Σπέρνοντας ξενοφοβία: η απόπειρα αυτοκτονίας έγινε «ένοπλη επίθεση»

Ιστοσελίδα στα Τρίκαλα «κατασκευάζει» χρυσαυγίτικης χροιάς, τρόμο

| 16/05/2018
Ένας πρόσφυγας, ένας νέος άνθρωπος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στα Τρίκαλα πριν λίγες μέρες. Ένας άνθρωπος ταλαιπωρημένος σαν εκείνους, τους πολλούς που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Που αφήνουν τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, που αφήνουν πίσω τη ζωή τους για να ξεκινήσουν μία άλλη ζωή, μακριά από τον πόλεμο και τον θάνατο.
Ο 25χρονος άνδρας ζει με τρεις άλλους φίλους του, συμπατριώτες του σε ένα από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα των Τρικάλων, στην περιοχή του πάρκου Ματσόπουλου. Στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, το οποίο δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, διέμενε προηγουμένως μία εξαμελής οικογένεια. Η γυναίκα έγκυος, οπότε εξαιτίας της κακής κατάστασης του σπιτιού ζητούσαν να μετεγκατασταθούν. Στο σπίτι εγκαταστάθηκαν τέσσερις νέοι άνδρες, πρόσφυγες, τους οποίους η γειτονιά καλοδέχτηκε. Όπως συνέβη με την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας των Τρικάλων, που από την αρχή, από το φθινόπωρο του 2015 οπότε έφτασαν στα Τρίκαλα οι πρώτοι πρόσφυγες, οι Τρικαλινοί άπλωσαν το χέρι τους, τους «αγκάλιασαν», τους καλοδέχτηκαν, έδειξαν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους.
Ο 25χρονος νεαρός που συγκατοικεί με άλλους τρεις φίλους του πρόσφυγες αποπειράθηκε πριν λίγες ημέρες να αυτοκτονήσει. Όπως έχει γίνει με πολλούς ανθρώπους που δεν αντέχουν τα προβλήματα, τις στερήσεις, την εξαθλίωση. Η απελπισία, η φτώχεια, η εγκατάλειψη, τα προβλήματα υγείας εξάλλου, δεν έχουν εθνικότητα, δεν έχουν χρώμα, δεν γνωρίζουν φύλο, φυλή, θρησκεία. Κινητοποιήθηκε, ως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις η αστυνομία, η πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Οι συγκάτοικοί του βρίσκονταν εκεί, προσπαθώντας να τον αποτρέψουν,  όπως και αρκετοί Τρικαλινοί. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της περιοχής ηλεκτρονικά και έντυπα κάλυψαν το γεγονός στις πραγματικές του διαστάσεις.
 
Απόπειρα ξενοφοβίας, χωρίς αποσιωπητικά
 
Σε μία περίπτωση μόνο διαδικτυακού «ειδησεογραφικού» ιστότοπου η απόπειρα αυτοκτονίας του νεαρού έγινε κατάφωρη απόπειρα καλλιέργειας κλίματος ξενοφοβίας. Δεν τα κατάφερε το “trikalanews.gr” ούτε αυτή τη φορά. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν συλλογικότητες και οργανώσεις κατά του ιστότοπου. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει. Ούτε και η τελευταία, όπως αναφέρουν μέλη συλλογικοτήτων στα Τρίκαλα. Μετά τον αχαρακτήριστο τίτλο «Άραβες κατέλαβαν το κάστρο της πόλης», όταν οι πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν στο ανενεργό τότε αναψυκτήριο στο βυζαντινό κάστρο των Τρικάλων (λίγο πριν την έναρξη λειτουργίας της δομής φιλοξενίας στο Ατλάντικ) τα γεμάτα ξενοφοβική οσμή δημοσιεύματα συνεχίστηκαν.
Το τελευταίο ωστόσο με τίτλο «Ώρα για τα Τρίκαλα να γίνουν…. Καμπούλ» ξεπέρασε ακόμη και τις προσδοκίες της Χρυσής Αυγής των Τρικάλων, η οποία μετά από αυτό βγήκε με ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύθηκε – που αλλού; – στο trikalanews, για να συνεχίσει και να επιτείνει αυτό που οι συντάκτες του κειμένου ξεκίνησαν. Ανεπιτυχώς.
 
Το δημοσίευμα
Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το δημοσίευμα του trikalanews, ειδικά εάν κάποιος αναζητήσει τα υπόλοιπα δημοσιεύματα για το περιστατικό, αντιλαμβάνεται ότι ρεπορτάζ δεν είναι. Οι λέξεις, τα νοήματα και ο τρόπος γραφής καταδεικνύουν την πρόθεση του συντάκτη. Και αυτή δεν είναι άλλη, από την καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας. Καθ’ υπερβολή και άνευ νοήματος χρήση αποσιωπητικών, λανθασμένη χρήση όρων και γλώσσας, παραπλανητικό ρεπορτάζ. Αυτή τη φορά τα Τρίκαλα δεν έγιναν… Καμπούλ. Το trikalanews.gr, ωστόσο πήρε διαζύγιο οριστικό (γιατί η διάσταση ξεκίνησε προ πολλού) από το ρεπορτάζ, την ειδησεογραφία, την αντικειμενική καταγραφή ειδήσεων.
Η απόπειρα αυτοκτονίας ενός ταλαιπωρημένου και με ψυχολογικά προβλήματα ανθρώπου έγινε στο συγκεκριμένο σάητ «οπλισμένος πρόσφυγας». Το είδος του οπλισμού δεν το ανέφεραν στο σάητ. Μπορεί να ήταν οτιδήποτε. Ήταν, δυστυχώς γι’ αυτούς ένα μαχαίρι κουζίνας. Οι συγκάτοικοί του βρίσκονταν εκτός σπιτιού. Για το σάητ είναι οι ομοϊδεάτες. Παρέλειψε και πάλι να καταγράψει ποιες οι ιδέες του νεαρού που αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του για να καταλάβουμε γιατί είναι ομοϊδεάτες και όχι για παράδειγμα συμπατριώτες.
Το πρόγραμμα «ενοικίασης διαμερισμάτων» για πρόσφυγες που «τρέχει» από την Ύπατη Αρμοστεία με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει – μάθαμε από το ίδιο κείμενο, γιατί ρεπορτάζ δεν χαρακτηρίζεται επ’ ουδενί – τοπικό εμπνευστή. ΕΚΑΜ επίσης δεν κατέφτασαν στο σημείο. Μόνο περιπολικό, ασθενοφόρο, πυροσβεστικό όχημα. Όπως συμβαίνει σε κάθε παρόμοια περίπτωση. Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση που ένας Έλληνας φτάνει στην εσχατιά της απελπισίας και αποπειράται να αυτοκτονήσει.
 
Ανακοινώσεις
Για το όλο θέμα συλλογικότητες, όπως η Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού των Τρικάλων, το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Rossonero εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης του τρόπου με τον οποίο ο ιστότοπος καλύπτει θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες. Αντίθετα η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, παρότι θα ανέμενε κανείς να αντιδράσει πρώτο από όλους, υπό την έννοια ότι το δημοσίευμα είναι ανυπόγραφο και άρα θα φανταζόταν κάποιος ότι θα έσπευδε να προστατεύσει τα μέλη της, δεν αντέδρασε ακόμη. Ούτε η Δικαιοσύνη.
Αντέδρασαν όμως οι ναζί της Χρυσής Αυγής οι οποίοι επικαλούμενοι ακριβώς αυτό το ψευδές δημοσίευμα κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για το πρόγραμμα της εγκατάστασης προσφύγων υιοθετώντας φυσικά τα περί επίθεσης του επίδοξου αυτόχειρα κλπ. Εννοείται ότι και αυτό το «ρεπορτάζ» δημοσιεύτηκε στα trikalanews.gr