Σκληρές μάχες και άγριες απεργίες σε Γαλλία και Βέλγιο

Η καρδιά της Ευρώπης πάλλεται με ρυθμούς εξεγερτικού αναβρασμού

| 26/05/2016

Απεργία επ’ αόριστον προκήρυξαν δύο συνδικάτα εργαζομένων στους σιδηροδρόμους του Βελγίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση των ημερών ανάπαυσης. Η απεργία προκηρύσσεται κατόπιν απόφασης ενός «κοινού συνδικαλιστικού μετώπου σε εθνικό επίπεδο», και «αναμένεται να κλείσουν οι μεγαλύτεροι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα αμαξοστάσια», δήλωσε ο Μισέλ Αμπντισί, πρόεδρος του συνδικάτου CGSP-Cheminots, καθώς είναι γνωστό ότι οι σχεδιασμοί της εταιρείας αφορούν στους 34.000 σιδηροδρομικούς της χώρας στο σύνολό τους. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, επίσης, οι συνοδοί (ελεγκτές) και οι μηχανοδηγοί των τρένων.

Η διεύθυνση της εθνικής εταιρείας σιδηροδρόμων του Βελγίου (SNCB) καταδίκασε την απόφαση των εργαζομένων και αρνήθηκε να ακούσει τα αιτήματά τους, σπέρνοντας ταυτόχρονα των τρόμο για τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η απεργία αυτή.

Οι σιδηροδρομικοί είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα απεργήσουν την Τρίτη 31η Μαΐου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η απεργία προκηρύχθηκε μία ημέρα μετά τις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους διαδήλωσης εναντίον της κυβέρνησης που σχεδιάζει να προχωρήσει στην επί το χείρον αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας με την καθιέρωση ευέλικτων ωραρίων και την ουσιαστική εγκαθίδρυση της επισφάλειας.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αυξανόμενη ανεργία, τις περικοπες στην εκπαίδευση και γενικότερα στις δημόσιες δαπάνες, καθώς και για την άρνηση διαλόγου της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς φορείς. Η αστυνομία προχώρησε σε όργιο καταστολής που περιελάμβανε συλλήψεις, επίθεση στους διαδηλωτές με αύρες και δακρυγόνα και πρόκληση τραυματισμών σε αρκετούς εξ’ αυτών.

[hr]

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται δυναμικά και συγκρουσιακά οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία με τους εργαζόμενους στους πυρηνικούς σταθμούς να πιάνουν το νήμα από τους συναδέλφους τους των διυλιστηρίων που ήδη είχαν προκαλέσει πανικό στο κράτος με την αποφασιστικότητά τους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς, βλέποντας τη δημοτικότητά του να καταρρέει, σε μια απελπισμένη απόπειρα επίδειξης ισχύος και ελέγχου της κατάστασης, έσπευσε αφενός να φανεί καθησυχαστικός σχετικά με τα αποθέματα καυσίμων και την ηλεκτροδότηση και αφετέρου να δηλώσει χτες το βράδυ ότι «το CGT δεν κυβερνά αυτή τη χώρα» τονίζοντας πως δεν θα υποχωρήσει από το νόμο για τα εργασιακά και θα συνεχίσει να κρατά σκληρή στάση.

Οι κινητοποιήσεις έχουν ήδη επηρεάσει την κανονικότητα σε μια σειρά από κλάδους όπως οι μεταφορές ή η ηλεκτροδότηση και ακόμα και η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί στη διανομή των εφημερίδων ή οι ουρές στα βενζινάδικα ή ακόμα και η πιθανότητα υποδοχής της “μεγάλης γιορτής” του Euro 2016 χωρίς καύσιμα και στο σκοτάδι, δείχνουν ότι η καρδιά της Ευρώπης πάλλεται με ρυθμούς εξεγερτικού αναβρασμού.