Σκουριές: Επενδυτικοί πανηγυρισμοί - κυβερνητικές «κολοτούμπες»

Eldorado Gold: έγκριση, από την ελληνική κυβέρνηση, των τεχνικών μελετών της

| 11/05/2016

Περίπου τέσσερις μήνες κράτησαν οι «λεονταρισμοί» της κυβέρνησης έναντι της πολυεθνικής Eldorado Gold που λεηλατεί το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στην Χαλκιδική, προκαλώντας ένα μαζικό κίνημα αντίστασης των κατοίκων το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, είχε επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει για την αντιπολιτευτική του, τότε, προπαγάνδα.

Προχθές, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έλαβε από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος της έγκριση της «επικαιροποιημένης» τεχνικής μελέτης της «επένδυσης» στις Σκουριές, η οποία επιτρέπει στην θυγατρική της, «Ελληνικός Χρυσός», να αρχίσει «κατασκευαστικές δραστηριότητες» στην περιοχή, οι οποίες είχαν ανασταλεί τον περασμένο Γενάρη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, Πωλ Ράιτ δήλωσε περιχαρής:

«Είμαστε όλοι μας ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι με τη λήψη της έγκρισης και έχουμε ανακτήσει μεγάλο κουράγιο για τη συνέχιση των δράσεων ανάμεσα στην Hellas Gold και το Υπουργείο και τις τεχνικές του υπηρεσίες. Αυτή η δομική συμφωνία συνέβαλε σε άλλες πρόσφατες εγκρίσεις που συμπεριλαμβάνουν την Άδεια Δόμησης στις Σκουριές (Φεβρουάριος 2016) και την Άδεια Εγκατάστασης στην Ολυμπιάδα (Μάρτιος 2016). Πιστεύω πλέον ότι υπάρχει μια προωθημένη, αμοιβαία κατανόηση, εκτίμηση και ευθυγράμμιση ανάμεσα στην Εταιρεία και το Υπουργείο σε ό,τι αφορά στα ουσιαστικά οφέλη που θα έχει η ελληνική κοινωνία και οικονομία μέσα από την συνεργασία και την υπεύθυνη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα. Ανυπομονούμε να εργαστούμε μαζί με το Υπουργείο για να αναβαθμίσουμε τα έργα μας στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα προς όφελος των μετόχων.».

Ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, επιχείρησε να υποβαθμίσει την σημασία αυτής της εξέλιξης σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η συγκεκριμένη άδεια δεν συνιστά κάτι που αλλάζει τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη. Αποτελεί τροποποίηση άδειας που είχε δοθεί και δεν σχετίζεται με την υπόθεση του ΣΤΕ. Οι άδειες αυτές αν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις πρέπει να δοθούν».

Πρόσθεσε, ότι «τα μεγάλα προβλήματα που έχει αυτή η επένδυση σχετίζονται με την μέθοδο μεταλλουργίας και το θέμα της διαχείρισης των υπόγειων υδάτων καθώς και κάποια φράγματα καινούργια που πάνε να γίνουν στην περιοχή. Αυτά είναι μπροστά μας.». Ανέφερε επίσης ότι «δεν ξανανοίγουν οι Σκουριές», γιατί δεν υπήρξε απόφαση να κλείσουν οι Σκουριές. Ήταν μια τακτική της εταιρείας το κλείσιμό της.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι τα υψηλά πρόστιμα υπάρχουν και θα πληρωθούν καθώς αφορούν παραβάσεις από το 2012.

Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν μπορεί να κρύψει την μεγάλη «χαρά» που προκύπτει από την ανακοίνωση της Eldorado, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι έκθετη έναντι των κατοίκων της περιοχής που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της αντίστασης και της κρατικής καταστολής.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της, τότε και σήμερα, βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Ιγγλέση, η οποία, μιλώντας «Στο Κόκκινο» τον Νοέμβρη του 2014, μία μέρα μετά την επίθεση των ΜΑΤ στους διαδηλωτές στις Σκουριές, δήλώνε: «Είναι σαφής η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν γίνει κυβέρνηση θα ακυρωθεί η σκανδαλώδης σύμβαση παραχώρησης και θα σταματήσει η καταστροφή στις Σκουριές. Θα πάμε σε αποχαρακτηρισμό της περιοχής και σε μία άλλη ανάπτυξη. Είναι αποφασισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα, κι αυτό το γνωρίζει ο κόσμος εδώ, όπως γνωρίζει πως χωρίς το κίνημα δεν μπορεί να γίνει αυτό δυνατό. Χωρίς το κίνημα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε αριστερή κυβέρνηση».

Αλλο τόσο χαρακτηριστική είναι και η δήλωσε τουν νυν αρμόδιου υπουργού και τότε εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, όταν, τον Μάρτη του 2013 υποστήριζε στον «ΣΚΑΪ» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως κατά της επένδυσης στις Σκουριές Χαλκιδικής και ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα την ακυρώσει.

Είχε κάνει λόγο για «αργό θάνατο» των κατοίκων από την «επένδυση» και κατηγόρησε τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι βγήκε με ύφος «μάγκα» στη Βουλή και ενθάρρυνε τους αστυνομικούς να χτυπήσουν τους κατοίκους.

«Συνειδητοποιούμε τι είπε ο πρωθυπουργός με όσα έγιναν χθες ότι θα προχωρήσει με κάθε τρόπο η επένδυση στη Χαλκιδική. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας» είχε καταλήξει ο Π. Σκουρλέτης.

Και είναι στο μόνο που είχε απόλυτο δίκιο…