“Τρεις Αδερφές”, του Αντον Τσέχωφ, στο θέατρο Πορεία

Σπουδή πάνω στην απώλεια

| 15/02/2017

Το πεπερασμένο των ανθρώπινων δυνατοτήτων δεν θα μπορούσε να γίνει πιο αντιληπτό όταν “αντίπαλος” είναι η προσδοκία. Οσο κι αν προσπαθούμε να την οριοθετήσουμε και να μη φανούμε αμετροεπείς, αυτή πάντα θα συνθλίβεται από το κυνήγι της ουτοπίας. Η προσμονή για ένα καλύτερο αύριο πάντα θα προσκρούει στην ψευδαίσθηση μας για το ανέφικτο, στην αλαζονεία μας να πιέσουμε τον χρόνο. Το αποτέλεσμα θα είναι τιμωρητικό και παντοτινό. Το σώμα και η ψυχή θα πρέπει να πορευθούν με το βάρος της απώλειας. Της απώλειας όσων πιστέψαμε και αγαπήσαμε. Οι “Τρεις Αδερφές” του Αντον Τσέχωφ είναι μια αριστουργηματική σπουδή πάνω σ’ αυτό. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια να μεταφερθεί στη σκηνή του θεάτρου επιβάλλεται να είναι φιλόδοξη και απαλλαγμένη από “μοντέρνες” ιδέες και σκέψεις. Γιατί δεν υπάρχει τίποτε πιο φιλόδοξο από την αποτύπωση του κλασικού. Ο Δημήτρης Τάρλοου (σκηνοθεσία-δραματουργία) τα κατάφερε και δικαίως η παράσταση είναι εισπρακτική επιτυχία.

Το έργο, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, περιστρέφεται γύρω από τη ζωή τριών αδερφών:  Της Ολγας, της Μάσας και της Ειρήνης. Οι τρεις τους, μαζί με τον αδελφό τους Ανδρέα Πρόζοροφ, μετά τον θάνατο του πατέρα τους, στρατιωτικού, ξεμένουν στον τόπο της τελευταίας του μετάθεσης, σε μια απομακρυσμένη πόλη της ρωσικής επαρχίας. Η νοσταλγία για την αγαπημένη τους πόλη των παιδικών τους χρόνων, τη Μόσχα, έντονη. Όπως και η ελπίδα για επιστροφή σε αυτήν. Ελπίδα που μεταφράζεται σε πραγματοποίηση των ονείρων και των προσδοκιών τους. Η μονοτονία του τόπου “σπάει” από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και από τους φίλους της, κυρίως στρατιωτικούς. Βοηθούν κι αυτοί στο να μείνει “ζωντανή” η Μόσχα. Ο χρόνος όμως και η πραγματικότητα δεν υπακούουν στις ανθρώπινες επιθυμίες και η τροπή που παίρνουν τα πράγματα οδηγεί σε κατάρρευση.

16603113_10155858719443345_8320240444767821640_n

Οι τρεις αδερφές κινούν τα νήματα. Η προσωπικότητα καθεμίας επηρεάζει καταλυτικά και όσους είναι γύρω τους. Η Ολγα, η πιο συντηρητική από τις τρεις, δείχνει να έχει παραιτηθεί από τη ζωή. Από τη χαρά αυτής. Μένει δίπλα στις αδερφές της, τις στηρίζει και προσπαθεί να διατηρήσει την τάξη πραγμάτων που διαμόρφωσε ο πατέρας της. Η Μάσα, η πιο ατίθαση, ασφυκτιά στον γάμο της –παντρεύτηκε στα 18- και αναζητά τον έρωτα για να αναπνεύσει και να βρει ξανά τη χαρά της ζωής. Η Ειρήνη, η μικρότερη, αν και προσπαθεί να χαρεί τα νιάτα της, προσπαθεί να διαχειριστεί τον ερχομό του έρωτα. Τον θέλει, ψάχνει τον άντρα της ζωής της, όμως οι συνθήκες δεν την ευνοούν. Η Μόσχα φαντάζει τόπος ιδανικός και μέρος που θα εκπληρωθούν οι προσδοκίες τους.

Ο Δημήτρης Τάρλοου δικαιώνεται για την επιλογή του να δώσει τους τρεις βασικούς ρόλους στις Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Ολγα), Ιωάννα Παππά (Μάσα), Λένα Παπαληγούρα (Ειρήνη). Η μία συμπληρώνει την άλλη και υποδύονται υποδειγματικά τους “τσεχωφικούς” χαρακτήρες. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε τον άψογο ρυθμό της παράστασης, τον συγχρονισμό και τη σωστή σκηνική παρουσία όλων. Η σκηνοθετική προσέγγιση αναδεικνύει το κωμικό στοιχείο του έργου μια και ο ίδιος ο συγγραφέας το χαρακτήριζε “κωμωδία”. Εδώ όμως το γέλιο προκαλείται μέσα από τη σκληρή πραγματικότητα. Οι “Τρεις Αδερφές” είναι μια παράσταση που κυλά τόσο όμορφα που σε παρασύρει στη μαγεία της.

16640659_10155858719523345_2388868747122822114_n

Info:

Απόδοση-Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Συνεργάτις δραματουργός: Ερι Κύργια

Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική: Αγγελος Τριανταφύλλου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Κίνηση: Κορίνα Κόκκαλη

Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα, Ελένη Μιχαηλίδου, Λίνα Σταυροπούλου

Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα, Νόρα Δεληδήμου

Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Διανομή:

Πρόζοροφ Ανδρέας: Λαέρτης Μαλκότσης

Ναταλία: Μαριάννα Δημητρίου

Ολγα: Αλεξάνδρα Αϊδίνη

Μάσα: Ιωάννα Παππά

Ειρήνη: Λένα Παπαληγούρα

Κουλίγκιν Θεόδωρος: Γιώργης Τσαμπουράκης

Βερσίνιν Αλέξανδρος: Γιάννης Νταλιάνης

Τούζενμπαχ: Παντελής Δεντάκης

Σολιόνι: Δημήτρης Μπίτος

Τσεμπουτίκιν: Γιώργος Μπινιάρης

Φεντότικ: Πάρις Θωμόπουλος

Ροντέ: Ρενάτο Κούσι

Φεραπόντ: Χάρης Τσιτσάκης

Ανφίσα: Μαριέττα Σγουρδαίου

Καθαρίστρια, νταντά: Κορίνα Κόκκαλη

Παραστάσεις: έως 6/6

Πληροφορίες: Κάθε Τρίτη, στις 8:30 μ.μ.

Εισιτήρια: 20, 17, 14 ευρώ. Ισχύουν ειδικές τιμές

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις