Σκαλίζοντας τα γεγονότα l 29 Noεμβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 29/11/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά στα γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

29 Νοεμβρίου 1549: Έναρξη του παπικού κονκλάβιου (29 Νοεμβρίου 1549 – 7 Φεβρουαρίου 1550), μετά τον θάνατο του Πάπα Παύλου Γ’. Είναι, σε διάρκεια, η δεύτερη μεγαλύτερη σύγκλιση παπικού κονκλάβιου του 16ου αιώνα. Επίσης είναι η σύγκλιση με τη μεγαλύτερη συμμετοχή καρδινάλιων στην ιστορία της καθολικής εκκλησίας. Τελικά το παπικό κονκλάβιο εξέλεξε τον Πάπα Ιούλιο Γ’.

29-november-02

29 Νοεμβρίου 1777: Ιδρύεται το Σαν Χοσέ (Καλιφόρνια). Είναι η πρώτη αποικία πολιτών στην Άνω Καλιφόρνια. To Σαν Χοσέ ιδρύθηκε με το όνομα Ελ Πουέμπλο ντε Σαν Χοσέ ντε Γκουανταλούπε και ήταν η πρώτη πόλη στην ισπανική αποικία της Άνω Καλιφόρνιας. Η πόλη αποτέλεσε γεωργική κοινότητα και τροφοδοτούσε τις ισπανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Σαν Φρανσίσκο και το Μοντερέι. Όταν η Καλιφόρνια απέκτησε κρατική υπόσταση το 1850, το Σαν Χοσέ διετέλεσε πρωτεύουσα της. Το Σαν Χοσέ άρχισε να παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση για κατοικίες από τους στρατιώτες και τους βετεράνους που επιστρέφουν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη δεκαετία του 1990, το Σαν Χοσέ λόγω της ακμάζουσας τοπικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, απέκτησε το ψευδώνυμό πρωτεύουσα της Σίλικον Βάλλεϊ.

29-november-01

29 Νοεμβρίου  1830: Η Εξέγερση του Νοεμβρίου: ξεσπάει στην Πολωνία ένοπλη εξέγερση εναντίον της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

29-november-03

29 Νοεμβρίου  1850: Η Πρωσία συνθηκολογεί στο Όλομουτς με την Αυστριακή Αυτοκρατορία και ιδρύεται η  Γερμανική Συνομοσπονδία. Η Γερμανική Συνομοσπονδία ήταν συνομοσπονδία ως επί το πλείστον γερμανόφωνων κρατιδίων μεταξύ του 1815 και του 1866. Ιδρύθηκε στις 8 Ιουνίου 1815 στο συνέδριο της Βιέννης και διαδέχτηκε την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους η οποία διαλύθηκε το 1806. Το ιδρυτικό σύμφωνο το λεγόμενο Deutsche Bundesakte υπογράφηκε από 39 μέλη κράτη, 35 δουκάτα και 4 ελεύθερες πόλεις.

29-november-04

29 Νοεμβρίου 1890: Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας. Το Σύνταγμα της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας (γνωστό επίσης ως Σύνταγμα Μεϊντζι) αποτελούσε το συνταγματικό δίκαιο στην Ιαπωνική Αυτοκρατορία, από τις 11 Φεβρουαρίου 1889 μέχρι τις 2 Μαΐου 1947. Δημιουργός του Συντάγματος ήταν ο Ιάπωνας πολιτικός Ιτό Χιρομπούμι. Όταν το Σύνταγμα τέθηκε σε ισχύ στην Ιαπωνία, δημιουργήθηκε η πρώτη βουλή στην Ασία.Το Σύνταγμα της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας επηρέασε το Σύνταγμα της Αιθιοπίας, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 1931. Μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργήθηκε νέο Σύνταγμα με βάση τα Συντάγματα των χωρών της Δύσης.

29-november-05

29 Νοεμβρίου 1899: Ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Μπαρτσελόνα. Στις 22 Οκτωβρίου του 1899 ο Ζοάν Γκαμπέρ τοποθετηθεί μια διαφήμιση στο Los Deportes δηλώνοντας την επιθυμία του να σχηματίσει μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μια θετική απάντηση οδήγησε σε μια συνάντηση στο Χιμνάσιο Σολέ (Gimnasio Solé) στις 29 Νοεμβρίου. Έντεκα παίκτες ακολούθησαν, ο Βάλτερ Βιλντ (Walter Wild, ο πρώτος διευθυντής του συλλόγου), ο Λουίς Ντόσο, ο Μπερτομέου Τεράδας, ο Ότο Κουνζλ, ο Ότο Μάιερ, ο Ενρίκ Ντουκάλ, ο Περέ Καμπότ, ο Κάρλες Πουγιόλ, ο Ζοζέπ Λομπέτ, ο Τζον Πάρσονς και ο Ουίλιαμ Πάρσονς, οπότε και ιδρύθηκε η Φουτ-Μπολ Κλουμπ Μπαρσαλόνα (Foot-Ball Club Barcelona).

gamper_compartint_lectura_premsa_esportiva_francesa_r2-v1307615898

29 Νοεμβρίου 1908: Ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος του Ηρακλή. Ο ΓΣ Ηρακλής κατάγεται από τον Όμιλο Φιλομούσων Θεσσαλονίκης, σωματείου μουσικού και φιλολογικού που ιδρύθηκε το 1899. Το ποδόσφαιρο εισήγαγαν στη Θεσσαλονίκη οι αλλοδαποί κάτοικοι, που είχαν ήδη ιδρύσει τη δική τους ομάδα, την Ουνιόν Σπορτίφ. Ο Όμιλος Φιλομούσων προσπάθησε να συγκροτήσει μια αμιγώς ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα με στόχο να αντιμετωπίσει την αντίστοιχη των ξένων. Τα οικονομικά προβλήματα οδήγησαν στη συνένωση του Ομίλου με την ομάδα “Ολυμπία” και στις 29 Νοεμβρίου του έτους συγκλήθηκε γενική συνέλευση, στην οποία ψηφίστηκε καταστατικό για τον καινούριο σύλλογο με το όνομα Μακεδονικός Γυμναστικός Σύλλογος. Το 1910, λόγω των πιέσεων και της ρευστής πολιτικής κατάστασης μετά το Κίνημα των Νεότουρκων ο νέος σύλλογος μετονομάστηκε σε Οθωμανικός Ελληνικός Γυμναστικός Σύλλογος “ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης”.

29-november-07