Συρία: Σε «τροχιά» απελευθέρωσης η Παλμύρα!

Στις παρυφές του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου και της πόλης βρίσκεται ο συριακός στρατός

| 23/03/2016

Μονάδες του συριακού κυβερνητικού στρατού βρίσκονται στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου της Παλμύρας, κοντά στην σύγχρονη πόλη, σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ-Τζουμχουρία», την οποία επικαλείται και το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο συριακός στρατός εισήλθε στις παρυφές του ιστορικού – αρχαιολογικού συγκροτήματος της Παλμύρας, στις άκρες της πόλης του Tadmor» (σσ. η αραμαϊκή ονομασία της Παλμύρας).

Εκτός από σημαντική στρατιωτική εξέλιξη, η είδηση αυτή εμπεριέχει και έντονο συμβολισμό, αφού η κατάληψη της Παλμύρας από το «Ισλαμικό Κράτος», η λεηλασία και καταστροφή των σπουδαίων αρχαιολογικών σπαραγμάτων, καθώς και η άγρια εκτέλεση του αρχαιολόγου – ανασκαφέα της, συγκλόνισε την διεθνή επιστημονική κοινότητα, ενώ αποτελεί δυσαναπλήρωτη, αν όχι μη αναστρέψιμη, απώλεια μεγάλης κλίμακας για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Να σημειωθεί, ότι το εμπόριο αρχαιοτήτων της Συρίας από το ISIS συναγωνίζεται, σε έσοδα, αυτό του πετρελαίου.

Οι μάχες για την απελευθέρωση της Παλμύρας μαίνονται επί μήνες. Η πόλη έπεσε στα χέρια του ISIS από τις αρχές του 2015, με τις συριακές αρχές να προειδοποιούν, ότι ο αρχαιολογικός της πλούτος θα έχει την ίδια «μοίρα» με τις αρχαιότητες των ιρακινών πόλεων Νιμρούντ, Ασούρ και Χατρ που επίσης καταλήφθηκαν από το ISIS.