Τα γήπεδα του κόσμου που άνοιξαν τον δρόμο προς τη βιωσιμότητα του ποδοσφαίρου

Η μπάλα δεν μένει ανεπηρέαστη από την κλιματική κρίση...

| 27/08/2019

Όσο περνούν τα χρόνια, τα γήπεδα ποδοσφαίρου ανά τον κόσμο γεμίζουν ολοένα και περισσότερο, χάρη στην αυξανόμενη δημοφιλία του αθλήματος και των ποδοσφαιρικών συλλόγων. Ωστόσο, αναλόγως αυξάνονται και οι επιπτώσεις του οικολογικού τους αποτυπώματος, αφού η συνεχής παραγωγή εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων διογκώνει με τη σειρά της το ανθρακικό αποτύπωμα κάθε γηπέδου. Υπάρχει άραγε τρόπος να ανταποκριθεί το όμορφο αυτό άθλημα στην περιβαλλοντική του ευθύνη; Τα παρακάτω παραδείγματα αποδεικνύουν πως η βιωσιμότητα του ποδοσφαίρου μπορεί όντως να επιτευχθεί:

Amsterdam ArenΑ – Άμστερνταμ, Ολλανδία

Είναι το πρώτο γήπεδο στον κόσμο με θέσεις 100% κατασκευασμένες από ζαχαροκάλαμο. Το Amsterdam ArenA είναι η έδρα του Άγιαξ που έχει φτάσει τέσσερις φορές σε τελικούς Champions League Για την τροφοδοσία των δραστηριοτήτων του, χρησιμοποιεί 4.200 φωτοβολταϊκά πάνελ και έντεκα καίρια τοποθετημένες ανεμογεννήτριες ενώ για τον κλιματισμό του αξιοποιεί το νερό μιας κοντινής λίμνης. Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν το Amsterdam ArenA ένα από τα πρώτα γήπεδα στον κόσμο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Ολυμπιακό Στάδιο – Λονδίνο, Αγγλία

Μετά τους θερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012 ολόκληρο το Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου μεταμορφώθηκε και έγινε σημείο αναφοράς για την επίτευξη της βιωσιμότητας. Οι αρμόδιοι φορείς, φρόντισαν ώστε οι εγκαταστάσεις να αποτελέσουν μια σημαντική κληρονομιά και να μην ερημώσουν όπως συμβαίνει συνήθως μετά από κάθε Ολυμπιάδα. Σήμερα, οκτώ από τους Ολυμπιακούς χώρους παραμένουν ανοιχτοί αφού μειώθηκε η αρχική χωρητικότητα τους ώστε να γίνουν βιώσιμοι ενώ το Ολυμπιακό στάδιο έγινε η έδρα της West Ham United, διασφαλίζοντας έτσι ότι στάδιο και πάρκο θα συνεχίσουν τα επόμενα χρόνια να αναπτύσσονται. Ταυτόχρονα, κατασκευάστηκαν περίπου τριακόσιες χιλιάδες υγρότοποι που περιλαμβάνουν δύο χιλιάδες ιθαγενή φυτά, δημιουργήθηκαν ποδηλατόδρομοι και μονοπάτια ενώ 44 εκτάρια γης μετατράπηκαν σε υδροβιότοπους, καλαμιές και λιβάδια με σκοπό να προσελκύσουν άγρια ζωή. Το Ολυμπιακό Χωριό έχει ήδη μετατραπεί σε μια νέα γειτονιά 1.500 σπιτιών, ενώ υπάρχουν σχέδια για την ανέγερση ακόμη 6.800 νέων κατοικιών.

Signal Iduna Park – Ντόρτμουντ, Γερμανία

Όλες οι εγκαταστάσεις του γηπέδου της Ντόρτμουντ, από τα κεντρικά γραφεία έως και τα προπονητήρια, τροφοδοτούνται από καθαρή ενέργεια χάρη στη συνεργασία του συλλόγου με την εταιρεία Lichtblick που ειδικεύεται στην παροχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Estadio Mineirão – Μπέλο Οριζόντε, Βραζιλία

Η προετοιμασία του Estadio Mineirão για τη φιλοξενία του Μουντιάλ του 2014 περιλάμβανε την τροφοδοσία του με ηλιακή ενέργεια μέσω έξι χιλιάδων ηλιακών πάνελ. Έτσι, το 2012, το 62.000 θέσεων στάδιο έγινε το πρώτο στη Βραζιλία που χρησιμοποίησε κάποια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Έκτοτε, τα ηλιακά πάνελ του γηπέδου παρέχουν ενέργεια σε σχεδόν χίλια σπίτια κάθε χρόνο.

Metlife Stadium – Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Πάνω από 40.000 τόνοι ανακυκλωμένου χάλυβα χρειάστηκαν για την κατασκευή του γηπέδου της Νέας Υόρκης χωρητικότητας 82.000 θέσεων. Τα καθίσματα του είναι φτιαγμένα εξολοκλήρου από ανακυκλωμένα υλικά ενώ τα φώτα LED της αρένας τροφοδοτούνται από έναν δακτύλιο με φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή του γηπέδου.

Νέο Στάδιο της Αττάλειας – Αττάλεια, Τουρκία

Το πρώτο στάδιο της Τουρκίας που τροφοδοτήθηκε από ηλιακή ενέργεια ήταν το στάδιο της Αττάλειας, όταν το 2015 τοποθετήθηκαν 5.600 ηλιακά πάνελ καλύπτοντας το 75% της οροφής του. Σκοπός των πάνελ αυτών ήταν να αντισταθμίσουν επίσης την εβδομαδιαία κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται τις ημέρες που έχει αγώνα.

Estadio Alejandro Morera Soto – Αλαχουέλα, Κόστα Ρίκα

Το Estadio Alejandro Morera Soto είναι το πρώτο γήπεδο της Κόστα Ρίκα που τροφοδοτήθηκε από ηλιακή ενέργεια. Χάρη στα ηλιακά πάνελ που τοποθέτησε στο γήπεδο της το 2015 και τα οποία παράγουν μέχρι και 400.000 kWh ετησίως, η Ντεπορτίβο Αλαχουελένσε εξοικονομεί κάθε χρόνο περίπου 148.000 δολάρια από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Εθνικό Στάδιο – Καοσιούνγκ, Ταϊβάν

Το φημισμένο στάδιο-δράκος της Ταϊβάν που ολοκληρώθηκε το 2009, τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια με τη βοήθεια των 8.844 φωτοβολταϊκών πάνελ έκτασης 14.155 τετραγωνικών μέτρων. Τα πράσινα διαπιστευτήρια του σταδίου περιλαμβάνουν επίσης αντιπλημμυρικές τεχνολογίες και συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων ενώ όσα φυτά έπρεπε να αφαιρεθούν κατά την κατασκευή του, μεταφυτεύθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα.

Διεθνές Στάδιο Καλίφα – Ντόχα, Κατάρ

Το Κατάρ, θα γίνει το 2022 η πρώτη αραβική χώρα που θα φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, άλλη μια πρωτιά του Κατάρ είναι και το Διεθνές Στάδιο Καλίφα -το μοναδικό υπαίθριο κλιματιζόμενο στάδιο του κόσμου. Χάρη στο καινοτόμο  περιφερειακό σύστημα κλιματισμού που διαθέτει εξοικονομεί έως και 40% ενέργεια σε σύγκριση με τις συμβατικές εγκαταστάσεις, ενώ το κρύο νερό που απαιτείται για την ψύξη του αέρα που διοχετεύεται στο στάδιο, παρέχεται από ένα ενεργειακό κέντρο που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αξιολόγησης της Βιωσιμότητας απένειμε στο Διεθνές στάδιο του Κατάρ βαθμολογία «τεσσάρων αστέρων» για αυτή του την καινοτομία.