Τουρκία: Βασανιστήρια...

... και «προσκλητήρια δημοκρατίας»!

| 24/07/2016

Βασανιστήρια κατά των κρατουμένων στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου καταγγέλει η Διεθνής Αμνηστία.

«Η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική αστυνομία στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη κρατεί ανθρώπους σε επώδυνες στάσεις για χρονικές περιόδους που μπορεί να φτάσουν και στις 48 ώρες», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει στέρηση τροφής και νερού, καθώς και φαρμάκων, εξύβριση και απειλές και στις σοβαρότερες περιπτώσεις ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και βιασμούς κατά των κρατουμένων.

«Οι πληροφορίες για ξυλοδαρμούς και βιασμούς κατά την κράτηση είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, ιδιαίτερα δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δηλώνει ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Τζον Νταλχούιζεν.

Οπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, η οργάνωση καταγγέλλει ότι ορισμένοι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο ούτε μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις κατηγορίες που τους αφορούν.

Δύο δικηγόροι της Άγκυρας έχουν καταγγείλει στην Διεθνή Αμνηστία ότι αξιωματικοί του στρατού έχουν «βιαστεί με γκλομπς» από την αστυνομία.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων να επισκεφθεί «επειγόντως» την Τουρκία για «να εποπτεύσει τις συνθήκες κράτησης».

Την ίδια ώρα και ενώ οι διώξεις μαζικοποιούνται και κλιμακώνονται με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος, τα συστημικά κόμματα διοργανώνουν συγκέντρωση… «υπέρ της δημοκρατίας» στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη,

Το «προσκλητήριο» απηύθυνε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό), με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν… να «συμμετέχει» στο «κάλεσμα»! Ολα αυτά, την στιγμή που ο Ερντογάν απέρριψε χθες τις «επιφυλάξεις» και τις «επικρίσεις» που διατυπώθηκαν από την ΕΕ για τις εκκαθαρίσεις, με ένα «ξερό»: «Δεν με ενδιαφέρουν και δεν τους ακούω» προς το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι δεν θα μειωθεί η «αντεπίθεση» κατά του υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, αν και είναι προφανές ότι ο Γκιουλέν είναι ένα «σκιάχτρο» για να ξεδιπλωθεί μια ευρείας κλίμακας επίθεση σε όσα δικαιώματα και ελευθερίες υπήρχαν πριν την απόπειρα πρξικοπήματος στην Τουρκία.

Η Τουρκία τελεί από την Πέμπτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (πρώτη φορά σε 15 χρόνια), αυξάνοντας σε 30 ημέρες, από τέσσερις, τη μέγιστη διάρκεια της προσωρινής κράτησης και διαλύοντας περισσότερα από 2.000 ιδρύματα και θεσμούς. Ούτε καν η προεδρική φρουρά δεν έμεινε αλώβητη, αν, και σητ προκειμένη περίτπωση αυτό αποτελεί μάλλον κίνηση επικοινωνιακού αντιπερισπασμού του καθεστώτος.

Επίσης: Ισόβια διαγραφή των δημοσίων λειτουργών που έχουν «διασυνδέσεις» με τον Φετουλάχ Γκιουλέν – ή που απλώς τους φορτώνονται «διασυνδέσεις», ενώ έκλεισαν 1.043 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 15 πανεπιστήμια, 1.229 ενώσεις και ιδρύματα, 19 συνδικάτα/

Πάντως 1.200 στρατιωτικοί ανακοινώθηκε ότι θα απευθερωθούν, με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να ανακοινώνει το ίδιο βράδυ στην τηλεόραση τη διάλυση της προεδρικής φρουράς που «δεν έχει λόγο να υπάρχει».

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, 283 από τα 2.500 μέλη της συνελήφθησαν.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης ότι διατάχθηκε η προφυλάκιση 13.002 ατόμων μετά τα γεγονότα τη νύχτα της 15ης προς την 16η Ιουλίου και 5.837 άτομα τέθηκαν από κράτηση, από τα οποία 3.718 στρατιώτες και 123 στρατηγοί.

ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ περισσότερα για το πριν και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.