Το πρώην ΠΙΚΠΑ στη Μυτιλήνη θα συνεχίσει να φιλοξενεί ευάλωτους πρόσφυγες!

| 17/07/2018

Πριν δύο εβδομάδες η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου αποφάσισε να κλείσει τις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ στη Μυτιλήνη όπου φιλοξενούνται ευάλωτοι πρόσφυγες. Η κίνηση αυτή ήρθε να επιστεγάσει την προσφυγή ξενοδόχων, του Δήμου, αλλά και του Tennis Club της Μυτιλήνης εναντίον του χώρου, ζητώντας το κλείσιμό του. Η κινητοποίηση των αλληλέγγυων του νησιού, αλλά και εκτός Λέσβου, ήταν άμεση και φαίνεται ότι επηρέασαν την απόφαση των δικαστών στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Αναδημοσιεύουμε την είδηση από το προφίλ fb του Θράσου Αβραάμ και τον ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

 

Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά επικράτησαν εναντίον των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων με την απόφαση που εξέδωσε χτες αργά το μεσημέρι το δικαστήριο των ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης. Ο χώρος φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ στη Μυτιλήνη θα παραμείνει ανοιχτός καθώς η δικαιοσύνη έκρινε ότι οι υποδομές του ΠΙΚΠΑ είναι επαρκείς για τους ευάλωτους πρόσφυγες και επιπλέον δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία από τους ανθρώπους που φιλοξενούνται εκεί.
Τα ξενοδοχεία ELYSION, PRINCESS, OIKIES, HΛΙΟΤΡΟΠΙΟ, ΛΑΣΙΑ, η Ένωση Ξενοδόχων, ο Δήμος αλλά και το Tennis club Μυτιλήνης είχαν προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της οργάνωσης που λειτουργεί τον χώρο και ζητούσαν το άμεσο κλείσιμο του. Μεταξύ άλλων στη διαδικασία που ακολουθήθηκε ξενοδόχοι υποστήριξαν ότι έχουν διαφυγόντα κέρδη από την λειτουργία του χώρου καθώς ορισμένοι από τους πρόσφυγες κολυμπούν στην θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται κάτω από τις εγκαταστάσεις του χώρου με τα ρούχα τους! Άλλοι πάλι υποστήριξαν ερχόμενοι σε αντίφαση με τους προηγούμενους ότι «οι πρόσφυγες κολυμπούν χωρίς ρούχα και κοιτάζουν με άσχημο τρόπο τις γυναίκες». Ο υπεύθυνος δε του Tennis Club μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «με όλους αυτούς (πρόσφυγες) έχουν διαταραχθεί τα μέλη του συλλόγου και οι εκπαιδευτές καθώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαφορετικό πολιτισμό»!
Η δικαστική αυτή απόφαση αποτελεί “χαστούκι” και για την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και πρώην βουλευτή της Ν.Δ. κ. Χριστιάνα Καλογήρου καθώς με μια βιαστική απόφαση, η οποία δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα και υπαγορεύτηκε από πολιτικά κίνητρα αποφάσισε πριν δυο εβδομάδες περίπου το κλείσιμο της δομής με πρόσχημα κάποιες παρατυπίες καθώς η ίδια έκρινε ότι είναι «επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι ο χώρος του ΠΙΚΠΑ που λειτουργεί αυτοδιοικούμενα είναι ένας ανοιχτός καταυλισμός και παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες, όπως οικογένειες με παιδιά, έγκυες γυναίκες, πρόσφυγες με ειδικές ανάγκες, πρόσφυγες που υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και θύματα ναυαγίων. Από το 2012 που ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι σήμερα έχουν περάσει από εκεί περίπου 30.000 πρόσφυγες χωρίς οικονομική υποστήριξη από το κράτος, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την UNHCR.
Η ουσία όλης αυτής της λυσσαλέας και συντονισμένης επίθεσης που δέχεται το ΠΙΚΠΑ και οι άνθρωποι που λειτουργούν τον χώρο από τοπικούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες αλλά και από μερίδα του τοπικού Τύπου εκτός των άλλων έχει να κάνει και με την περιοχή που βρίσκεται. Ορισμένοι εποφθαλμιούν τον χώρο για τη δική τους ¨αξιοποίηση¨ καθώς πρόκειται για «φιλέτο». Επιπροσθέτως έχει να κάνει και με το μοντέλο φιλοξενίας προσφύγων που αντιπροσωπεύει το ΠΙΚΠΑ. Γιατί βασίζεται στην αλληλεγγύη, την αυτοδιαχείριση και την από κοινού με την τοπική κοινωνία δράση. Αυτό είναι κάτι που ενοχλεί και πρέπει να μην υπάρχει.
#savepikpa