Τετάρτη 15 Ιούλη: Ψηφίζεται η συμφωνία, σπάει η συναίνεση!

Τί ακριβώς ψηφίζουν στη Βουλή. Ορυμαγδός κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων.

| 15/07/2015

Η πιο κρίσιμη μέρα μετά την Κυριακή (και τη Δευτέρα ξημερώματα για να είμαστε ακριβείς), όταν και υπέγραψε ο πρωθυπουργός την συμφωνία – κόλαφο, είναι σήμερα. Σήμερα που οι βουλευτές καλούνται στο πρώτο άρθρο του κατατεθειμένου  νομοσχεδίου να κυρώσουν τη συμφωνία και στα υπόλοιπα να κυρώσουν τις πρώτες σκληρές αλλαγές σε ΦΠΑ και συνταξιοδοτικό καθώς και την έναρξη της “αποπολιτικοποίησης του κράτους” που ζητάει η τρόικα με μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις στην κοινωνία, αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ!

Σε δύο άρθρα και με διαδικασίες fast track καλούνται οι βουλευτές της συγκυβέρνησης (για αυτούς του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ποτάμι δεν θα μπορούσε κανείς να έχει επιφυλάξεις) να νομοθετήσουν κάθε λέξη που αντιτίθεται στο πρόγραμμα με το ποίο εξελέγησαν. Καλούνται να ακυρώσουν την απόφαση του δημοψηφίσματος της κυβέρνησης. Η συζήτηση που ξεκινησε από τις 10:00 το πρωί στις επιτροπές θα μεταφερθεί εσπευσμένα στην ολομέλεια όπου θα γίνει και η ψηφοφορία το βράδυ.

[hr]

Τι προβλέπει αναλυτικά το νομοσχέδιο με τίτλο “Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.)”

[hr]

Αναλυτικά, προβλέπονται τα ακόλουθα:

– Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές ( ταξί, εισιτήρια λεωφορείων , πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων (εξαιρούνται τα εισιτήρια θεάτρων).

– Στον συντελεστή 13% υπάγονται τα βασικά τρόφιμα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα κρέατα, τα ψάρια, το γάλα, το γιαούρτι , τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα προϊόντα αρτοποιίας, το ελαιόλαδο, το νερό και το ξύδι. Επίσης στον ίδιο συντελεστή υπάγεται η ενέργεια ενώ μετατάσσονται από τον συντελεστή 6,5% που ήταν μέχρι τώρα τα ξενοδοχεία.

– Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% θα υπάγονται τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.

– Για τα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με υψηλό κατακεφαλήν εισόδημα προβλέπεται η κατάργηση από 1.10.2015 καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ. Το ίδιο θα ισχύει και για τα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά από 1 Ιουνίου 2016. Εξαιρούνται της κατάργησης και παραμένει σε ισχύ το σημερινό καθεστώς για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά κάτι που θα προσδιοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.

– Εξαιρούνται του ΦΠΑ οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης εκτός από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη:

-. Το ποσό του ΦΠΑ που θα αφορά τις συναλλαγές αυτές που γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος ( με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, e banking, επιταγές κτλ) θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται εντός πέντε ημερών από τη διενέργεια της συναλλαγής στο δημόσιο.

– Αύξηση του φόρου για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα εταιρειών με διπλογραφικό σύστημα από το 26% στο 29%.

– Αύξηση από το 80% στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Για Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρείες η προκαταβολή φόρου για τη φετινή φορολογική χρήση αυξάνεται από το 55% στο 75%.

– Φόρο πολυτελούς διαβίωσης που υπολογίζεται επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης και στα σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων με συντελεστή 13%.

– Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για οχήματα άνω των 2.500 κυβικών από 10% σε 13%.

– Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς θα είναι οι ακόλουθοι:

* για εισόδημα έως 12.000 ευρώ 0% ( αμετάβλητος)
* για εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ 0,7% ( αμετάβλητος)
* για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ 1,4% ( αμετάβλητος)
* για εισόδημα από 30.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ 2% ( από 1,4% σήμερα)
* για εισόδημα από 50.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ 4% ( από 2,1% σήμερα)
* για εισόδημα από 100.001 ευρώ έως 500.000 ευρώ 6%( από 2,8% σήμερα)
* για εισόδημα από 500.001 ευρώ και άνω 8% ( από 2,8% σήμερα)
* Η εισφορά επί του εισοδήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου και του αντιπροέδρου της Βουλής ορίζεται στο 8%
– Αύξηση από το 20% στο 25% του συντελεστή φόρου επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός και αύξηση από το 10% στο 15% των ασφαλίστρων αυτοκινήτων.

– Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τη φορολογική διοίκηση σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 30 ημερών από την σύνταξη της σχετικής έκθεσης ελέγχου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως. Διευκρινίζεται επίσης ότι το αδίκημα της φοροδιαφυγής διαπράττει κάποιος όταν δεν αποδίδει φόρους προκαλώντας ζημιά στο δημόσιο τουλάχιστον 10.000 ευρώ ανά φορολογία και ανά έτος.

CJzJhTtW8AAcnqg

Τι ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου

Στα 70 ευρώ ανά συναλλαγή ορίζεται πλέον το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα, που κατατίθεται στη Βουλή.

Ειδικότερα, ισχύει για τα νησιά των ανωτέρω περιοχών που έχουν πληθυσμό άνω των 4.100 μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή. Από τον περιορισμό των 70 ευρώ, εξαιρούνται οι συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα. Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου.

Ίδρυση ανεξάρτητου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ

Η ίδρυση ενός ανεξάρτητου Ταμείου, μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ συνολικά με βελτιωμένη διαχείριση, συμπεριλαμβάνεται, στο πλαίσιο της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία, μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου από τον ESM και θα παράγει κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου ένα σκοπούμενο σύνολο 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και 50% από κάθε ευρώ που απομένει (π.χ. 50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Αυτό το ταμείο θα συσταθεί στην Ελλάδα και θα διοικείται από τις ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει διαφανείς διαδικασίες και επαρκή τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων».

Επιπροσθέτως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το «αποθεματικό» των 50 δισ. ευρώ θα έχει ορίζοντα 30ετίας και θα λειτουργεί και ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άρα και προς την κατεύθυνση της προστασίας τους. Εξειδίκευαν δε, ότι από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10- 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες), ενώ το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς (12,5 δισ. ευρώ) και την εξυπηρέτηση του χρέους (12,5 δισ. ευρώ).
Σημαντικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι το νέο Ταμείο έρχεται να διασφαλίσει τις καταθέσεις, προκειμένου να μην χρειαστεί «κούρεμα»- bail in. Μάλιστα, όπως προσθέτουν, με την παράλληλη ενεργοποίηση από τη Βουλή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας (BRRD) διασφαλίζεται, για πρώτη φορά με νόμο, η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, όπως ισχύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι στο νέο Ταμείο (εκτός από τα έσοδα που θα προέρχονται από τον ESM, ο οποίος θα διαθέσει άμεσα 10 δισ. ευρώ), θα ενταχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών (ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και εξωτερικό), όπως και τα περιουσιακά στοιχεία που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η έδρα του Ταμείου θα είναι η Αθήνα (και όχι το Λουξεμβούργο, όπως επέμεναν οι δανειστές, ανέφεραν οι κυβερνητικοί παράγοντες) και θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει εποπτεία. Οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν, επίσης, ότι η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτά θα πωληθούν, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που ήταν όλα προς πώληση. Κάποια από αυτά, μπορεί να πωληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο.

Τι προβλέπει για τις συντάξεις, τις εισφορές και τις ενοποιήσεις ταμείων

Τη σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές που έχουν καταβληθεί, θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων, που συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και την επίτευξη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», το οποίο κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή. Οι συνταξιοδοτούμενοι θα λαμβάνουν το πλήρες ποσόν της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Η εξοικονόμηση της κρατικής δαπάνης από την αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, υπολογίζεται σε 4,2 εκατ. ευρώ για το 2015, 25.7 εκατ. ευρώ για το 2016, 42,87 εκατ. ευρώ για το 2017 και 60 εκατ. για το 2018.

Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει άλλη αναφορά στο συνταξιοδοτικό, ενώ προβλέπεται η ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ και η αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων.

Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης. Από την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων λόγω της ένταξής τους στο ΕΤΕΑ, αναμένεται ετήσια εξοικονόμηση ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Τα θέματα της εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν τους όρους της ένταξης στο ΕΤΕΑ, οι λεπτομέρειες και η διαδικασία της εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών με εκείνη που ισχύει για το ΙΚΑ καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα ρυθμιστούν, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας.

Ακόμη, αυξάνονται από την 1η Ιουλίου, από 4% σε 6%, οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης οι οποίες παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις, ενώ θεσμοθετούνται 6% εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες παρακρατούνται από τις επικουρικές συντάξεις. Η ενίσχυση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από την αύξηση των εισφορών υπολογίζεται στα 422 εκατ. ευρώ για φέτος και τα 854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τέλος, έως τις 22 Ιουλίου, προβλέπεται να νομοθετηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η ρήτρα βιωσιμότητας ή «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», ή εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν προηγουμένως με τους δανειστές.

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έχει νομοθετηθεί και επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου για όλες τις επικουρικές συντάξεις και τις εφάπαξ παροχές. Προβλέπει την ανά τρίμηνο προσαρμογή των παροχών στο ύψος των εισφορών, ώστε οι παροχές που δίνουν τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις εισφορές χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Η εφαρμογή της είχε παγώσει με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν μέτρα στην αγορά εργασίας «με την πραγματοποίηση μεταξύ άλλων αυστηρής αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

agreement

Ετήσια αύξηση εσόδων 3,175 δισ. ευρώ θα αποφέρουν τα φορολογικά μέτρα του νομοσχεδίου

Ετήσια αύξηση εσόδων 3,175 δισ. ευρώ προβλέπεται να αποφέρουν στον προϋπολογισμό τα φορολογικά μέτρα του νομοσχεδίου.

Αυτό προκύπτει από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με την έκθεση οι εκτιμήσεις για την απόδοση των φορολογικών μέτρων είναι οι ακόλουθες:

* 2,390 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στον ΦΠΑ ( 795 εκατ. ευρώ για το 2015)

* 75,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου των ασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και αυτοκινήτου

* 410 εκατ. από την αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων

* 48,5 εκατ. ευρώ από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων καθώς και από την αύξηση του φόρου από το 10% στο 13% για τα αυτοκίνητα με περισσότερα από 2.500 κυβικά κά.

* 251 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ

* 445 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου για τις επιχειρήσεις και τις άλλες νομικές οντότητες.

[hr]

Σπάει η συναίνεση! Καταιγιστικές αντιδράσεις!

[hr]

Απεργιακές κινητοποιήσεις – Πορείες εργαζομένων και καλέσματα από ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΚΚΕ/ΠΑΜΕ και τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ:

Τις πρώτες τόσο μεγάλες εργατικές και αντιπολιτευτικές κινητοποιήσεις ετοιμάζεται να δει η χώρα μετά την πραγματοποίηση των εκλογών του Ιανουαρίου. 24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ σήμερα, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές. Συμμετοχή στην απεργία ανακοίνωσαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, καθώς και η ΠΟΕΔΗΝ και οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ και Προαστιακό Σιδηρόδρομο, ενώ την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις υπηρεσίες των δήμων αποφάσισε και η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Κλειστά θα είναι σήμερα και τα φαρμακεία, καθώς οι φαρμακοποιοί πραγματοποιούν επίσης απεργία.

Στις 11:00 πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και την ίδια ώρα στις έδρες των νομαρχιακών τμημάτων της ΑΔΕΔΥ. Η μαζικότερη κινητοποίηση της ημέρας αναμένεται στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα στις 19:30 και στο οποίο καλεί μαζί με σωματεία και εργατικές συλλογικότητες και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συλλογικότητες του αναρχικού χώρου αλλά και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα και η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΜΕΤΑ). Συλλαλητήριο στις 7.30 μ.μ. διοργανώνει  στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ. (Προσοχή: Η αρχική ανακοίνωση για κλειστό το σταθμό του μετρό Συντάγματος αναιρέθηκε και η πρόσβαση των διαδηλωτών μπορεί να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα.)

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν με σκληρή ανακοίνωση οι φαρμακοποιοί (Ανακοίνωση “Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Φαρμακοποιών): 

“Η παραχάραξη του ΟΧΙ , που ο Ελληνικός λαός φώναξε βροντερά, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς τρομοκρατίας από τα ΜΜΕ και απαράδεκτων επεμβάσεων όλου του συρφετού των αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ, η νεκρανάσταση του σάπιου πολιτικού κατεστημένου, που ο λαός είχε στείλει στον αγύριστο,η ένταξη υπό την σκέπη του δεξιού Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έντρομος από το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, έτρεξε να στείλει επιστολή εξευμενισμού στον Σουλτς, ενώ δεν έδειξε την παραμικρή ευαισθησία να στείλει μια επιστολή κατά της ωμής επέμβασης των εταίρων στα εσωτερικά της χώρας, είναι η φυσική συνέχεια των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.Το Δημοψήφισμα έγινε όμως  και οποιαδήποτε απόπειρα ακύρωσης της λαϊκής θέλησης για ανατροπή της λιτότητας και των μνημονίων αποτελεί ωμό πραξικόπημα” αναφέρει η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Φαρμακοποιών. (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση.)

Δεν ψηφίζουν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και όχι μόνο:

Σε συνεδρίαση που έλαβε χώρα τη χτεσινή ημέρα και στο πλαίσιο των δηλώσεων που είχε ήδη κάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθάρισαν ότι δεν ψηφίζουν τη νέα συμφωνία αλλά ούτε παραιτούνται από τις βουλευτικές τους έδρες. Θεωρούναε μάλιστα ότι έτσι δεν παραβιάζουν το καταστατικό και τις αρχές λειτουργίας αφού θεωρούν ότι έτσι υπερασπίζονται τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που καταπατώνται από τη συμφωνία.

Η πλειοψηφία της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη συμφωνία: 

Mε κείμενό της η πλειοψηφία των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (109 μέλη σε σύνολο 201 μελών), θεωρεί ότι  η συμφωνία με τους “Θεσμούς” “συνιστά ένα νέο μνημόνιο με επαχθέστατους και ταπεινωτικούς όρους επιτήρησης, καταστροφικό για τον τόπο και το λαό μας”. Επιπλέον στο κείμενο της πλειοψηφίας τουανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑτονίζεται ότι : “Η συμφωνία αυτή δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της αριστεράς, κυρίως, όμως, με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ”. Επίσης , όπως αναφέρει στο κοινό της κείμενο η πλειοψηφία των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: “το παλλαϊκό περήφανο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποκύψει στα εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών”. Τέλος, τα 109 μέλη της ΚΕ καλούν “τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος”, στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των προγραμματικών του δεσμεύσεων. (Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση)

ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΝΑΝΤΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Παραιτήσεις από κυβερνητικά στελέχη:

Την παραίτησή της από την κυβέρνηση ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Με μακροσκελέστατη επιστολή προς τον πρωθυπουργό εκφράζει την αντίθεσή της στην εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων.

Σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι, προσερχόμενη στη Βουλή για την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Βαλαβάνη είπε ότι είναι ολοφάνερο ότι όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα, δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση. Ωστόσο, η ίδια δεν απάντησε στο αν θα παραδώσει την βουλευτική έδρα.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αλέξη,

» Στήριξα την ομάδα διαπραγμάτευσης τη νύχτα της Παρασκευής όντας σίγουρη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συμφωνία. Ότι τελικά θα γυρίσετε πίσω για να στηριχτούμε στο λαό -όπως το έκανες και την προηγούμενη φορά.

» Ότι η ανάγνωση της μάχης που δίνατε εκεί θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί στα μάτια και των πιο ανυποψίαστων συμπατριωτών μας, μετά και τ’ αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της προηγούμενης Κυριακής, πώς επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εργαλείο για να μετασχηματίσουν βίαια στο ακόμα φρικαλεότερο συνολικότερα την Ευρώπη. Επειδή δεν πιστεύω ότι η κατάσταση για την εργαζόμενη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας μπορεί ποτέ να αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο χωρίς τη δική της συνειδητοποίηση και θέληση για δράση προς τα εκεί.

» Ακόμα και τώρα, Δευτέρα πρωί, εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία. Ότι η τακτική των γνωστών κυρίαρχων κύκλων στη Γερμανία είναι ο πλήρης εξευτελισμός της κυβέρνησης και της χώρας. Να ψηφίσει η Βουλή αύριο-μεθαύριο ό,τι μέχρι σήμερα έχει -ας πούμε- ‘συμφωνηθεί’, και πάλι να μην υπάρξει συμφωνία. Μέχρι να καταρρεύσει αυτή η κυβέρνηση και να αναλάβει κυβέρνηση ‘δοτών’ και ‘προθύμων’. Αυτοί που έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ. Αυτοί που, μαζί με τους ‘έξω’, πίστεψαν ότι οι κλειστές τράπεζες θα συνέτριβαν το πρώτο πείραμα ελπίδας στην ευρωπαϊκή ήπειρο τον καινούργιο αιώνα. Αυτοί που ήδη σηκώνουν κεφάλι και απευθύνονται με μια ύβρι που δε θα μπορέσει να εξαλείψει οποιαδήποτε κάθαρση.

» Αλέξη, ξέρεις πολύ καλύτερα από μένα ότι σε ένα πόλεμο, όταν οι δυνάμεις του αντίπαλου αποδειχθούν συντριπτικά υπέρτερες, επιτρέπεται η συνθηκολόγηση -με μοναδικό στόχο την ανασύνταξη των δικών σου δυνάμεων και την οργάνωση, ξανά, της αντίστασης που θα επιτρέψει να μεταβάλλεις πλέον τις ίδιες εκείνες τις συνθήκες που οδήγησαν στην ήττα. Αυτή η «συνθηκολόγηση», όμως, είναι τόσο συντριπτική, που δε θα επιτρέψει ανασύνταξη δυνάμεων. Και η επιδείνωση, με δική μας υπογραφή, της κατάστασης ενός εξαντλημένου λαού εκεί που πήγαινε να σηκώσει κεφάλι, θα αποτελέσει ‘ταφόπλακα’, για πολλά χρόνια, οποιωνδήποτε δυνατοτήτων χειραφέτησης του.

» Χρωστάμε πριν από όλα στα νέα παιδιά, αυτά που καθόρισαν το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής, αυτά που είναι το μέλλον τους που καθορίζεται σήμερα, να γυρίσει η αντιπροσωπεία μας χωρίς αφόρητες δεσμεύσεις. Να απευθυνθείς ξανά σε αυτά τα παιδιά και σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν ψήφισαν όχι ή ναι. Να τους εξηγήσεις πώς ακριβώς έχει η κατάσταση, τι θα έχει να αντιμετωπίσει ο λαός μας, αν πάρει σάρκα και οστά, στις συνθήκες που επιβλήθηκαν στη χώρα, το πλειοψηφικό όχι.

» Που δόθηκε με την πλειοψηφία να θέλει αυτό που λέγαμε, λύση εντός της Ευρώπης. Αυτή η συγκεκριμένη λύση, όμως, που επιβάλλεται σήμερα με τόσο καταθλιπτικό τρόπο, δεν είναι λύση βιώσιμη. Για τους ίδιους, για το λαό, για τη χώρα. Για την άλλη Ευρώπη, που βρίσκεται σε κατάσταση τοκετού. Είναι άλλο πράγμα να βρεθείς σε μια πραγματικότητα εξαιρετικά δύσκολη, να αντιμετωπίζεις μια καταστροφή, μ’ ελπίδα ωστόσο σ’ ένα μέλλον αξιοπρέπειας, κυριαρχίας κι ανεξαρτησίας. Κι άλλο να αντιμετωπίζεις μια καταστροφή που θα ολοκληρωθεί με ό,τι εθνικό εισόδημα έχει απομείνει να κατευθύνεται στους ‘έξω’, για την αποπληρωμή ενός χρέους που δεν αποπληρώνεται στους αιώνες των αιώνων και κάνει την ίδια την κοινωνία μη βιώσιμη, και στους ‘πάνω’.

» Αλέξη, Σε ένα τέτοιο προσκλητήριο θα είμαι παρούσα και θα το υπηρετήσω απ’ όποια θέση θέλεις μέχρι τέλους. Σε περίπτωση όμως που η αντιπροσωπεία μας επιστρέψει με τις δεσμεύσεις που απευχόμαστε -μέτρα θνησιγενή, που σε κάθε αξιολόγηση θα ξαναθέτουν τα ίδια διλήμματα, υποχώρηση ή GREXIT–, είναι αδύνατο να συνεχίσω να είμαι μέλος της κυβέρνησης. Σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη με την οποία με τίμησες. Με τη σειρά μου, σ’ ένα υπουργείο που όπως ξέρεις βρέθηκα μόνο για λόγους κομματικότητας, έκανα ότι μπορούσα για να ανακουφιστούν λαϊκά στρώματα και για να προετοιμάσω ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Το ίδιο και σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο μέτωπο, της διαφύλαξης και μιας πραγματικής αξιοποίησης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων και του τόπου, της δημόσιας περιουσίας.

» Σε ευχαριστώ που έστω για αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα μου έδωσες τη δυνατότητα να υπηρετήσω από αυτή τη θέση το απελευθερωτικό μας εγχείρημα. Ο αγώνας, θέλω να πιστεύω, συνεχίζεται.»

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα το πρωί ο… Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Μάνος Μανουσάκης.

Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, αναφέρει: «Η κυβερνητική πολιτική όπως αυτή εκφράζεται στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο: “Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης”, καθιστά αδύνατη την παραμονή μου σε αυτή τη θέση».

Δεκάδες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν τη συμφωνία:

Από τα Επτάνησα μέχρι την Ά Αθήνας και από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Πειραιά, οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και νομαρχιακές επιτροπές συνεδριάζουν σε έντονο κλιάμ και αποφασίζουν την μη αποδοχή της συμφωνίας. Πολλές καλούνε τους τοπικούς βουλευτές τους να μην τη ψηφίσουν. (Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.)

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και η νυν πρόεδρος της Βουλής με δηλώσεις τους ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ψηφίζουν τη συμφωνία:

«H Βουλή δεν πρέπει να αποδεχτεί τον εκβιασμό», σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής στην πρωινή συνεδρίαση των επιτροπών, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης σε χτεσινή συνέντευξή του στο TPP ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει αυτή τη γελοιωδέστατη, όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, συμφωνία. Σε άλλο σημείο την αποκάλεσε Συνθήκη των Βερσαλιών, ενώ σε ομιλία του στη Βουλή ανέπτυξε το ότι η ίδια συμφωνία με το υπέρογκο δανειακό ποσό που προβλέπει αποδεικνύει πως δεν υπάρχει συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους.

thisiacoup