Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 8 Δεκεμβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 08/12/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

8 Δεκεμβρίου  1854: Στο αποστολικό του διάταγμα Ineffabilis Deus, ο Πάπας Πίος Θ΄ κηρύσσει το δογματικό ορισμό της Αμώμου Σύλληψης, η οποία υποστηρίζει ότι η Παναγία συνελήφθη χωρίς το προπατορικό αμάρτημα. Η “άμωμος Σύλληψη” αποτελεί δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σύμφωνα με το οποίο η Μαρία, η μητέρα του Ιησού Χριστού, διατηρήθηκε από τον Θεό άμωμη από την κηλίδα του προπατορικού αμαρτήματος κατά την σύλληψή της. ο δόγμα γενικά δεν γίνεται δεκτό ούτε από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία ούτε από τους Χριστιανούς της Μεταρρύθμισης ή προτεσταντικής παράδοσης.

08-december-01

8 Δεκεμβρίου 1907: Ο Γουσταύος Ε’ ανέρχεται στον σουηδικό θρόνο. Ο Γουσταύος Ε΄ (1858 – 1950) ήταν βασιλιάς της Σουηδίας από το 1907 έως το 1950. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Βασιλιά Όσκαρ Β΄της Σουηδίας και της Σοφίας του Νασάου. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου φέρεται να προέτρεψε την κυβέρνηση του Περ Άλμπιν Χάνσον να δεχτεί τις απαιτήσεις της Ναζιστικής Γερμανίας για υποστήριξη των στρατευμάτων της, καθώς μια άρνηση θα μπορούσε να προκαλέσει γερμανική εισβολή. Ωστόσο, αυτό παραμένει ως μια αμφιλεγόμενη άποψη μέχρι σήμερα, καθώς δεν είναι γνωστό αν ο Γουσταύος έτρεφε αισθήματα υπέρ του φασισμού ή του ριζοσπαστικού εθνικισμού.

08-december-02

8 Δεκεμβρίου 1941: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία.

08-december-03

8 Δεκεμβρίου 1941: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι ιαπωνικές δυνάμεις εισβάλλουν ταυτόχρονα στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ, τις Φιλιππίνες και τις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες.

08-december-04

8 Δεκεμβρίου 1955: Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθετεί την Ευρωπαϊκή σημαία.

A huge European flag is presented on Strasbourg's main place

A huge European flag is presented on Strasbourg’s main place

8 Δεκεμβρίου 1980: Δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 40 ετών το πρώην μέλος των “Beatles”, Τζον Λένον από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν. O Τζον Γουίνστον Όνο Λένον, (9 Οκτωβρίου 1940 – 8 Δεκεμβρίου 1980) ήταν Άγγλος μουσικός και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Beatles. Εκτός από την επιτυχημένη μουσική του σταδιοδρομία, διακρίθηκε επίσης ως ακτιβιστής του 20ου αιώνα, υιοθετώντας έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα ως ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η μουσική του επηρέασε πολλούς δημιουργούς και θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς και πολυδιασκευασμένους τραγουδοποιούς.
08-december-07