Το περιοδικό Yusra παρουσιάζει: Euphoria και comedown | 15.10

3 ταινίες + 1 συζήτηση για την νύχτα, την πόλη και την ταυτότητα

| 15/11/2019

Αν υπάρχουν δύο ή τρία πράγματα που ξέρουμε για την νύχτα, αυτά είναι τα εξής. Πρώτον, είναι καλύτερη μέσα στην πόλη παρά μακριά από αυτήν. Δεύτερον, κρύβει τις μεγαλύτερες απολαύσεις και τους μεγαλύτερους πόνους. Τρίτον, μετά ξημερώνει – όχι πάντα, αλλά συνήθως. Το ερώτημα όμως είναι: πού θα ξημερώσεις αύριο; σε ποιο σώμα θα ξυπνήσεις; τι θα έχει μείνει από την νύχτα; πώς θα ζήσουν στο φως αυτά που γεννήθηκαν στο σκοτάδι;

Έτυχε τον τελευταίο καιρό να δούμε τρεις φετινές ταινίες που μας άγγιξαν και νομίζουμε επίσης ότι αγγίζονται μεταξύ τους. Όντας ταινίες του τώρα, συνομιλούν αναγκαστικά και με το εδώ, ακόμα κι αν το εδώ αλλάζει ονόματα. Κι οι τρεις υπόσχονται μια νύχτα ζωντάνιας αλλά και ξοδέματος. Κι οι τρεις αναμετριούνται με μια μέρα συντριβής ή συμφιλίωσης. Οι ταυτότητες και τα σώματα χορεύουν, συγκρούονται, τρέμουν – συμπαρασύροντας μαζί τους τα κτίρια και τους δρόμους. Ανάμεσα στην euphoria και το comedown, προλαβαίνεις να ζήσεις μια ζωή.

Αυτές οι ταινίες είναι το Hyped του Άλκη Παπασταθόπουλου, ο Ηλεκτρικός Κύκνος της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη και το Ρουζ του Κωστή Θεοδοσόπουλου. Θέλαμε να δείξουμε αυτές τις ταινίες και να συναντηθούμε με τους δημιουργούς τους. Τελικά θα το κάνουμε ένα απόγευμα σε έναν κινηματογράφο στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου άλλωστε συμβαίνουν όλα. Πλέον νυχτώνει από νωρίς.

 

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου | 18.00 | Ααβόρα (Ιπποκράτους 180, Αθήνα)

 

Hyped (Άλκης Παπασταθόπουλος, 2019, 13′)

Ρουζ (Κωστής Θεοδοσόπουλος, 2019, 18′)

Ηλεκτρικός Κύκνος (Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, 2019, 40′)

 

Θα ακολουθήσει roundtable συζήτηση μεταξύ των δημιουργών

 

Επιμέλεια-συντονισμός: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

 

[είσοδος: 4 ευρώ]