Στήλη: SmassingCulture
Κόμικ, sci - fi, κινηματογράφος, υπερήρωες, animation, πολιτική και κοινωνία

Το Χρίσμα του Σκότους: Υψηλής αισθητικής high fantasy

Μια πανέμορφη ιστορία φαντασίας

| 25/12/2017

To Xρίσμα του Σκότους (εκδόσεις WebComics) είχε φανεί ήδη από την προδημοσίευση και το Δελτίο Τύπου ότι θα ήταν ιδιαίτερο. Όμως, όταν τελικά το πήραμε στα χέρια μας, η πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το high fantasy comicτου Βασίλη Ζήκου αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, μία από τις πιο προσεγμένες και αισθητικά αξιοπρόσεκτες δουλειές που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα. Ο δημιουργός, αξιοποιώντας την μεγάλη εμπειρία του στην εικονογράφηση φανταστικών κόσμων μαγείας και μυστηρίου, δανείζεται από τον Χρήστο Σταυρόπουλο τον κόσμο της ΑΛΩ αλλά και τους χαρακτήρες που τον γεμίζουν, τους ακατάδεκτους θεούς, τους δαιμόνιες κλέφτες, τους πονηρούς μάγους και τους εντυπωσιακούς δράκους , και μας δίνει έναν τόμο γεμάτο μαγεία που πλημυρίζει όλες τις αισθήσεις!

Το κόμικ του Ζήκου έχει ως όχημα ένα κόσμο υψηλής φαντασίας (high fantasy), όπου κυριαρχεί η μάχη των θεών και των δαιμόνων. Κύριο εκφραστικό του μέσο είναι το πανέμορφο σχέδιο, το οποίο αξιοποιεί πλήρως την πάντα ενδιαφέρουσα τεχνική του φωτορεαλισμού, με έναν τρόπο που θυμίζει βέβαια παραδοσιακές της χρήσεις, όπως στο κλασικό Kingdom Come του Αlex Ross , αλλά προσθέτει πολλά νέα στοιχεία, κυρίως την απόλυτη μαεστρία του χρώματος. Οι χρωματικοί αυτοί συνδυασμοί  αποκτούν την πρωτοκαθεδρία της αφήγησης, η οποία μεταφέρεται οριστικά στο οπτικό κομμάτι. Ταυτόχρονα βέβαια πάνε πολύ πιο πέρα από την αληθοφανή (με τα μέτρα του μαγικού αυτού κόσμου) αναπαράσταση των γεγονότων της ιστορίας ή ακόμα και των εξωτικών πλασμάτων που είναι οι ήρωες της. Ο Ζήκος καταφέρνει και σκιαγραφεί με αυτές τις χρωματικές εκρήξεις, το διεθλασμένο φως και την βαριά ονειρική του ατμόσφαιρα την ίδια την υφή της μαγείας που κατακλύζει τον κόσμο της ΑΛΩ. Μέσα από αυτον τον κυκεώνα ερεθισμάτων οδηγεί, σαν άλλος λευκός λαγός, τον αναγνώστη   σε έναν κόσμο όπου όλα φαντάζουν πιθανά, όπου η ίδια η μαγεία ανασαίνει γύρω του.

Το σχέδιο αυτό βέβαια βρίσκει πάτημα και στην ίδια την δράση της ιστορίας. Οι κινήσεις των προσώπων χαρακτηρίζονται από άνεση κα πλαστικότητα, ενώ το μοντάζ στα καρέ των μαχών λαμβάνει μια κινηματογραφική χροιά και έναν πιο ταχύ ρυθμό, προσομοιώντας πολύ καλά τις καταστάσεις έντασης και άγχους.

Επιπλέον, στο κομμάτι της πλοκής, ο κόσμος της ΑΛΩ, όπως και άλλοι φανταστικοί κόσμοι, βρίθει πολέμων και αντιμαχιών, οι οποίες, ακόμα και αν έχουν τελικά την παραδοσιακή επίλυση (Το Χρίσμα του Σκότους είναι ο πρώτος τόμος μιας σειράς που ελπίζουμε να μας απασχολήσει για πολύ καιρό) η εξέλιξη τους δεν παρουσιάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούν να ξεπεράσουν, καταστάσεις που δεν μπορούν να λύσουν χωρίς θύματα και… πόλεις που δεν μπορούν να προστατεύσουν. Συγχρόνως η παρουσιάση των villains γίνεται με ένα εντυπωσιακό στυλιζάρισμα, το οποίο παρόλο που παραμένει αναγνωρίσιμο στον μέσο αναγνώστη high fantasy ιστοριών, απέχει  από το camp και τη γραφικότητα που πολλές φορές έχουμε δει να λυμαίνονται τέτοιες ιστορίες, πάλι εξαιτίας του μαγευτικού σχεδίου.

Ο Βασίλης Ζήκος κατάφερε, μέσα από σκληρή δουλειά που αποτυπώνεται σε κάθε καρέ, να δώσει στο ελληνικό κοινό ένα κόμικ που κάλλιστα θα μπορούσε να βρει τον δρόμο του στο εξωτερικό. Μέχρι τότε ελπίζουμε να ξαναδούμε τον κόσμο της ΑΛΩ και τις περιπέτειες που μας επιφυλλάσει σύντομα!