Τουρκικές επιδρομές κατά Κούρδων σε βόρεια Συρία και Ιράκ

Συγκέντρωση, σήμερα 26 Απριλίου, στις 15.00, στο Σύνταγμα από κουρδικά κόμματα και επιτροπές αλληλεγγύης

| 25/04/2017

Σφοδρά πλήγματα σε κουρδικές θέσεις στο βόρειο Ιράκ και στη βορειοανατολική Συρία εξαπέλυσαν, τα ξημερώματα της Τρίτης, τουρκικά μαχητικά.  Σύμφωνα με πληροφορίες από κουρδικές πηγές, τα τουρκικά πλήγματα έγιναν στο όρος Κρατσούκ, κοντά στην πόλη Ντίρκ, και στόχος ήταν το Γενικό Επιτελείο της YPG με τα κέντρα επικοινωνιών, μέσων μαζικής ενημέρωσης και ραδιοφώνου, όπως επίσης και διάφορες υπηρεσίες των στρατιωτικών μονάδων του.

Με βάση, πάντα, κουρδικές πηγές, από την επιδρομή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 Κούρδοι μαχητές, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ενώ οι υλικές καταστροφές είναι πολύ μεγάλες. To YPG καταδίκασε με ανάρτηση στο twitter την επίθεση, κατηγορώντας ανοιχτά την Τουρκία ότι επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να «δώσει χώρο και χρόνο» στο ISIS να αναδιοργανωθεί καθώς σφίγγει ο κλοιός γύρω από την «πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους» Ράκα.

Σχεδόν ταυτόχρονα, τουρκικά μαχητικά επιτέθηκαν εναντίον θέσεων Κούρδων Γιεζίντι στο Σιντζάρ,  στο Ιρακινό Κουρδιστάν, επίθεση που επίσης προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 5 Κούρδων μαχητών ενώ σε δεκάδες καταμετρούνται οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων και πολλοί άμαχοι.

Μετά από κάποιες ώρες, το Στέητ Ντιπάρτμεντ έβγαλε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τις τουρκικές επιδρομές, σημειώνοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Η τουρκική ηγεσία, από την άλλη, επανέλαβε ότι θα συνεχίσει και θα εντείνει τον πόλεμο κατά των «τρομοκρατών του ΡΚΚ» οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στο βορειοδυτικό Ιράκ και στην βορειοανατολική Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι στη βόρεια Συρία, ο τουρκικός στρατός, μόλις λίγο πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ολοκλήρωσε επιχείρηση που είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο με τυπικό στόχο το ISIS και ουσιαστικό τους Κούρδους του YPG. Η επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με το τουρκικό στράτευμα να κλυδωνίζεται από τις διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, δεν στέφθηκε από ιδιαίτερη επιτυχία. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Κούρδους στη βόρεια Συρία, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, καλύπτοντας αεροπορικά τις επιχειρήσεις του YPG κατά του ISIS, σε αρκετές περιπτώσεις, και αυτό είναι μια εξέλιξη που έχει εξοργίσει την Άγκυρα. Μάλιστα, θεωρήθηκε ότι έπαιξε ρόλο στην «στροφή» της τουρκικής ηγεσίας προς την Μόσχα, η οποία, όμως, δεν εκτίμησε πολύ την υποστήριξη της Άγκυρας στο αμερικανικό πλήγμα στην, υπό ρωσικό έλεγχο, βάση στη Συρία προ περίπου τριών εβδομάδων. Οι χθεσινές αεροπορικές επιδρομές φαίνεται να περιπλέκουν περαιτέρω τις σχέσεις της Τουρκίας και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωση – καταγγελία που εξέδωσαν η Επιτροπή των Κουρδικών Πολιτικών Κομμάτων στην Ελλάδα, το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, ο Ελληνο-κουρδικός Σύνδεσμος Φιλίας και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς την τουρκική πρεσβεία, σήμερα, Τετάρτη 26 Απριλίου, στις 15.00. Υπογραμμίζει ότι η διπλή αυτή τουρκική επίθεση κατέδειξε, για μία ακόμη φορά, το πραγματικό πρόσωπο του τουρκικού κράτους και τους πραγματικούς του στόχους. «Η Τουρκία, ό,τι και αν ισχυρίζεται προς τα έξω, δεν έχει καμία πρόθεση να πολεμήσει τους τζιχαντιστές του ISIS και την τρομοκρατία. Στόχος της ήταν και παραμένει το κουρδικό κίνημα» τονίζεται.

Και συνεχίζει: «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει άμεσα αυτές τις επιθέσεις και τη γενικότερη στάση της Τουρκίας στην περιοχή. Το τουρκικό κράτος οφείλει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του. Οι ύπουλες πρακτικές του και η συνεχιζόμενη, με κάθε ευκαιρία, γενοκτονία εναντίον του λαού μας πρέπει να σταματήσουν».