Το Facebook, στο εξής, επιλέγει για εμάς χωρίς εμάς

Η ολιγόωρη «εξαφάνιση» της σελίδας του TeleSUR «άνοιξε» μια μεγάλη και χρήσιμη συζήτηση

| 25/01/2018

Για κάποιες (αρκετές) ώρες η σελίδα του εναλλακτικού πρακτορείου ειδήσεων TeleSUR english (με περισσότερους από 400.000 followers) χάθηκε από το Facebook πριν από ένα 24ωρο. Το ίδιο το πρακτορείο, όταν η σελίδα επανήλθε, αφού ευχαρίστησε τους αναγνώστες για το ενδιαφέρον και την στήριξή τους, δηλώνει ότι ψάχνει να βρει τον λόγο που έγινε αυτό και πώς έγινε.

Τις ώρες που η σελίδα δεν εμφανιζόταν, το Hampton institute ενημέρωνε με ανακοίνωση ότι η σελίδα «κατέβηκε» γιατί λογοκρίθηκε μετά από αμερικανικό αίτημα από το Facebook.  Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής, όπως τουλάχιστον εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα Reddit: «TeleSUR English’s page has been shut down by Facebook, despite 400,000 followers. We are witnessing unprecedented censorship in the United States. The 1st amendment has always been limited for most, due to our lack of resources and platforms, but this is now blatant expulsion of any and all sources that fall outside the realm of the capitalist media conglomerates. Censorship is the suppression of speech, public communication, or other information, on the basis that such material is considered objectionable, harmful, sensitive, politically incorrect or ‘inconvenient’ as determined by government authorities or private organizations. All forms of people power (democratic organization) have always been viewed as a threat in the United States. The founders made this clear with their constant derision of “the mob.” Democracy in the workplace (labor unions) has been all but destroyed. Democracy in society (which blossomed in the ’60s) was brutally beaten down. And now democracy in media (crowd-sourced information) is being attacked. Take note as the empire continues to unravel before our eyes, and its benefactors scramble to keep it intact. All power to the people». 

Η καταγγελία του Hampton Institute δεν επιβεβαιώνεται, προς το παρόν από το Facebook ή το TeleSUR, αλλά και δεν διαψεύδεται. Δεν θα εξέπληττε όμως κανέναν αν είναι αλήθεια. Το Facebook έχει προχωρήσει σε πολύ πιο ανοιχτές και ωμές κινήσεις λογοκρισίας. Μετά από συμφωνία με την ισραηλινή κυβέρνησηέχουν «μπλοκαριστεί» ή «κατέβει» δεκάδες λογαριασμοί συλλογικοτήτων ή ατόμων (συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της οργάνωσης Fatah του Προέδρου της Π. Αρχής Μαχμούντ Αμπάς) λόγω όπως, αναφέρεται στη συμφωνία, της «παρότρυνσης σε βία». Εννοείται ότι δεν έχουν ληφθεί αντίστοιχα μέτρα για την «παρότρυνση σε βία» από την άλλη πλευρά, δηλαδή αυτήν της ισραηλινής κατοχής.  Σε ανάλογη συμφωνία η διεύθυνση του Facebook έχει προχωρήσει και με τις αμερικανικές αρχές.

Αξίζει να τονιστεί ότι εδώ και λίγες ημέρες το Facebook εφαρμόζει την νέα του πολιτική η οποία προβλέπει ότι στα newsfeed των χρηστών προβάλλονται κατά προτεραιότητα «προσωπικά νέα» και όχι αναρτήσεις από ιστοσελίδες που έχουν ειδησεογραφικό περιεχόμενο και οργανωμένη παρουσία. Εκ της διευθύνσεως της μεγαλύτερης πλατφόρμας social media η επιλογή αυτή παρουσιάστηκε ως μια κίνηση να ενισχυθεί «ο χαρακτήρας παρέας» και «οικογένειας» του μέσου και κυρίως ως μέσο αντιμετώπισης της πλημμυρίδας των fake news και της αύξησης της έλλειψης αξιοπιστίας!  Γι αυτό θα «ανεβαίνουν» στα newsfeed αναρτήσεις από ιστοσελίδες που με βάση έρευνες που θα διεξάγει το ίδιο το Facebook, οι χρήστες του θα θεωρούν «αξιόπιστες»… Ό,τι καταλαβαίνετε, καταλαβαίνουμε..

Η αλήθεια όμως είναι ότι πρακτικά αποτελεί σοβαρό πλήγμα για όσες ιστοσελίδες, ειδησεογραφικού, πολιτικού, καλλιτεχνικού, ή άλλου περιεχομένου, έχουν οργανωμένο και όχι «προσωπικό» χαρακτήρα και  αξιοποιούν το facebook για να προωθήσουν τη δουλειά τους.  Έτσι ή θα αναγκαστούν να πληρώνουν διαφήμιση στο facebook προκειμένου να εμφανίζει τις αναρτήσεις τους στα newsfeed των followers που έχουν ή απλώς θα πάψουν να εμφανίζονται, με αποτέλεσμα οι αναγνώστες τους να μην τους βρίσκουν στο facebook αν δεν πληκτρολογήσουν κατευθείαν πάνω στη σελίδα τους μέσα σε αυτό.  Είναι προφανές ότι εκείνοι που θα αντέξουν να πληρώσουν διαφήμιση δεν είναι οι εναλλακτικές ιστοσελίδες οποιουδήποτε περιεχομένου (καλλιτεχνικού, ειδησεογραφικού, πολιτικού, κλπ) οι οποίες εξωθούνται σε «σβήσιμο από το χάρτη» από τις mainstream ιστοσελίδες κάθε είδους.

Η επιλογή της διεύθυνσης του Facebook είναι απολύτως συνειδητή και παρά το ότι η μετοχή της εταιρείας έπεσε μέσα σε μόλις δύο 24ωρα μετά την ανακοίνωση αυτή κατά περίπου 4%, δεν μοιάζει πιθανό ν’ αλλάξει γιατί μάλλον είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος είναι να γίνει ακόμη δυσκολότερη η επαφή εναλλακτικών απόψεων με αναγνώστες και χρήστες των social media σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί το περιεχόμενο και τελικά και τα ενδιαφέροντα, οι πληροφορίες και η σκέψη των χρηστών. 

Αποτελεί, δε, μια τρανταχτή απόδειξη ότι τα περί «ελευθερίας» στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι μάλλον πολύ σχετικά δεδομένης της ιδιοκτησίας τους από μεγάλες πολυεθνικές και συμφέροντα, τα οποία δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν τα πάντα προκειμένου να ελέγχεται το τι φθάνει στους χρήστες.

Έτσι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το TeleSUR στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε καλώντας τους followers του να επιλέξουν οι ίδιοι στις ρυθμίσεις τους να εμφανίζονται οι αναρτήσεις του πρακτορείου πρώτες μήπως και σωθεί κάτι.

Όλη αυτή η ιστορία προφανώς αγγίζει και το ToPeriodikoGR που μάλλον είναι αντιληπτό ότι δεν μπορεί να διαφημίζει με ανταγωνιστικούς όρους το περιεχόμενό του. Έτσι, συμμεριζόμαστε πλήρως την έκκληση του TeleSUR και αντιγράφουμε τις οδηγίες που δίνει απευθύνοντας τη σχετική έκκληση προς τους δικούς μας φίλους.  Αν μη τι άλλο, μέσα από όλο αυτό, το βέβαιο είναι ότι δοκιμάζεται και ενισχύεται η πραγματική αλληλεπίδραση μέσου και αναγνώστη στην πιο υπαρξιακή της μορφή…

Φωτογραφία του χρήστη teleSUR English.