Συγκινητική η παρουσίαση του παραμυθιού «O ΤΙΚΑΛΑΚΗΣ» του Στέλιου Μαρίνη

Στην Ταράτσα της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης

| 22/06/2017

Ξεχωριστή και συγκινητική η προχθεσινή βραδιά στην Ταράτσα της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης με αφορμή την παρουσίαση του παραμυθιού «O ΤΙΚΑΛΑΚΗΣ» του Στέλιου Μαρίνη.

Η πρώτη εκδοτική απόπειρα της Εργατικής Λέσχης είναι προσπάθεια να συναντηθεί με τις βασικές αρχές ίδρυσης και λειτουργίας της: Την αλληλεγγύη σε αυτούς που δεν διαθέτουν πλούτο και εξουσία και σε όποιον υφίσταται οποιασδήποτε μορφής καταπίεση. Την αισιοδοξία ότι η αλήθεια και το δίκιο θα νικήσουν. Την πεποίθηση ότι αγώνας και η αξιοπρέπεια είναι τρόπος να ζούμε και όχι μόνο τρόπος να διεκδικούμε. Την πεποίθηση ότι πίσω από την πάλη των τάξεων και την μάχη των συμφερόντων υπάρχει η διαρκής αντιπαράθεση δύο διαφορετικών κόσμων ιδεών και πολιτισμού. Του συλλογικού απέναντι στο ατομικό, του αγαθού απέναντι στο εμπόρευμα, της αξίας χρήσης απέναντι στην ανταλλακτική αξία. Δύο κόσμοι που μάχονται σε κάθε γωνιά, ιδέα, τόπο, χρόνο, τέχνη. Ο κόσμος με κέντρο το κέρδος και ο κόσμος με κέντρο τον άνθρωπο.

Διαβάζοντας τον «ΤΙΚΑΛΑΚΗ» οι δύο κόσμοι ξεδιπλώνονται μπροστά μας. Η αντιπαράθεση σκιαγραφείται με μαεστρία και χιούμορ. Οι κόσμοι γίνονται εικόνες, τραγούδια, διάλογοι.

Στην προχθεσινή παρουσίαση ήταν μαζί μας ο Αντώνης Σκορδίλης, μέσω skype από την Κύπρο που ζει, ο οποίος, αφού αποκάλυψε ότι έμπνευση για τον συγγραφέα ήταν οι μαθητές του στο Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο Αναπήρων και ειδικότερα ο Ανδρέας Κουζέλης, τόνισε: «Το καλό που ο νεαρός σπαστικός ήρωας του Σ. Μαρίνη πρεσβεύει, δεν είναι επιθετικό κι ανταγωνιστικό. Αντίθετα, διαχέεται παντού και μεταμορφώνει όλους τους κακούς που συναντά στο διάβα του. Εκστρατεία καλού χωρίς αντιπάλους, που ξεκινάει από την αμοιβαία έλξη ανάμεσα στον αυτάρκη Τικαλάκη και την ιδιότροπη πανέμορφη πριγκιποπούλα Ταθελειόλα, συμπαρασύροντας τελικώς ακόμα κι αυτόν τον φαινομενικά απάνθρωπο βασιλιά Ταχειόλα. Η απελευθερωμένη σχέση του Τικαλάκη με την αναπηρία του απελευθερώνει παντού το καλό -αυτός είναι και ο συμβολισμός του παραμυθιού. Ολόκληρη η χώρα του πλέον εναρμονίζεται και μετονομάζεται σε Τικαλοχώρα!»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντρέας Κουζέλης, κοινωνιολόγος, ποιητής, συγγραφέας και αγωνιστής του αναπηρικού κινήματος ο οποίος ήταν μαθητής του συγγραφέα στο σχολείο και αυτοσυστήθηκε ως Ανδρέας Κουζέλης – Τικαλάκης.

Ο Αντρέας περιέγραψε την θέση των ανάπηρων στη σημερινή κοινωνία, την ανάγκη για πλήρη προσβασιμότητα όλων παντού και την θέση ότι απέναντι στα εμπόδια χρειάζεται μηδενική ανοχή. Μιλώντας για το παραμύθι, τόνισε ότι είναι το πρώτο για την «δικαιωματική αναπηρία». Απολαυστικές πειραχτικές ατάκες ανταλλάχτηκαν με τον Σ. Μαρίνη κατά την ομιλία του πρώην μαθητή του.

Ο Γιώργος Παππάς, ο μουσικός που έγραψε τη μουσική και τα τραγούδια του παραμυθιού τα οποία, μαζί με την αφήγηση, μπορούν οι κάτοχοι του βιβλίου να ακούσουν από το διαδίκτυο. Ο Γιώργος μίλησε για το αξιακό βάθος του έργου και την ανάγκη ο αναγνώστης να αφεθεί στο βλέμμα του Τικαλάκη για την ανάγνωση του κόσμου.

19398712_10213746878166101_1268364841_n

Τα μέλη της χορωδίας τραγούδησαν με συνοδεία πιάνου δύο από τα τραγούδια του έργου.

Ο συγγραφέας πήρε μετά το λόγο και μεταξύ άλλων είπε: «Το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αναπήρων ήταν από τους σημαντικότερους σταθμούς στη ζωή μου. Εκεί, λιγότερο δίδαξα και περισσότερο διδάχτηκα από τους μαθητές μου. Εκεί γεννήθηκε κι «Ο Τικαλάκης» απ’ όσα έμαθε το μυαλό μου κι η καρδιά μου».

Ύστερα, παρακολουθήσαμε σε βίντεο ένα μέρος από τη διασκευή σε μιούζικαλ που έχει κάνει ο συγγραφέας του παραμυθιού και η οποία παρουσιάστηκε στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ της Λυρικής Σκηνής από το Μουσικό Σχολείο Πειραιά.

Η παρουσίαση του «ΤΙΚΑΛΑΚΗ» παράλληλα ανέδειξε και τις αδυναμίες της Λέσχης να ενσωματώσει οργανικά στο λόγο και στην δράση της την ανάγκη για πλήρη προσβασιμότητα και μηδενική ανοχή στα εμπόδια απέναντι στους ανάπηρους. Δικαίως ο Ανδρέας διαμαρτυρήθηκε για το ότι η ταράτσα της Λέσχης μας δεν είναι εύκολα προσβάσιμη σε αναπήρους. Παράλληλα, αναδείχτηκε η ανάγκη να συγκεκριμενοποιηθούν τα αιτήματα και η σχέση αυτής της πλευράς του κινήματος με την μάχη απέναντι στο καπιταλισμό και τα μνημόνια συνολικά.

Στην εκδήλωση έγινε δεκτή πρόταση στην Λέσχη να διοργανώσει ημερίδα το Σεπτέμβριο σε συνθήκες πλήρους πρόσβασης με θέμα την αναπηρία και στόχο να εντάξει στον κινηματικό και ακτιβιστικό προγραμματισμό τις διεκδικήσεις του κινήματος των αναπήρων σαν πλευρά της πάλης για την απελευθέρωση και χειραφέτηση των καταπιεσμένων.