Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 7 Φεβρουαρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 07/02/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

07 Φεβρουαρίου 1783: Αμερικανική Επανάσταση: Οι γαλλικές και ισπανικές δυνάμεις άρουν τη μεγάλη πολιορκία του Γιβραλτάρ. Η Πολιορκία του Γιβραλτάρ (1779 – 1783) ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια πολιορκία που αντιμετώπισαν οι βρετανικές δυνάμεις.

thumbnail_07022017_01

07 Φεβρουαρίου 1854: Εγκρίνεται ο νόμος για την ίδρυση του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας. Η διδασκαλία ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου του 1855. Το ΕΤΗ θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης στα πεδία των Μαθηματικών, της Χημείας, της Φυσικής, της Ηλεκτρολογίας-Μηχανικής, της Μηχανολογίας – Μηχανικής και της Επιστήμης των Υπολογιστών. Η κατάταξη των Τάιμς (Times Higher Education Supplement) και η κατάταξη The Shanghai / Economist World University Rankings τοποθετούν τη σχολή έκτη και πέμπτη στην Ευρώπη αντίστοιχα, καθώς και μεταξύ των 30 καλύτερων πανεπιστημίων διεθνώς. Το ΕΤΗ είναι ένα ομοσπονδιακό ινστιτούτο, με άλλα λόγια η Ελβετική κυβέρνηση έχει την άμεση διαχείρισή του. Αντίθετα το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης (με έτος ίδρυσης το 1833) είναι ένα “επαρχιακό” ινστιτούτο, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει το Καντόνι της Ζυρίχης. Η απόφαση για την ίδρυση ενός νέου ομοσπονδιακού πανεπιστημίου αμφισβητήθηκε έντονα εκείνη την εποχή. Οι φιλελεύθεροι πίεζαν υπέρ της ίδρυσης ομοσπονδιακού πανεπιστημίου, ενώ οι συντηρητικοί επιδίωκαν τη διατήρηση του ελέγχου όλων των πανεπιστημίων από τα αντίστοιχα Καντόνια με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης φιλελεύθερων ιδεών. Στην αρχή και τα δύο πανεπιστήμια στεγάζονταν στα κτίρια του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

thumbnail_07022017_02

07 Φεβρουαρίου 1935: Κυκλοφορεί το κλασικό επιτραπέζιο παιχνίδι Monopoly. Το 1904, η Κουάκερη Ελίζαμπεθ (Λίζι) Μάτζι Φίλιπς δημιούργησε ένα παιχνίδι, μέσω του οποίου ήλπιζε να μπορέσει να εξηγήσει την απλή θεωρία των φόρων του Χένρι Τζωρτζ. Σύμφωνα με αυτή, αν οι άνθρωποι έχουν κέρδη από την περιουσία τους, άσχετα με το μέγεθός της, τελικά όλη η περιουσία θα καταλήξει νομοτελειακά στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου. Το παιχνίδι της, “Το Παιχνίδι του Νοικοκύρη”, εκδόθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Κάποιοι άλλοι ενδιαφερόμενοι για επιτραπέζια ανακατασκεύασαν το παιχνίδι και μερικοί έφτιαξαν δικές τους σειρές. Η Λίζι από μόνη της πατένταρε μια αναθεωρημένη εκδοχή του παιχνιδιού το 1924, και τότε ήταν που βγήκαν στην αγορά και άλλα παρόμοια επιτραπέζια. Στις αρχές της δεκαετίας του 30 δημιουργήθηκε ένα επιτραπέζιο με το όνομα Monopoly, παρόμοιο με τη σημερινή Monopoly, και πωλούνταν από τους Αδελφούς Πάρκερ και τις μητρικές τους για το υπόλοιπο του 20ου αιώνα ως και τις αρχές του επομένου. Την έκδοση των Αδελφών Πάρκερ τη δημιούργησε ο Τσαρλς Ντάροου. Αρκετοί άνθρωποι έχουν συνεισφέρει στον σχεδιασμό και στην εξέλιξη του παιχνιδιού έως σήμερα, κυρίως από τις μεσοδυτικές Η.Π.Α. και κοντά στην ανατολική ακτή. Από τότε που ο Τσαρλς Ντάροου το πατένταρε το 1935, το έχουν παίξει περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι, καθιστώντας το έτσι “το μεγαλύτερο σε αριθμό παικτών (εμπορικό) επιτραπέζιο στον κόσμο.

thumbnail_07022017_03

07 Φεβρουαρίου 1940: Κάνει πρεμιέρα η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων του Ουώλτ Ντίσνεϋ, Πινόκιο. Το έργο έγινε η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που έλαβε Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία. Είχε κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού με το When You Wish Upon A Star και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής. Αρχικώς, όμως, η ταινία δεν τα είχε πάει καθόλου καλά σε εισπρακτικό επίπεδο. Παραδόξως, η νέα έκδοση του 1945 αποδείχτηκε κερδοφόρα, και πλέον θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney, αλλά και μία από τις σπουδαιότερες όλων των εποχών. Ο Πινόκιο ήταν μία πρωτοποριακή παραγωγή στον τομέα των εφέ, προσφέροντας ρεαλιστικές εικόνες, μηχανοκίνητα οχήματα, φυσικά στοιχεία όπως βροχή, καπνός, κεραυνοί, σκιές και νερό.

07022017_04

07 Φεβρουαρίου 1943: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αυτοκρατορικό ιαπωνικό ναυτικό ολοκληρώνει την εκκένωση των αυτοκρατορικών ιαπωνικών στρατευμάτων από το Γκουανταλκανάλ, δίνοντας τέλος στις προσπάθειες των Ιαπώνων να ανακαταλάβουν το νησί από τις συμμαχικές δυνάμεις.

07022017_05