Τουσέν Γκιγιόμ Πικέ ντα λα Μοτ χαιρετά με 9 κανονιοβολισμούς το USS Ranger του πλοιάρχου Τζον Πωλ Τζόουνς.

thumbnail_14 February 01

14 Φεβρουαρίου 1779: Ο Τζέιμς Κουκ σκοτώνεται από ιθαγενείς στον κόλπο Κιλακεκούα στη νήσο της Χαβάης. Ο Τζέιμς Κουκ (Μάρτον, Αγγλία, 7 Νοεμβρίου 1728 – κόλπος Κιλακέκουα, Χαβάη, 14 Φεβρουαρίου 1779) ήταν Άγγλος εξερευνητής, θαλασσοπόρος, χαρτογράφος και καπετάνιος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού. Ο Κουκ έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και έπλευσε δύο φορές τον γύρο του κόσμου. Ήταν ο πρώτος Βρετανός καπετάνιος που έκανε τον περίπλου της γης με ένα μοναδικό σκάφος. Ήταν επίσης ο πρώτος που σταμάτησε το σκορβούτο ρυθμίζοντας τη δίαιτα του πληρώματός του με την προληπτική λήψη κίτρου και ξινολάχανου. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους παγκοσμίως.

14 February 02

14 Φεβρουαρίου 1804: Ο Καραγιώργης Πέτροβιτς ηγείται της Πρώτης Σερβικής εξέγερσης εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Πρώτη Σερβική Επανάσταση ήταν το πρώτο στάδιο της Σερβικής επανάστασης, ο οποίος συνολικά ήταν ένας επιτυχημένος πόλεμος ανεξαρτητοποίησης που διήρκεσε εννιά χρόνια και εννιά μήνες, από το 1804 μέχρι το 1813. Η επανάσταση καταπνίγηκε από τους Οθωμανούς, αλλά το 1815 ξέσπασε η Δεύτερη Σερβική Επανάσταση.

thumbnail_14 February 03

14 Φεβρουαρίου 1879: Ξεσπά ο Πόλεμος του Ειρηνικού όταν οι ένοπλες δυνάμεις της Χιλής καταλαμβάνουν την βολιβιανή πόλη Αντοφαγάστα. Ο Πόλεμος του Ειρηνικού γνωστός και ως Πόλεμος του Νιτρικού Κάλιου, ήταν ένοπλη σύγκρουση που έλαβε χώρα, την περίοδο 1879-1884, μεταξύ της Χιλής από τη μία πλευρά και των συνασπισμένων δυνάμεων του Περού και της Βολιβίας από την άλλη. Αίτια της σύγκρουσης αυτής ήταν το ενδιαφέρον για τα αποθέματα γουανό και νιτρικού κάλιου στην διαφιλονικούμενη περιοχή Πούνα ντε Ατακάμα. Η Χιλή κατάφερε τελικά να επικρατήσει και να προωθήσει τα στρατεύματά της σε βάθος αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων. Ως απόρροια του πολέμου τα σύνορα της Χιλής επεκτάθηκαν προς βορρά ενσωματώνοντας τις πόλεις Αντοφαγάστα, Ικίκε και Αρίκα. Από την άλλη πλευρά, η ηττημένη Βολιβία έχασε τη μοναδική διέξοδο που είχε προς την θάλασσα.

thumbnail_14 February 04

14 Φεβρουαρίου 1924: Η Computing-Tabulating-Recording Company αλλάζει το όνομά της σε International Business Machines Corporation (IBM). Η επιχείρηση είναι μια από τις λίγες επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών με μια συνεχή ιστορία που χρονολογείται από το 19ο αιώνα (ιδρύθηκε το 1888). Kατασκευάζει και πωλεί υπολογιστές, το λογισμικό των υπηρεσίων υποδομής και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για κεντρικούς υπολογιστές. Έχει σχεδόν 330.000 υπαλλήλους παγκοσμίως και θεωρείται η μεγαλύτερη επιχείρηση τεχνολογίας πληροφοριών στον κόσμο.

thumbnail_14 February 05