Το «μαύρο» της ΕΡΤ, η «μαύρη» ΝΕΡΙΤ

και το «μαύρο πρόβατο»...

| 06/05/2014

Βαθαίνει ημέρα με την ημέρα το «μαύρο» που έριξε τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση στην ΕΡΤ με το αδύναμο και σαθρό άλλοθι του Σ. Κεδίκογλου, περί ανάγκης κάθαρσης στο Ραδιομέγαρο, να πέφτει πλέον σαν χάρτινος πύργος. Τα σκάνδαλα δεν έχουν τέλος και κανείς δεν μπορεί να κρατήσει τα προσχήματα.

(Φωτογραφίες: Βασίλης Μαθιουδάκης)

Οι περιβόητοι 2.000 εργαζόμενοι που έθετε ως όρο για να μην αποχωρήσει δήθεν από την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε.Βενιζέλος το περασμένο καλοκαίρι, δεν έχουν ακόμη προσληφθεί (μόλις 400 εργάζονται στην ΝΕΡΙΤ). Τα παιχνίδια που παίζονται είναι για αρρωστημένα μυαλά μιας και οι όποιες προσλήψεις μετατίθενται για μετά τις εκλογές … Οι παραιτήσεις σε υψηλό επίπεδο πέφτουν σαν το χαλάζι σε ένα «μόρφωμα» χωρίς χαρακτήρα, χωρίς περιεχόμενο και φυσικά, χωρίς δικαίωμα να αυτοαποκαλείται δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Θυμάται κανείς πόσο διαφήμισε η κυβέρνηση τον νέο φορέα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ που παραλίγο να κλονίσει τα ετοιμόρροπα θεμέλιά της με τις κόνξες του Ε.Βενιζέλου και τα όψιμα τσαλιμάκια του Φ.Κουβέλη; Θυμάται κανείς; Ήταν τότε που ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σ.Κεδίκογλου ανακοίνωσε το λουκέτο για να δώσει τη σκυτάλη στον υφυπουργό για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελή Καψή, που σήκωσε τα μανίκια για να αναλάβει το εγχείρημα χωρίς να ειδοποιήσει ή να ενημερώσει το πόπολο ότι πριν ολοκληρώσει το έργο του (!) θα υπέβαλε την παραίτησή του για να διεκδικήσει και αυτός μια θέση στις Βρυξέλλες. Με την ΕΛΙΑ φυσικά…

ert1

Μόλις την περασμένη Κυριακή η ΔΤ αναβαπτίστηκε σε ΝΕΡΙΤ με την εξέλιξη αυτή να ταυτίζεται χρονικά με την αποπομπή του Γιώργου Προκοπάκη από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Τι ενόχλησε τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου και παραίτησαν τον κύριο Προκοπάκη την αμέσως επόμενη μέρα της πρώτης εκπομπής του φορέα με το νέο σήμα;

Έγινε παρεξήγηση και εξήγηση δεν δόθηκε

Ο Γ. Προκοπάκης, έχοντας απολέσει την υποστήριξη, αίγλη του παραιτηθέντος Παντελή Καψή, δεν μπορούσε πλέον να συγκρούεται με τους πάντες. Ο χαλίφης στη θέση του χαλίφη, Σίμος Κεδίκογλου, αναλαμβάνοντας χρέη υφυπουργού ατύπως, έδειξε αμέσως τις προθέσεις του αναφορικά με τους συσχετισμούς των δυνάμεων. Πολύ απλά από τον δήθεν «πράσινο» Παντελή Καψή, η δημόσια ραδιοτηλεόραση πέρασε στα χέρια του απόλυτα «γαλάζιου» υφυπουργού στον πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο. Στον οποίο καθόλου δεν άρεσαν οι δηλώσεις Γ. Προκοπάκη περί συμφερόντων: «Είμαι πρόθυμος να γίνω ακόμα και Ιφιγένεια για την ομαλή λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, αλλά όχι να θυσιαστούμε εμείς για να παίρνουν κάποιοι εκπομπές και να εξυπηρετούνται μικροσυμφέροντα».

Ο Γ. Προκοπάκης που δεν αποδέχθηκε να υποβάλλει παραίτηση για να διευκολύνει την κατάσταση και αποπέμφθηκε την περασμένη Δευτέρα από το Εποπτικό Συμβούλιο, μιλά στο FB, στην σελίδα του για ανθρώπους που «μοιράζονται εκπομπές και εξυπηρετούν μικροσυμφέροντα»!

Όμως αφού το Εποπτικό όργανο της ΝΕΡΙΤ απέπεμψε τον Γ. Προκοπάκη ως μη επαρκή, δεν θα έπρεπε  να ελεγχθούν όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα;

Συγκεκριμένα αναφέρει κατά λέξη:…«Zητήθηκε η παραίτησή μου – για δυσλειτουργία του διοικητικού συμβουλίου! Προφανώς αρνήθηκα δηλώνοντας πως θα μπορούσα να γίνω Ιφιγένεια για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και τους ανθρώπους που έφτυσαν αίμα για να βγει το κανάλι, όχι όμως για να μοιράζονται εκπομπές ή να εξυπηρετούνται μικροσυμφέροντα».

Τι θέλει να πει ο ποιητής  κ. Γ. Προκοπάκης; Ότι μεθόδευσαν την καθαίρεσή του κάποια μέλη του Δ.Σ. τα οποία ήθελαν να προωθούν συγκεκριμένες παραγωγές; Ότι πρέπει να παρέμβει και πάλι ο εισαγγελέας ο οποίος υποτίθεται ότι έχει αποχωρήσει οριστικά από το κολασμένο κτίριο της Αγίας Παρασκευής; Πρόκειται για ένα κυβερνητικό “Βατερλό” και μια ήττα κατά κράτος του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος και “αντάλλαξε” το λουκέτο στην ΕΡΤ με τη θέση του αντιπροέδρου και πρότεινε για τη θέση του υφυπουργού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τον Παντελή Καψή, πρώην αντιπρόεδρο του ΔΟΛ. Και ποιος αναλαμβάνει; Η σκηνοθέτης Κατερίνα Ευαγγελάκου, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΝΕΡΤΙ που μέχρι νεοτέρας είναι η νέα πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ μιας και το Εποπτικό ομοφώνως διαπίστωσε «αδυναμία ομαλής λειτουργίας της εταιρείας», κρίνοντας παράλληλα πως ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, «δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά του».

Την εισήγηση  για την καρατόμηση Προκοπάκη, στο Εποπτικό Συμβούλιο φέρονται να έκαναν τα μέλη του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ Θόδωρος Καρούνος και Κατερίνα Ευαγγελάκου, για ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας και με το επιχείρημα το αρνητικό κλίμα και την κακή λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γεώργιος Προκοπάκης είχε δει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον σύμβουλό του Χρύσανθο Λαζαρίδη στο Μαξίμου και είχε πάρει την εντολή για «άμεσο τρέξιμο» της ΝΕΡΙΤ για να «προλάβουμε την τουριστική περίοδο». Μάλιστα ο αποπεμφθείς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ Γ. Προκοπάκης επικαλέστηκε την συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά και τόνισε προς το Εποπτικό Συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αφού υποστήριξε ότι κατά την 25η Απριλίου σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό εξήγησε ευθέως την θέση του, που είναι να συμβάλλει ώστε να διεξαχθούν ομαλά οι ερχόμενες εκλογές και να τις καλύψει δημοσιογραφικά η ΝΕΡΙΤ. Τέλος ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει η «Ιφιγένεια» για την εξυπηρέτηση «μικροσυμφερόντων» και τόνισε ότι δεν θα τινάξει στον αέρα τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις που έρχονται…

Ο Αντώνης Μακρυδημήτρης νέος πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ

Ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Μακρυδημήτρης, διορίστηκε νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, μια μέρα μετά την αποχώρηση του Γιώργου Προκοπάκη και την ανάληψη των σχετικών καθηκόντων από την αναπληρώτρια Κατερίνα Ευαγγελάκου. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΕΡΙΤ «στη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η εταιρεία, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λειτουργεί συλλογικά και θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο και διασφαλίζει την ανεξάρτητη λειτουργία της, μακριά από οποιασδήποτε μορφής παρεμβάσεις στο έργο της διοίκησης». Στην ανακοίνωση της ΝΕΡΙΤ  σημειώνενται ότι η «υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Προκοπάκη, έγιναν σημαντικά βήματα για τη δημιουργία και λειτουργία του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Τα βήματα αυτά θα γίνουν ακόμα πιο σταθερά και γοργά το ερχόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με μέλη του Συμβουλίου, πάντως, ο κύριος λόγος της απομάκρυνσης του κ. Προκοπάκη ήταν «σειρά λειτουργιών εκτός προβλεπόμενων μηχανισμών» και ταυτόχρονα «υπήρχε έλλειψη συνεργασίας μεταξύ Διοικητικού Συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου».

«Πρόκειται για απόλυτο παραλογισμό» υποστηρίζει από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Προκοπάκης, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων. «Ζήτησα από το Εποπτικό Συμβούλιο να μου πουν κάτι συγκεκριμένο και δεν μου είπαν. Δεν μου είπαν ούτε λέξη για τη λειτουργία, αλλά ζητήθηκε η παραίτησή μου για δυσλειτουργία του διοικητικού συμβουλίου» είπε, κάνοντας λόγο και για «δυνάμεις που δεν θέλουν το κανάλι».

Ανέφερε ακόμη πως δεν υπήρχε κανένα «καπέλωμα» στο Διοικητικό Συμβούλιο και πρόσθεσε πως οι τεταμένες σχέσεις με την κυρία Ευαγγελάκου οφείλονταν σε συγκεκριμένα ζητήματα, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «κρατά έναν μήνα τις συμβάσεις των εκπομπών, με αποτέλεσμα να κάνει πρεμιέρα η ΝΕΡΙΤ με ελληνική ταινία, ενώ (σσ οι συμβάσεις) μόλις χθες υπεγράφησαν». Επιπλέον, ο κ. Προκοπάκης δήλωσε πως θεωρεί ότι στην απόφαση της απομάκρυνσής του δεν υπήρχε πολιτική παρέμβαση, ενώ υποστήριξε πως κατά την παράδοση των καθηκόντων του, σήμερα το πρωί στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, αντίκρισε υποψήφιο σε διευθυντική θέση, που δεν επελέγη με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Ποιος είναι ο Αντώνης Μακρυδημήτρης

O Αντώνης Μακρυδημήτρης σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1985 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Την περίοδο 2004-2009 ορίστηκε Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Δημόσιας Διοίκησης.

 

ert4

Το χρονικό της ήττας 

Στις 11 Ιουνίου του 2013 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοινώνει το ιστορικό κλείσιμο της ΕΡΤ.

Στις 26 Ιουλίου 2013 δημιουργείται η ΝΕΡΙΤ με το νόμο 4173 (στην πράξη εγκαινιάστηκε στις 4 Μαίου, δηλαδή 10 μήνες μετά).

Στις 12 Αυγούστου 2013 η κυβέρνηση δίνει στο νέο φορέα τις ψηφιακές συχνότητες που κατείχε η ΕΡΤ, κόβοντας της όμως τη μια από τις τρεις.

Στις 21 Αυγούστου 2013 το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ διορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο με εισήγηση του υπουργού Επικρατείας.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2013 εγκρίνεται το Καταστατικό της ΝΕΡΙΤ με μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών παραμένει η διαχείριση του κεφαλαίου της ΕΡΤ ύψους 280 εκατ. ευρώ. Ο Παντελής Καψής δικαιολογείται για τη μη λειτουργία και εκπομπή της ΝΕΡΙΤ σε μια σειρά συνεντεύξεων του, πως το κανάλι δεν μπορεί να εκπέμψει επειδή δεν είναι ελεύθερο το ραδιομέγαρο.

Στις 3 Οκτωβρίου 2013 το Εποπτικό Συμβούλιο διορίζει το νέο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ με πρόεδρο –διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Προκοπάκη και μέλη τους Κ.Ευαγγελάκου, Θ.Καρούνο, Ν.Ξανθούλη και Κ.Πολυζωγόπουλο.

Την 1η Νοεμβρίου 2013 γίνεται η πρώτη τροποποίηση του νόμου ΝΕΡΙΤ με υπουργική απόφαση εισάγοντας τη δυνατότητα προσλήψεων συμβάσεων εργασίας και αναθέσεων πάσης φύσεως σε εξωτερικούς συνεργάτες, κοινοπραξίες ατόμων και εταιρείες. Την ίδια μέρα, 1η Νοεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών παραχωρεί στη ΝΕΡΙΤ τα στούντιο και το κτίριο της διοίκησης.

Στις 6 Νοεμβρίου η εταιρεία ΝΕΡΙΤ καταχωρείται στο Γ.Ε.Μ.Η. και στις 23 Δεκεμβρίου η διυπουργική επιτροπή της κυβέρνησης εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΝΕΡΙΤ και αποφασίσει να επαναφέρει το ανταποδοτικό τέλος.

Στις 7 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η επίθεση των ΜΑΤ για την εκκένωση του ραδιομεγάρου. Η εγκατάσταση των ανθρώπων τη Δ.Τ εκεί ακολουθεί μετά από 20 μέρες. Η ΝΕΡΙΤ και πάλι δεν λειτουργεί. Την 1η Ιανουαρίου μπαίνει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το ανταποδοτικό τέλος.

Στις 22 Ιανουαρίου η ΝΕΡΙΤ συμπράττει με τη Δ.Τ για παροχή προγραμμάτων. Με νέα δήλωση του ο Π.Καψής δηλώνει πως η ΝΕΡΙΤ θα λειτουργήσει στις 27 Απριλίου. Την Κυριακή 4 Μαϊου η Δ.Τ δίνει τη σκυτάλη στη ΝΕΡΙΤ.

Στις 6 μ.μ. της Κυριακής 4 Μαΐου, ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ με το πρώτο δελτίο ειδήσεων να παρουσιάζεται από την Αντριάννα Παρασκευοπούλου.

Στις 5 Μαΐου καρατομείται ο πρόεδρος, Γιώργος Προκοπάκης για να αναλάβει η Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Στις 6 Μαΐου, πριν τον καλέσουν στο στούντιο οι παρουσιαστές της εκπομπής «Έξι Δέκα» στη ΝΕΡΙΤ, ο υπουργός Υγείας «εισβάλλει» και αρπάζει το μικρόφωνο του δημοσιογράφου Χρήστου Μέγα που ήταν στο πάνελ για να μιλήσει. Την ίδια μέρα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καταγγέλλει την  «πρωτοφανή πράξη φίμωσης του δημοκρατικού λόγου και της ελεύθερης έκφρασης πολιτικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, επιστημονικών κλάδων» από την κυβέρνηση, καθώς με υπουργική απόφαση απαγόρευσε τη μετάδοση μηνυμάτων συνδικαλιστικών και άλλων φορέων, πλην των πολιτικών κομμάτων.

ert5