Δεν ακούγεται μουσική στο Fort Worth...

Οι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας της πόλης απεργούν από τις 8 Σεπτέμβρη

| 19/10/2016

Η συνεχιζόμενη, από τις 8 Σεπτέμβρη, απεργία των μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας του Fort Worth, στο Τέξας των ΗΠΑ, οι οποίοι απαιτούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες τους, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μετά από 15 μήνες, αποτελεί χαρακτηριστικό αποτέλεσμα για το τί σημαίνει αγοραία αντιμετώπιση του πολιτισμού.

Η οδυνηρή θέση στην οποία έχουν περιέλθει όσες πολιτιστικές υποδομές των ΗΠΑ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την συνεχιζόμενη καπιταλιστική, οικονομική κρίση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, υπογραμμίζει και τα εξαιρετικά πεπερασμένα όρια που έχει στη πραγματική ζωή, η συστημική προπαγάνδα περί «πολιτιστικών βιομηχανιών» ως «δυναμικού κλάδου» που θα «συμβάλλει» στην οικονομική «ανάπτυξη».

Οπως αναφέρουν οι «New York Times», πολλές ορχήστρες έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ από περικοπές στους προϋπολογισμούς τους, οι οποίες οδήγησαν σε απεργίες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την σύμβαση των μουσικών της Ορχήστρας της Φιλαδέλφειας, των οποίων οι μισθοί περικόπηκαν δραστικά όταν το σύνολο οδηγήθηκε σε πτώχευση το 2011.

Το 2010, οι μουσικοί της Ορχήστρας του Fort Worth αποδέχθηκαν μείωση κατά 13,5% στις αποδοχές τους, ώστε να βοηθήσουν το σύνολο να ορθοποδήσει εν μέσω κρίσης, διαπίστωσαν όμως ότι στην πραγματικότητα, «βάζουν πλάτη» υπομένοντας θυσίες για προβλήματα που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι και χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Ετσι, πλέον δηλώνουν ότι αρνούνται να συμφωνήσουν σε καταστροφικότερες περικοπές.

Η απάντηση της διοίκησης της ορχήστρας είναι αποκαλυπτική για το πόσο καταστροφική είναι η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού μέσω και των περίφημων «χορηγιών», στις οποίες, παρεμπιπτόντως, προσβλέπει και το ελληνικό κράτος… ως χρηματοδοτική «λύση»: Η διοίκηση υποστηρίζει λοιπόν, ότι ενώ οι πωλήσεις των εισιτηρίων έχουν αυξηθεί κατά τις δύο τελευταίες σεζόν, οι δαπάνες έχουν αυξηθεί και οι δωρεές έχουν μειωθεί, εν μέρει λόγω της ύφεσης στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ετσι, η ορχήστρα αντιμετωπίζει ένα προβλεπόμενο έλλειμμα 700.000 δολαρίων στην επόμενη σεζόν, σε έναν προϋπολογισμό περίπου 12 εκατομμυρίων δολαρίων.

moysikh