Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία. Και στο θέατρο…

Συνέδριο: Σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας: το θέατρο από το '60 μέχρι σήμερα

| 28/04/2014

«Το Institut français, ο φορέας του Υπουργείου Εξωτερικών για την πολιτιστική πολιτική της Γαλλίας στο εξωτερικό, θέλησε να προσφέρει την υποστήριξή του στο πρόγραμμα «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία» και να ενθαρρύνει με αυτό τον τρόπο την ανάπτυξη καλλιτεχνικών συνεργασιών αλλά και συμπράξεων μεταξύ οργανισμών και καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τη Γαλλία σε πολλαπλούς τομείς. Το κοινό θα έχει έτσι την ευκαιρία να ανακαλύψει ένα πρόγραμμα που θα απλώνεται σε όλους τους χώρους του πολιτισμού, από το θέατρο έως τον κινηματογράφο και από τη μουσική έως τον χορό και τις εικαστικές τέχνες.»    Xavier Darcos, Πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Com.Fran.2.moliere.1670

Η Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνουν μία σειρά εκδηλώσεων υπό τον τίτλο Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία 2014. Το πρόγραμμα αυτό, που διαρκεί από τον χειμώνα έως και το καλοκαίρι του 2014, συμπεριλαμβάνει εκδηλώσεις που αγγίζουν όλο το φάσμα τού πολιτισμού και αποδεικνύει ότι οι τέχνες και τα γράμματα αποτελούν έναν από τους δρόμους με τους οποίους οι χώρες και οι λαοί «συμμαχούν».

Εδώ παρουσιάζουμε το πρόγραμμα του πολύ αξιόλογου συνεδρίου για τις θεατρικές σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας, το οποίο θα λάβει χώρα από τις 8 έως τις 10 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Για πληροφορίες σχετικά με το συνολικό πρόγραμμα του «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία 2014» επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.ifa.gr/index.php/el/gfa-2014

Το Περιοδικό θα ασχοληθεί και με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις τής πολιτιστικής αυτής ατζέντας.

 

Συνέδριο Σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας: το θέατρο από το ’60 μέχρι σήμερα

08-10/05/2014
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ & ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Με σκοπό να φωτίσει με μια νέα ματιά τις θεατρικές πρακτικές από τη δεκαετία του ’60 έως τις μέρες μας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών προτείνει τη διοργάνωση ενός συνεδρίου που θα συγκεντρώσει ερευνητές και επαγγελματίες από τις δύο χώρες και θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν νέοι δεσμοί ανάμεσα σε καλλιτέχνες και θεωρητικούς.

Το συνέδριο θα έχει συντονιστή τον πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Πλάτωνα Μαυρομούστακο, και θα διοργανωθεί γύρω από τέσσερις άξονες.

Στην έναρξη των εργασιών του θα ασχοληθεί με τις γαλλο-ελληνικές θεατρικές ανταλλαγές από τη δεκαετία του ’60 έως τη δεκαετία του ’80, με τη συμμετοχή δύο σημαντικών θεωρητικών τού θεάτρου, του Georges Banu από το Πανεπιστήμιο Paris III και του Νικηφόρου Παπανδρέου, πρώην προέδρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο δεύτερος άξονας θα περιστραφεί γύρω από τις ιστορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, από την κλασική περίοδο μέχρι σήμερα.

Μια τρίτη ενότητα θα προσεγγίσει την ουσιαστική συμβολή τής μετάφρασης, ενώ το τέταρτο μέρος θα αναδείξει τις ανταλλαγές στη σύγχρονη σκηνή, παρουσία καλλιτεχνών που συμμετέχουν σ’ αυτές.

theatre ellada

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη  8 Μαΐου 2014

Auditorium Θ. Αγγελόπουλος, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, 18.00’ – 20.00’

Το θέατρο: τόπος ανταλλαγής μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας (δεκαετίες ’60-’80)

Με τους : Georges Banu, Νικηφόρο Παπανδρέου, Βίκτωρ Αρδίττης, Βασίλη Παπαβασιλείου, Χρύσα Προκοπάκη

 

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Πανεπιστήμιο Αθηνών (Παλαιό Πανεπιστήμιο) 9.30’ – 17.30’

Η ιστορική πλευρά των σχέσεων στο θέατρο ανάμεσα στις δύο χώρες

Κλασσικοί

Με τους : Georges Forestier, Χαρά Μπακονικόλα, Sylvie Humbert-Mougin, Florence Dupont, Romain Piana, Δαμιανό Κωνσταντινίδη, Evelyne Ertel, Βάλτερ Πούχνερ

Κείμενα και ηθοποιοί 19ος-20ος αιώνας

Με τους : Αλεξία Αλτουβά, Αγγελική Γιαννούλη, Κωνστάντζα Γεωργακάκη, Άννα Σταυρακοπούλου, Μάνο Στεφανίδη

Καίτη Διαμαντάκου-Αγάθου, Λυδία Σαπουνάκη-Δρακάκη, Μαρία Λουίζα Τζόγια-Μοάτσου, Πλάτωνα Μαυρομούστακο,

 

Auditorium Θ. Αγγελόπουλος, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, 18.00’ – 20.00’

Η μετάφραση

Με τους : Myrto Gondicas, Μαρία Ευσταθιάδη, Ανδρέα Στάικο, Έφη Γιαννοπούλου, Στρατή Πασχάλη, Constantin Bobas, Άννα Ταμπάκη

 

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Πανεπιστήμιο Αθηνών (Παλαιό Πανεπιστήμιο), 9.30’ – 15.00’

Κείμενα και ηθοποιοί -21ος αιώνας

Με τους : Δηώ Καγκελάρη, Σοφία Φελοπούλου, Δήμητρα Κονδυλάκη, Λίνα Ρόζη, Γιώργο Βέλτσο, Δημήτρη Τσατσούλη

Η σύγχρονη σκηνή

Με τους: Γιάννη Μαυριτσάκη, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Έφη Θεοδώρου, Αλέξανδρο Ευκλείδη, Κάτια Αρφαρά, Μαριάννα Κάλμπαρη