Συρία: Ρωσικές «βαλίτσες» τακτικής

Η Ρωσία αποσύρει μέρος των δυνάμεών της από την Συρία, μονιμοποιώντας, ταυτόχρονα, την στρατιωτική της παρουσία

| 15/03/2016

Σε πτήση για επιστροφή στην πατρίδα τους βρίσκονται ήδη τα πρώτα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα από την Συρία μετά την χθεσινή, αιφνιδιαστική για κάποιους, απόφαση της Ρωσίας να αποσύρει τις «βασικές» (sic) στρατιωτικές της δυνάμεις από την χώρα, κίνηση που αλλάζει εκ νέου τις δραματικές εξελίξεις στην περιοχή, αν και όχι αναγκαστικά προς προφανείς κατευθύνσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Πούτιν, εξήγησε ότι η αποστολή των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή «ολοκληρώθηκε» διότι η στρατιωτική εμπλοκή της χώρας του «δημιούργησε συνθήκες για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας». Σε στρατιωτικό επίπεδο εκτίμησε ότι η Ρωσία βοήθησε τον συριακό κυβερνητικό στρατό και τις «πατριωτικές δυνάμεις» να έχουν την «πρωτοβουλία, πρακτικά, προς όλες τις κατευθύνσεις».

Σε διπλωματικό επίπεδο η Ρωσία, τόσο όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Πούτιν, όσο και από τον μόνιμο πρέσβη της στον ΟΗΕ, θα επικεντρωθεί στην πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

Οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν εκ νέου «αιφνιδιασμένες» από την εξέλιξη αυτή, αν και η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι ο Ομπάμα είχε ενημερωθεί. Θυμίζουμε ότι, επίσης με ρωσική πρωτοβουλία, επιτεύχθηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των συριακών αντιμαχόμενων δυνάμεων, με την Ρωσία και τις ΗΠΑ να επικεντρώνονται στο «Ισλαμικό Κράτος» και τις ανάλογες οργανώσεις.

ρωσια-συρια

Ανεξάρτητα πάντως από το τί πραγματικά οδήγησε την Ρωσία σε αυτήν την απόφαση, κάτι που πιθανόν να προκύψει από τις εξελίξεις, υπάρχουν δύο δεδομένα:

1) Από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής εμπλοκής τον περασμένο Σεπτέμβρη, η Ρωσία με κάθε ευκαιρία δήλωνε ότι οι επιχειρήσεις της θα είχαν χρονικό όριο λήξης και ότι λαμβάνουν χώρα σε συνεργασία με την Δαμασκό. Συνεπώς, η χθεσινή απόφαση δεν είναι εντελώς «κεραυνός εν αιθρία».

2) Αποσύρονται μόνο τα τμήματα του στρατού που συμμετείχαν άμεσα στις αεροπορικές επιδρομές (αεροπλάνα, προσωπικό κλπ), αλλά η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή, όχι μόνο δεν σταματά, αλλά «βγαίνει» και ενισχυμένη. Ετσι, στην θαλάσσια βάση της στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς, προστέθηκε πλέον και η μόνιμη βάση της στο αεροδρόμιο της Χμέιμ. Μάλιστα, ο Πούτιν είπε ότι αυτές οι βάσεις θα «προστατεύονται από στεριά και θάλασσα», κάτι που προφανώς σημαίνει ότι παραμένουν τα αντιεροπορικά πυραυλικά συστήματα (S-400) που μεταφέρθηκαν στην Συρία μετά την ρωσο-τουρκική κρίση, καθώς και τα αντίστοιχά τους στον ρωσικό στόλο, ο οποίος πλέον έχει μόνιμη παρουσία στην Μεσόγειο.

Σε συνδυασμό με την παρατήρηση του Πούτιν ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Συρία θα έχουν σαν αποστολή τους να «επιβλέπουν» την ειρηνευτική διαδικασία και με δεδομένο ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τους Κούρδους, τόσο εντός της Τουρκίας όσο και εντός της Συρίας, είναι προφανές ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και ότι οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κάθε άλλο παρά «αποσύρονται» από τις γενικότερες επιδιώξεις τους στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους. Με θύματα φυσικά πάντα τους λαούς.