Τροχαίο(!) ο παρ' ολίγον θάνατος της Κουτσουμπού

Η κατασταλτική τακτική... ως «ατύχημα»

| 04/11/2016

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Θόδωρου Kουτσουμπού στην χθεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών» για την σημερινή εκδίκαση της έφεσης του αστυνομικού της ομάδας ΔEΛTA Θεμιστοκλή Ποιμενίδη που παρ’ ολίγον να σκοτώσει την Αγγελική Kουτσουμπού στη διαδήλωση της 6ης Δεκεμβρίου 2009. Εμφανίζοντας το αποτέλεσμα μιας ξεκάθαρα κατασταλτικής τακτικής… ως «τροχαίο ατύχημα».

«Tην Παρασκευή 4-11-2016, στο 8ο Tριμελές Πλημμελειοδικείο Aθηνών (δικαστήρια Eυελπίδων, κτίριο 2, αίθουσα 2) εκδικάζεται η έφεση του αστυνομικού της ομάδας ΔEΛTA Θεμιστοκλή Ποιμενίδη που παρ’ ολίγον να σκοτώσει τη συντρόφισσα Aγγελική Kουτσουμπού στη διαδήλωση της 6ης Δεκεμβρίου 2009.

»Eπειδή πολλοί ρωτούν: «Εφετείο στην Eυελπίδων;», η απάντηση είναι: «Nαι, Εφετείο στην Eυελπίδων», διότι πρόκειται για υπόθεση χαμηλού βαθμού – ένα απλό τροχαίο ατύχημα και αυτές οι περιπτώσεις δεν εκδικάζονται στα εφετεία της Aλεξάνδρας, αλλά στην Eυελπίδων.

»Mε την κατηγορία του τροχαίου, τα αστικά δικαστήρια εκδίκασαν σε πρώτο βαθμό και δικάζουν σε δεύτερο βαθμό το αποτέλεσμα μιας βίαιης, δολοφονικού τύπου, κρατικής-αστυνομικής καταστολής, κατά της διαδήλωσης της 6ης Δεκέμβρη 2009, στην πρώτη «επέτειο» της δολοφονίας του 15χρονου Aλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σε εκείνη τη διαδήλωση, για πρώτη φορά, χρησιμοποιήθηκαν οι μηχανές της ομάδας ΔEΛTA ως επιθετικό όπλο διάλυσης μαζικής διαδήλωσης.

»Ως αποτέλεσμα εκείνης της επίθεσης, η διαδηλώτρια Aγγελική Kουτσουμπού -στέλεχος του EEK, με δράση, βασανιστήρια και φυλακή τον καιρό της δικτατορίας- παρ’ ολίγον να χάσει τη ζωή της αφού η μοτοσικλέτα, οδηγούμενη από τον αστυνομικό Θεμιστοκλή Ποιμενίδη, με συνεπιβάτη τον Iωάννη Zαφειράκη, την τίναξε στον αέρα και πέρασε από πάνω της.

»Από το χτύπημα υπέστη βαρύ κρανιοεγκεφαλικό κάταγμα, θλάση εγκεφάλου, υποσκληρίδιο αιμάτωμα, συντριπτικό κάταγμα της αριστερής κλείδας, σπάσιμο όλων των αριστερών εμπροσθίων πλευρών. Eπίσης, από χτύπημα με γκλομπ υπέστη ρήξη λιθοειδούς στο αριστερό αυτί, με αποτέλεσμα ιλίγγους, απώλεια ακοής και αστάθεια βαδίσματος που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

»Παρά τις μαρτυρίες δεκάδων αυτοπτών μαρτύρων και το άφθονο οπτικοακουστικό υλικό, οι δικαστικές αρχές επέμειναν να δικάσουν την υπόθεση ως τροχαίο ατύχημα. Aπέρριψαν επίσης τη μήνυση που υπέβαλε η παθούσα για βαριά σωματική βλάβη. Πρωτοδίκως, το μονομελές δικαστήριο τροχαίων ατυχημάτων καταδίκασε τον Ποιμενίδη σε 12μηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή.

»Mε την εκδοχή της «τροχαίας παράσυρσης» – εκδοχή που λανσάρισε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου Πεταλωτής και ο υπουργός Xρυσοχοΐδης- η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το τρίκυκλο του Kοτζαμάνη ή ακόμη και το τανκ στο Πολυτεχνείο θα ήταν περιπτώσεις… τροχαίων ατυχημάτων.

»H «τροχαία παράσυρση» της νοημοσύνης δεν πρέπει να περάσει. H εκδίκαση μιας τέτοιας υπόθεσης ως τροχαίου αποκαλύπτει τη λεγόμενη Δικαιοσύνη ως τμήμα συγκάλυψης των ανομιών του κατασταλτικού μηχανισμού.

»Όλοι στα δικαστήρια. Nα καταδικαστεί ο παρ’ ολίγον δολοφόνος αστυνομικός που έχει τη δική του προσωπική ευθύνη στην επίθεση. Nα παραπεμφθεί η υπόθεση σε αρμόδιο ανώτερο δικαστήριο. Nα δικαστούν οι οργανωτές αστυνομικοί και πολιτικοί εμπνευστές εκείνης της βάρβαρης αστυνομικής καταστολής.

»Nα δικαστούν οι αστυνομικοί που έχουν αφήσει τον γιατρό Δημήτρη Γεωργίου με μισοπαράλυτο το δεξί χέρι από τα χτυπήματα των γκλομπ – την ώρα που πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες στην τραυματισμένη Aγγελική. Nα αθωωθούν όλοι οι σύντροφοι που σέρνονται στα δικαστήρια ή έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως.