«Στα Μαραμένα Αλώνια» | Στάθης Χαμπίμπης

Εκδόσεις της Νέας Διάστασης | Ανθώνας της Νέας Ελληνικής Ποίησης

| 16/09/2019

«Υφάντρα αγάπης πολύτιμου λίθου» και «μυστικιστική λέξη άγνωστης γλώσσας»  είναι η ελευθερία στο μύθο που χτίζει ο Στάθης Χαμπίμπης στο έργο του «Στα Μαραμένα Αλώνια». Είναι ο συνεκτικός ιστός η έννοια της ελευθερίας στο έργο αυτό, η κινητήριος δύναμη, το διαρκές ζητούμενο, πληγή και ελπίδα.

Δεν πρόκειται για μια ποιητική συλλογή με τη στενή έννοια. Κάθε θραύσμα του βιβλίου είναι οργανικό κομμάτι ενός Όλου. Ενός Όλου με ενιαίο χαρακτήρα, ύφος, μορφή και περιεχόμενο που από τη μία εφάπτεται με τους υπερβατικούς, φανταστικούς κόσμους του William Blake και από την άλλη με τη φρίκη και την έκσταση των μπωντλαιρικών εμβυθίσεων.

Ο μύθος που εξυφαίνεται από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα είναι στην πραγματικότητα ένα προσωπικό όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη που πάλλεται ταυτόχρονα από μια ακατανίκητη ορμή εκπλήρωσης των πιο γήινων επιθυμιών.

Η μνήμη, το όνειρο, η γιορτή, ο τρόμος, ο έρωτας και ο θάνατος, η μελαγχολία, ο χρόνος αγκαλιάζονται, αντιμάχονται, παίρνουν φωτιά «στους άπειρους κόσμους και στις απέραντες ερήμους της ψυχής».

Ο Στάθης Χαμπίμπης με στοχαστική ενάργεια καταθέτει την αγωνία μιας ολόκληρης γενιάς που με τη σειρά της θέλησε «τίποτα λιγότερο από τα πάντα». Και τον ευχαριστούμε που το κάνει με τόση ειλικρίνεια και πάθος.

.


.

Τα «Μαραμένα Αλώνια» εκδόθηκαν στις αρχές του 2019 από τον εκδοτικό οίκο Νέα Διάσταση και εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης συμβολής της Ποιητικής Ακαδημίας στη μελέτη του ποιητικού φαινομένου στον τόπο μας.

Ο Στάθης Χαμπίμπης γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1979. Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά ως καθηγητής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του Defend Democracy Press, μιας διεθνούς πρωτοβουλίας για την προάσπιση της πραγματικής Δημοκρατίας. Η ποίηση, του τράβηξε το ενδιαφέρον από όταν ήταν παιδί. Σε ηλικία 25 ετών, το 2004, έκδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Ο χορός των πεθαμένων”.

 

Ο Δημήτρης Κεχρής είναι φωτογράφος και επιμελητής. Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Είναι συνιδρυτής του κόμβου θεωρίας και κριτικής της φωτογραφίας ALDEBARAN και εργάζεται ως επιμελητής στο MedPhoto Festival. Κείμενά του για τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο έχουν δημοσιευτεί σε επιθεωρήσεις, σε συλλογικούς τόμους και στον ημερήσιο Τύπο. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.