«Τζιμ Τζάρμους - Οι Απαρχές»

Διήμερο προβολών, 8 και 9 Σεπτεμβρίου, με το πρώιμο έργο ενός σπουδαίου δημιουργού

| 02/09/2016

Μια σπανιότατη ευκαιρία επαφής με το πρώιμο έργο ενός από τους συγκλονιστικότερους δημιουργούς της 7ης Τέχνης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, του Τζιμ Τζάρμους, μας δίνει η ομάδα «Σύναψις» και ο χώρος Cinemarian, μέσα από το διήμερο υπό τον τίτλο «Τζιμ Τζάρμους – Οι Απαρχές» την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Θα προβληθούν οι ταινίες «Διακοπές Διαρκείας» (1980, ΗΠΑ, 72′) η οποία είναι και η πρώτη ταινία αυτού του δαιμόνιου καλλιτεχνικού πνεύματος και «Πέρα από τον Παράδεισο» (1986, HΠΑ – Γερμανία, 98′).

Η πρώτη ταινία αφηγείται τα βιώματα του Αλούσιους Πάρκερ κατά τη διάρκεια δύο ημερών. Εξόριστος στην ηλικία των δεκαέξι περιπλανιέται στους δρόμους της μεγάλης πόλης και γνωρίζει ανθρώπους δίχως συμβάσεις και χωρίς κανόνες.

PermanentVacation

Το «Πέρα από τον Παράδεισο» προοριζόταν αρχικά, το 1982, για μικρού μήκους με διάρκεια 30′ λεπτών, αλλά κατάφερε να ολοκληρωθεί με την βοήθεια του Βιμ Βέντερς, με φιλμ που είχε περισσέψει από τα γυρίσματά του! Η Εύα, μια νεαρή Ουγγαρέζα, έρχεται στη Νέα Υόρκη για να μείνει στον ξάδερφό της Γουίλι και τον φίλο του Έντι. Μαζί ξεκινούν για το παγωμένο Κλίβελαντ, όπου μένει η θεία της Εύας, και στη συνέχεια για την ηλιόλουστη Φλόριντα. Και ενώ η Εύα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πατρίδα της, ο Γουίλι συνειδητοποιεί ότι την αγαπά.

Ο Τζάρμους αποδεικνύει την μαεστρία του για το μονοπλάνο και την αγάπη του για τον Γιασουτζίρο Όζου σε ένα αριστουργηματικό road-movie της δεκαετίας του ’80.

stranger-than-paradise2.jpg

info

Τόπος: Cinemarian – Γενναίου Κολοκοτρώνη 42, Φιλοπάππου

Συμβολική είσοδος ανά ταινία: 2 ευρώ

Κοινή ώρα προβολών: 8.30 μμ

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, μετά την προβολή, οργανώνεται βραδιά αθηναϊκής καντάδας με τον Μιχάλη Στεφανίδη στην

κιθάρα και την αυτοσχέδια χορωδία του Cinemarian, με την διαβεβαίωση ότι «ο οίνος παρέχεται δωρεάν».