Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Η «παρέα» των «προθύμων»

Το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών υιοθετεί πλήρως την αντιδραστική πολιτική των Βρυξελλών στο προσφυγικό - μεταναστευτικό

| 05/03/2016

Ενα κοινό, πλην του ΚΚΕ και της Ενωσης Κεντρώων, ανακοινωθέν, που θα μπορούσε άνετα να έχει εκδοθεί και από τις Βρυξέλλες ήταν το αποτέλεσμα του χθεσινού συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με θέμα το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της κοινής Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας.

Ετσι:

1) Τα κόμματα που συνυπογράφουν, εμφανίζονται προθυμότατα στην εμβάθυνση της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας, μέσω της μεγαλύτερης πρόσδεσης στους ευρω-ενωσιακούς μηχανισμούς καταστολής.

Οπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, η Ελλάδα «φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις».

2) Υιοθετούν πλήρως – και ανεξάρτητα από την προπαγανδιστική ρητορική – την αντιπροσφυγική, αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, πάντα στο λανθάνον πλαίσιο του στρατηγικού της στόχου για υποδοχή μόνο εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «(…) η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (…)».

Την ίδια ώρα η Τουρκία, «ξεσαλωμένη» από την απόφαση για ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με αφορμή την προσφυγική κρίση, συνεχίζει να θέτει ανοιχτά την λογική των «γκρίζων ζωνών», στο επικίνδυνο, ιμπεριαλιστικής «έμπνευσης», σχέδιο για «συνδιαχείριση» του αρχιπελάγους υπό ΝΑΤΟϊκό έλεγχο και την ελληνική κυβέρνηση να απαντά… ότι «φταίει η μετάφραση»!

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου είπε: «Εάν ένας μετανάστης έχει βρει άσυλο σ’ ένα σημείο που διαφωνούμε, ακόμα και σε νησιά για τα οποία διαφωνούμε, εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να τους σώσουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση είναι δικό μου νησί, δικό σου νησί, αφήνοντάς τους να πεθάνουν»….

Σε σημερινή τηλεφωνική του παρέμβαση σε πρωινή εκπομπή του «Mega», ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι το ύφος της απάντησής του οφείλεται στη διερμηνεία των λεγομένων του Τούρκου ομολόγου του που δεν ήταν λέξη προς λέξη και τόνισε πως ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, δηλαδή δεν είναι δύναμη που αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα που τέθηκαν τα λύνουμε στη βάση του διεθνούς δικαίου». «Δεν είμαστε σε αμφιθέατρο, κάνουμε διεθνείς σχέσεις», συμπλήρωσε.

«Δεν τον δικαιολογώ καθόλου. Καλού κακού απάντησα μη τυχόν και η διερμηνεία δεν έπιασε κάτι. Αυτό που μπορώ να σχολιάσω εκ των υστέρων είναι ότι στα τουρκικά φαίνεται πως λέει ότι η διάσωση είναι σε απεξάρτηση (σσ sic) από την κυριαρχία και η απάντηση είναι ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης», σχολίασε ο Κοτζιάς για να συμπληρώσει: «Είπε μία γενικότητα που συνηθίζουν να τη λένε οι Τούρκοι και με την οποία εμείς διαφωνούμε κάθετα»…

«Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»…