Σομαλία: 300 νεκροί από έκρηξη βόμβας

...και οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στην περιοχή

| 16/10/2017

Τα νέα συνεχίζουν να συγκλονίζουν. Τουλάχιστον όσο και αν τα μαθαίνουμε. Αν είχαμε τόσα θύματα σε κάποια πρωτεύουσα της Ευρώπης, αυτή την στιγμή θα είχαμε μπει σε μια «etat de siege» κατάσταση – πιο απλά: Σε μια κατάσταση τρομοκράτησης του πληθυσμού και σε ένα σχεδιασμό συντηρητικοποίησης του. Τα 500 θύματα – όλοι πολίτες – εντούτοις στην Σομαλία μοιάζουν ένα στατιστικό γεγονός όπως και κάθε τι που συμβαίνει σε χώρες και λαούς της Αφρικής. Στην πρωτεύουσα της χώρας στο Μογκαντίσου μια βόμβα επέβαλλε τον θάνατο σε 300 ανθρώπους και έστειλε στα νοσοκομεία άλλους τόσους χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αγνοούμενοι. «Ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει» τονίζει το Reuters. Είναι «ένας ανείπωτος εφιάλτης» όπως υπογραμμίζει μια νοσοκόμα «μυρίζοντας το αίμα παντού». Κάποιες χώρες στείλανε μια υποτυπώδη βοήθεια για την διαχείριση της κατάστασης και κάποιες άλλες ήδη τρίβουν τα χέρια τους για να την εκμεταλλευτούν.

Μια βόμβα σε φορτηγό – διπλή έκρηξη κατά άλλους – που θεωρείται η «πιο δυνατής κλίμακας των τελευταίων χρόνων οπουδήποτε στον κόσμο» εξερράγη σε πολυσύχναστη περιοχή της πρωτεύουσας εξολοθρεύοντας τόσους ανθρώπους σε μια χώρα με τεράστια προβλήματα επιβίωσης του λαού της, όπως η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών σημαντική λειψυδρία και η αιώνια πείνα. Ταυτόχρονα μια χώρα που μόνο ανεξάρτητη δεν μπορεί να νοηθεί με την παρουσία 20.000 στρατιωτών της African Union (ένα διεθνή οργανισμό 55 αφρικάνικων χωρών). Στρατιώτες που άλλωστε έχουν την αντίδραση του λαού στην παρουσία τους καθώς κατηγορούνται «για βίαιη συμπεριφορά προς τον τοπικό πληθυσμό και διαφθορά». Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα λοιπόν – και ενώ οι επιθέσεις ποτέ δεν σταμάτησαν – οι ισλαμιστές δολοφόνοι της Al-Shabaab, της πιο επικίνδυνης όπως τονίζεται «δολοφονικής ομάδας στην Αφρική», βάζει και αυτή με την σειρά της το χέρι της στο να επηρεάσει και να ελέγξει τις γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή. Μια οργάνωση σε στενές σχέσεις με την al-Qaida και προφανώς – παρά τις όποιες φαινομενικές ασυμφωνίες – με την ISIS.

Από την μία λοιπόν η κοινώς γνωστή, η «σκιώδη» και τόσο απυρόβλητη τρομοκρατία. Από την άλλη η σκληρή κατάσταση της καθημερινότητάς στην αφρικάνικη χώρα και τέλος αυτοί που βρίσκουν ευκαιρία – αν δεν την δημιουργούν – για να παίξουν τον ρόλο τους. Οι ΗΠΑ ως παγκόσμιοι χωροφύλακες – και σε πλήρη συμφωνία με τον πρόεδρο της χώρας Mohamed Abdullahi Mohamed που ζητά την «συμπαράσταση» τους – έχουν ήδη πάρει ενεργό μέρος στην όλη κατάσταση.

Η Σομαλία νοείτε ως μια χώρα «ξεχασμένη» τόσα χρόνια – όπως υπογραμμίζει ο «The Guardian» – από τον «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» και τον Donald Trump να τονίζει λίγους μήνες πριν την επίθεση πως είναι μια «περιοχή ενεργών εχθροπραξιών». Ήδη λίγες μέρες πριν την κυριακάτικη επίθεση ο Αμερικάνος πρόεδρος αποφάσισε και υπέγραψε την ενεργό συμμετοχή στρατευμάτων στην περιοχή. Δυο μέρες πριν ο διοικητής Αφρικής των ΗΠΑ βρισκόταν στην πρωτεύουσα και ο Υπουργός Αμύνης και ο αρχηγός του στρατού της χώρας παραιτήθηκαν για αδιευκρίνιστους λόγους. Κάτι ιδιαιτέρως σοβαρό συμβαίνει σίγουρα εκεί. Και τα 500 θύματα βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο των παγκόσμιων συμφερόντων. Ένα λογικό συμπέρασμα μας δηλώνει πως η έννοια «χώρα ξεχασμένη» ήδη αποφέρει καρπούς για ένα νέο γύρο επεμβάσεων (για πρώτη φορά μετά το 1993 και την περιβόητη επιχείρηση «Black Hawk down») στην περιοχή. Πράγμα ανησυχητικό σε παγκόσμια κλίμακα, καθόλου ασύνδετο με τις όποιες επιθέσεις σε ευρωπαϊκό, σε ασιατικό, σε αφρικανικό έδαφος. Ο «The Guardian» τονίζει πως «ο βομβαρδισμός στο Μογκαντίσου μπορεί τώρα να εντείνει την αυξανόμενη δέσμευση των ΗΠΑ και να επιδιώξουν πιο ενεργό ρόλο στη Σομαλία». Αυτό, προφανώς, θα έχει πολλαπλές συνέπειες για τον λαό της χώρας όπως και για την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση που τρομοκράτες και «πολέμιοι» τους έχουν βάλει στο στόχαστρο μετά την 11η Νοέμβρη, μετά την Λιβύη, μετά το Ιράκ και το Αφγανιστάν και μετά την Συρία.

3500

Πηγές

The Guardian

Abc News