Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 22 Νοεμβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 22/11/2017

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά στα γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

22 Νοεμβρίου  1307: Ο Πάπας Κλήμης Ε’ εκδίδει την παπική βούλα Pastoralis Praeeminentiae, με την οποία δίνει την εντολή στους Χριστιανούς μονάρχες στην Ευρώπη να συλλάβουν όλους τους Ναΐτες Ιππότες και να κατάσχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

22-november-01

22 Νοεμβρίου 1869: Στο Dumbarton της Σκωτίας καθελκύεται το ιστιοφόρο Cutty Sark. Το Cutty Shark ήταν ένα από τα τελευταία ιστιοφόρα αυτής της κατηγορίας (κλίπερ) και συνεχίζει πλέον να υπάρχει ως μουσείο.

22-november-02

22 Νοεμβρίου 1908: H Σύνοδος του Μοναστηρίου (Μπίτολα) όρισε με απόφαση της το σύγχρονο αλβανικό αλφάβητο. Μέχρι τότε, η αλβανική γλώσσα είχε έξι κύρια διαφορετικά αλφάβητα και ένα σημαντικό αριθμό από παραλλαγές των κυρίων αλφαβήτων.

22-november-03

22 Νοεμβρίου 1940: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μετά την αρχική ιταλική εισβολή, τα ελληνικά στρατεύματα αντεπιτίθενται στην υπό ιταλική κατοχή Αλβανία και καταλαμβάνουν την Κορυτσά.

11_%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%83

22 Νοεμβρίου 1942: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη του Στάλινγκραντ. Ο στρατηγός Φρίντριχ Πάουλους στέλνει τηλεγράφημα στον Αδόλφο Χίτλερ λέγοντάς του ότι η 6η Στρατιά είναι περικυκλωμένη. Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Ερνστ Πάουλους (23 Σεπτεμβρίου 1890 – 1 Φεβρουαρίου 1957) ήταν ανώτατος αξιωματικός του γερμανικού στρατού από το 1910 έως το 1945. Έφτασε έως το βαθμό του στρατάρχη, κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και είναι περισσότερο γνωστός ως ο διοικητής της 6ης γερμανικής στρατιάς, που πήρε μέρος στη Μάχη του Στάλινγκραντ. Ύστερα από τη συντριβή του στρατού του, ο Φρίντριχ  Πάουλους υποχρεώθηκε σε ταπεινωτική παράδοση άνευ όρων στις σοβιετικές δυνάμεις, η οποία υπογράφηκε στο Στάλινγκραντ στις 31 Ιανουαρίου 1943, μια μέρα ακριβώς πριν από την προαγωγή του σε στρατάρχη από τον Χίτλερ. Ο Χίτλερ μάλιστα, ο οποίος είχε αρνηθεί να επιτρέψει μια έγκαιρη υποχώρηση της 6ης στρατιάς, ήταν βέβαιος πως ο Πάουλους θα αυτοκτονούσε πριν ηττηθεί, καθώς μέχρι τότε, κανένας Γερμανός στρατηγός δεν είχε παραδοθεί στον εχθρό. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του από τους σοβιετικούς, ο Πάουλους μετατράπηκε σε ένα σφοδρό πολέμιο του ναζισμού.

22-november-06

22 Νοεμβρίου 1943: Ο Λίβανος αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

22-november-07

22 Νοεμβρίου 1963: Στο Ντάλας του Τέξας, δολοφονείται ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και τραυματίζεται σοβαρά ο κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόναλι. Αργότερα συλλαμβάνεται ως ύποπτος ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ και κατηγορείται για τη δολοφονία τόσο του Αμερικανού προέδρου όσο και του αστυνομικού Τζ. Ντ. Τίπιτ. Δύο ημέρες αργότερα, ο Όσβαλντ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον Τζακ Ρούμπι ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση.

22-november-08

 

22 Νοεμβρίου 1975: Ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε, δυο μέρες μετά το θάνατο του Φράνκο, βασιλιάς βάσει του νόμου της διαδοχής που είχε συντάξει ο ίδιος ο δικτάτορας. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα του και διόρισε πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ. Οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές διεξήχθησαν στη χώρα στις 15 Ιουνίου του 1977 και ένα νέο Σύνταγμα σχεδιάστηκε το 1978. Το 1977 ο πατέρας του, τυπικά και δυναστικά ο νόμιμος διάδοχος του βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ΄, παραιτήθηκε επίσημα των δικαιωμάτων του στο θρόνο υπέρ του γιου του. Ο πατέρας του Χουάν Κάρλος, Χουάν ντε Μπορμπόν, νόμιμος διάδοχος του θρόνου, ήταν φανατικά εναντίον του καθεστώτος του Φράνκο. Το ποιος θα ήταν όμως ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου ήταν καθαρά απόφαση του καθεστώτος. Υπήρχαν σκέψεις ακόμα και για κατάργηση της μοναρχίας, όπως έκανε το στρατιωτικό καθεστώς στην Πορτογαλία. Τελικώς, ο Φράνκο επέλεξε για διάδοχο τον Χουάν Κάρλος, παρακάμπτοντας τον Χουάν ντε Μπορμπόν.

22-november-09

22 Νοεμβρίου 2005: Η Άνγκελα Μέρκελ εκλέγεται στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας. Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, και πρώτος πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε καγκελάριος της επανενωμένης Γερμανίας.

22-november-10