Σπουδάζοντας γιατρούς και χτίζοντας αεροδρόμια

Η Καραϊβική θρηνεί για τον θάνατο του Φιντέλ...

| 28/11/2016

Το πλήρες μέγεθος της απώλειας του Φιντέλ Κάστρο για το παγκόσμιο κομμουνιστικό, επαναστατικό κίνημα θα γίνει ορατό στο μέλλον.

Ωστόσο, το τί σημαίνει η Κούβα για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και, κυρίως, για τις μικρές, νησιωτικές χώρες της Καραϊβικής, προκύπτει και από τις δηλώσεις των ηγετών τους, παρά τις ιδεολογικές διαφορές με τον κομαντάντε.

Ο πρωθυπουργός του Μπαρμπάντος, Φρέιντελ Στιούαρτ, χαρακτήρισε τον θάνατο του Φιντέλ ως την απώλεια μιας αδάμαστης προσωπικότητας, η οποία άλλαξε το ρου της ιστορίας της χώρας του και της περιοχής.

Ο Στιούαρτ υπογράμμισε τις προσπάθειες του Κουβανού ηγέτη για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, σημειώνοντας ότι «αξιολογούμε πολύ ψηλά και εκτιμάμε τις ευκαιρίες που δόθηκαν σε πολλούς πολίτες του Μπαρμπάντος να ανακτήσουν την όρασή τους, αλλά και να ειδικευθούν σε σειρά τομέων».

Ο πρωθυπουρος του Δομίνικου, Ρούσβελτ Σκέρριτ, είπε ότι ο Φιντέλ τον δίδαξε πολλά και υπογράμμισε την «γενναιοδωρία του προς τους λαούς του κόσμου». Ιδιαίτερα σημείωσε την στήριξη της Κούβας στην απελευθέρωση πολλών αφρικανικών χωρών, ιδίως εκεί όπου ο ηγέτης έπαιξε ρόλο — κλειδί στην ανεξαρτηρία χωρών όπως η Ανγκόλα, η Ναμίμπια, όπως επίσης και στην διάλυση του Απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική.

Απευθύνοντας τα συλληπητήριά του προς την ηγεσία και τον λαό της Κούβας, ο Σκέρριτ οι οποίος ηγείται αυτή την περίοδο και της «Κοινότητας της Καραϊβικής» (CARICOM) πρόσθεσε, ότι σαν δείγμα αναγνώρισης της δράσης του ηγέτη και της συμβολής του στην ανάπτυξη του Δομίνικου και της ευρύτερης περιοχής, κηρύσσει επίσημο πένθος μέχρι τις 4 Δεκέμβρη, ημέρα της κηδείας, «ως ένδειξη σεβασμού, θαυμασμού και ευγνωμοσύνης».

Η πρωθυπουργός του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Κιθ Ρόουλεϊ, δήλωσε ότι , τόσο ο δικός του λαός, όσο και οι λαοί της Καραϊβικής δεν πρόκειται να ξεχάσουν τις μακροχρόνιες σχέσεις τους με την Κούβα και ότι ο θάνατος του Φιντέλ σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου – ορόσημο στην ιστορία της Καραϊβικής, της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα, Αντριου Χόλνες διαβεβαίωσε ότι ο λαός του και ο λαός της Κούβας είναι ενωμένοι στον θρήνο τους.

Σημείωσε ότι ο Φιντέλ ήταν η κινητήρια δύναμη της εκστρατείας για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας Νότου — Νότου και χαρακτήρισε το σύστημα Παιδείας και Υγείας της Κούβας ως «παράδειγμα» για όλο τον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός της Γρανάδας, Κιθ Μίτσελ, εξέφρασε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για το γεγονός ότι ο Φιντέλ ήταν ένας συνεπής φίλος της χώρας του και του λαού της.

«Η Κούβα ανιδιοτελώς βοήθησε στην προετοιμασία χιλιάδων σημερινών ειδικών μας, κυρίως στον ιατρικό τομέα». «Παρά τις δυσκολίες στην Κούβα και την μόνιμη έκφραση εχθρότητας προς τον Φιντέλ Κάστρο, ο ίδιος επέδειξε την πολιτική βούληση να βοηθήσει στην οικοδόμηση του σημερινού Διεθνούς Αεροδρομίου της Γρανάδας, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι ο νονός της Γρανάδας».

Οι Κουβανοί θ’ αρχίσουν να συγκεντρώνονται από σήμερα στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίς τελετής μνήμης και τιμής στον ηγέτη τους. Ο Φιντέλ Κάστρο αποτεφρώθηκε το Σάββατο και οι στάχτες του θα μεταφερθούν με πομπή στην πόλη Σαντιάγο ντε Κούβα, στα ανατολικά της Κούβας, απ’ όπου και ξεκίνησε η επανάσταση.

Η κυβέρνηση κάλεσε τους Κουβανούς στην Πλατεία της Επανάστασης για μία διήμερη τελετή μνήμης, που θ’ αρχίσει στις 9 το πρωί τοπική ώρα. Σημείο αναφοράς στην τελετή, θα είναι η τεφροδόχος με τη στάχτη του.