Τι παίζει με το νομοσχέδιο για στρατό και θητεία;

Ζητήσαμε τη γνώμη του εκπροσώπου της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος

| 27/01/2016

Τι παίζει με το νομοσχέδιο για στρατό και θητεία; Λίγο μετά τα πρώτα της γενέθλια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να νομοθετήσει για πρώτη φορά στο πεδίο του στρατού. Από την Τετάρτη 13/1, ξεκίνησε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις», που κατέθεσε αιφνιδιαστικά τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση. Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος καλεί σε Παράσταση Διαμαρτυρίας τυν Πέμπτη 28/1 στις 18.00 μ.μ. στη Βουλή.

Με αφορμή τα παραπάνω ζητήσαμε από τον εκπρόσωπο της  Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, Νίκο Αργυρίου να μας εξηγήσει γιατί η συλλογικότητα στην οποία συμμετέχει  κινητοποιείται ενάντια στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη θητεία και το στράτευμα και αν αυτό το νομοσχέδιο μπορεί να συσχετιστεί με τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή με κάποια αριστερή λογική. 

Παρακάτω η απάντηση:

[hr]

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΘΗΤΕΙΑ: Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΜΗ

[hr]

Την Τετάρτη13/1, αρχίζει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις», που κατέθεσε αιφνιδιαστικά τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλοντας να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις.

Βασικές κατευθύνσεις του είναι η εργασιακή εκμετάλλευση της στρατευμένης νεολαίας, ενώ ταυτόχρονα θα αξιοποιηθεί για την συνολική αντιδραστική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και θα πιέσει για την Υποχρεωτική Στράτευση των Φτωχών Γυναικών. Στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου προβλέπεται – γενικά και αόριστα- η έκδοση προεδρικού διατάγματος προκειμένου να …συμφιλιωθεί η στρατιωτική θητεία με την επαγγελματική εξέλιξη. Δηλαδή αν κάποιος στρατεύσιμος ασκήσει συγκεκριμένα καθήκοντα αυτό να μπορεί να μετατραπεί σε αναγνώριση προϋπηρεσίας ακόμη και σε μοριοδότηση για πρόσληψη στο δημόσιο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο επίμαχο άρθρο «με προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι, οι διαδικασίες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια προκειμένου η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας και η άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων κατά την διάρκεια της να παρέχει δυνατότητες μοριοδότησης, ή αναγνωρισμένη προϋπηρεσία η οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα για την συμφιλίωση της στρατιωτικής θητείας με την επαγγελματική εξέλιξη». Δηλαδή όχι μόνο θεσμοθετείται ο «Εθελοντισμός» και η Μοριοδότηση», αλλά επίσης θα εξαναγκάσει γυναίκες να «βάλουν το χακί» προκειμένου να βρουν δουλειά!

Σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση του προσωπικού, έφεδρου και μόνιμου, στον νέο πολεμικό-κατασταλτικό ρόλο του στρατού και της εντεινόμενης στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας, τίθεται ως στόχος η οικοδόμηση του Ισραήλ των Βαλκανίων. Πρόκειται για μια επιλογή που στηρίζει ολόκληρο το αστικό πολιτικό καθεστώς καθώς ενώ η παρουσίαση των σκέψεων Καμμένου από το «ΕΘΝΟΣ» για την Στράτευση των Γυναικών και τα Στρατιωτικά Λύκεια, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-Ένωση Κεντρώων, κανείς δεν τοποθετήθηκε αρνητικά στο νομοσχέδιο για τη θητεία! Που οδηγεί σε εφαρμογή αυτών των πολιτικών επιλογών.

Πρόκειται για έναν στρατό ταξικό όσον αφορά την αποστολή-ρόλο-οργάνωση, με διαμόρφωση αντίληψης Πραιτωριανού για το σύνολο του προσωπικού. Μεταξύ των στρατευμένων οξύνονται οι κοινωνικές ανισότητες με τη πρωτοφανή κατηγοριοποίηση αυτών ανάλογα τα επιστημονικά και επαγγελματικά εφόδια, με πληθώρα προβλέψεων εξαγοράς π.χ. άγραφες άδειες σε Πολεμικό Ναυτικό-Πολεμική Αεροπορία, την χρηματική αμοιβή όσων πάνε ΕΛΔΥΚ. Ενδεικτικό της έντασης του αυταρχισμού είναι ότι «εισάγεται η αρνητική μοριοδότηση για τον οπλίτη που υποπίπτει σε πειθαρχικά παραπτώματα».

Στην εποχή του Ολοκληρωτικού Καπιταλισμού αντιστοιχεί το κράτος διαρκούς έκτακτης ανάγκης, απαιτείται νέα συγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων που θα υπηρετήσουν τον Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό και τις ανάγκες της αστικής τάξης. Ο Ελληνοτουρκικός ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, οι άξονες συμμαχιών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, η συμμετοχή των Ε.Δ. στον ευρωπαϊκό πόλεμο κατά των μεταναστών και οι βλέψεις του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια, απαιτούν ένα ισχυρό Στρατό και αναβαθμισμένη ποιοτικά και ποσοτικά εμπλοκή της στρατευμένης νεολαίας. Το νομοσχέδιο των Καμμένου-Βίτσα αποτελεί συνέχεια και τομή στην εξυπηρέτηση αυτών των στρατηγικών σχεδιασμών. Για αυτό προβλέπει αύξηση του στρατού στη παραμεθόριο που «εξυπηρετεί η πρόβλεψη για 5μηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους οπλίτες σε ακριτικές περιοχές, νησιά και πλοία». Ενισχύεται η πολεμική εμπλοκή των στρατιωτών, αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό, του οποίου τα πολεμικά πλοία επανδρώνουν ξανά ναύτες, παίζοντας σημαντικό ρόλο στις αποστολές υπεράσπισης των συμφερόντων των εφοπλιστών (Σομαλία), στις εκστρατείες κατά των μεταναστών (Μεσόγειο), σε πλήθος άλλων σοβαρών υπηρεσιών. Κομβικός είναι ο ρόλος της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου οι σμηνίτες προσφέρουν πλήθος υποστηρικτών υπηρεσιών.

Γράφει η «ΑΥΓΗ» “Βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων”. Αφού τα μνημονιακά χρόνια θεσμοθέτησαν υποχρεωτικό το «ΑΓΡΟΤΙΚΟ» στους γιατρούς, τώρα αφήνουν πλήθος μονάδων χωρίς γιατρούς για να καλύψουν φθηνά τις ανάγκες των ακριτικών περιοχών. Έχοντας κατά νου την κοινωνική καταστροφή που προκαλεί η πολιτική τους, έρχονται κάθε φορά από χαμηλότερη θέση να εξαγοράσουν τμήμα των εφέδρων, διασπώντας και οξύνοντας τις κοινωνικές αντιθέσεις. Δίνουν τη δυνατότητα στους δικηγόρους να ασκήσουν δωρεάν πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της θητείας (ενώ στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται), ώστε η στράτευση να μην είναι μόνο για αυτούς –που τις περισσότερες φορές είναι βυσματωμένοι-χαμένος χρόνος. Εντείνουν και θεσμοθετούν την εργασιακή μας εκμετάλλευση που προεκλογικά υποσχέθηκαν να καταργήσουν!

Είναι εξοργιστικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δίνει επιδόματα παραμεθορίου στους στρατιωτικούς, να υπόσχεται εφαρμογή της απόφασης ΣτΕ που προβλέπει επιστροφή των χρημάτων που περικόπηκαν λόγω Μνημονίων από τις αμοιβές στελεχών του Βαθέως Κράτους –δικαστικούς, αστυνομικούς, στρατιωτικούς- και μόνονα φορολογεί τους Φαντάρους και να μας αρπάζει τόσα χρήματα για να μας βάλει να υπηρετήσουμε, αλλά στο νομοσχέδιο να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις οικονομικού χαρακτήρα μόνο για τους στρατιωτικούς!

Όσον αφορά το πρόστιμο Ανυποταξίας,  αν και ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν να το καταργήσει, το δίλημμα της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: ή έρχεστε φαντάροι ως το Δεκέμβρη του 2016, για να αυξήσουμε τον Στρατό και να πατάξουμε συγκεκριμένες πτυχές του αντιμιλιταριστικού κινήματος ή σας σκίσαμε! Αν για λόγους επιβίωσης ή για λόγους συνείδησης δεν υπηρετήσεις, θα υποστείς το Πρόστιμο ξανά. Μονιμοποιώντας τις ρυθμίσεις του Ευ.Βενιζέλου. Επιπλέον, η κυβέρνηση διατηρεί τα εξοργιστικά αντίστοιχα Πρόστιμα (1000 ευρώ) που επιβάλλονται στην περίπτωση που ένας έφεδρος είτε από λόγους συνείδησης είτε από αδυναμία π.χ. γιατί δεν του το επιτρέπουν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις, αρνηθεί να συμμετάσχει σε μια άσκηση.

fantaroi-09

Τέλος, η Εναλλακτική θητεία αναδεικνύεται σε μια ακόμη μορφή άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης, καθώς σε στέλνουν να εργαστείς 15 μήνες στην παραμεθόριο με αμοιβή 223,53 ευρώ μηνιαίως.

Εμείς καλούμε το σύνολο του κινήματος σε Συντονισμό της πάλης για το Μπλοκάρισμα της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης των Ε.Δ., με κυρίαρχο στοιχείο τη πρωτοφανή έξαρση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης της στρατευμένης νεολαίας και όχι μόνο.  Θεωρούμε ότι πρέπει τώρα να συμβάλλουμε στην συγκρότηση ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού εργατικού κινήματος, απαιτώντας την ικανοποίηση των αναγκών-δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

Ο δικός μας δρόμος είναι η υπεράσπιση-διεκδίκηση των δικαιωμάτων του Φαντάρου-πολίτη με Στολή, το Κίνημα Μαζικό Μέσα και Έξω από τον Στρατό.

Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα πραγματοποιήσει μεγάλη καμπάνια και καλεί σε Παράσταση Διαμαρτυρίας την Πέμπτη 28/1/2016, στις 18.00 μ.μ. στη Βουλή.

Απευθυνόμαστε στο σύνολο του κινήματος και προτείνουμε τη διοργάνωση κινητοποιήσεων, απαιτώντας:  Μείωση της θητείας στους 6 μήνες. Ίσος χρόνος Στρατιωτικής και Εναλλακτικής θητείας. Ελεύθερο Συνδικαλισμό των Στρατευμένων. Κατάργηση όλων των Προστίμων Ανυποταξίας-Προστίμων για συμμετοχή σε Ασκήσεις Εφέδρων και κατάργηση των ίδιων των ρυθμίσεων. Κατάργηση της Επιτροπής Κρίσης της Συνείδησης των νέων ανθρώπων που αρνούνται τον Στρατό και αποτελείται από Στρατιωτικούς. Να Καταργηθούν τα Στρατοδικεία και η Στρατιωτική Νομοθεσία. Να κλείσουν τα Πειθαρχεία.  Υποχρεωτική στράτευση όσων κατατάσσονται σε ΕΛ.ΑΣ.-Ένοπλες Δυνάμεις.

Όλο το κόστος της θητείας –όποια και αν είναι αυτή- στο Κράτος. Αμοιβή στο ύψος του Κατώτατου Μισθού σε Φαντάρους και όσους επιλέξουν Εναλλακτική Θητεία. Αναγνώριση Προϋπηρεσίας σε όλους και Ασφαλιστική κάλυψη από τον Στρατό. Εγγραφή στο Ταμείο Ανεργίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Υποχρεωτικής Στράτευσης και Εναλλακτικής Θητείας και χορήγηση Επιδόματος Ανεργίας. Καμιά μορφή εργασιακής εκμετάλλευσης των στρατιωτών από Στρατό-Κρατικό Μηχανισμό-ΟΤΑ.

Η κοινωνία μας πρέπει να απαλλαγεί από το τεράστιο βάρος του Στρατού. Δεν είναι ανεχτή ούτε η δαπάνη ενός ευρώ για εξοπλισμούς και επεμβάσεις.

Η κυβέρνηση της βάρβαρης αντεργατικής επίθεσης, της κρατικής τρομοκρατίας, των πολεμικών τυχοδιωκτισμών και των συμμαχιών με ΗΠΑ-Ε.Ε-ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους κοινούς αγώνες μας.

Νίκος Αργυρίου , Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση // Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος

politexneio-2015-inred-06