Τύμπανα πολέμου στο Ντονμπάς

Τελευταίο επεισόδιο σε μια μακρά πορεία κλιμάκωσης η δολοφονία Ζαχαρτσένκο;

| 03/09/2018

Σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια προχωρά το καθεστώς του Κιέβου στην περιοχή της Μαριούπολης, με πηγές στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ να υποθέτουν, ότι πρόκειται για απόπειρα εκμετάλλευσης της πολιτικής αναστάτωσης, την οποία το Κίεβο υποθέτει ότι επέφερε η δολοφονία του ηγέτης της ΛΔ του Ντονιέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, ώστε να επιτεθεί στο Ντονμπάς.

Μάλιστα, δημοσιεύματα των ΜΜΕ των ΛΔ, επικαλούμενα πηγές του Γενικού Επιτελείου της ΛΔ του Ντονιέτσκ, αναφέρουν ότι η ημερομηνία της επίθεσης είναι η 14η Σεπτεμβρίου.

Ντοκουμέντα που φέρουν την υπογραφή του πρώτου αναπληρωτή διοικητή του ΓΕΣ της ΛΔ του Ντονιέτσκ, στρατηγού, Βαλέρι Ζαλούζνι, αναφέρουν ενίσχυση και συγκέντρωση στρατευμάτων του Κιέβου με κατεύθυνση την Μαριούπολη, στα οποία συμμετέχουν και νατοϊκοί στρατιωτικοί σύμβουλοι.

Σύμφωνα με γνώμες πολιτικών αναλυτών, η εντατικοποίηση των εχθροπραξιών στο Ντονμπας είναι σημαντική, μεταξύ άλλων και για άλλα θέατρα στρατιωτικών επιχειρήσεων, γι’ αυτό και «οι Αμερικανοί καθοδηγητές της Ουκρανίας μπορούν να αποφασίσουν στρατιωτική επίθεση».

Για τον πολιτικό αναλυτή και δημοσιογράφο, Αλεξάντρ Ασάφοφ, με την δολοφονία του Ζαχάρτσενκο, η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στο Ντονμπάς, γι’ αυτό και η Δύση ίσως πιέσει το Κίεβο να αποφύγει την αιματοχυσία.

«Παρ ‘όλα αυτά, για το Κίεβο, η οργάνωση προβοκάτσιας είναι μια επιθυμητή τακτική, αφού είναι προφανές ότι ο Ποροσένκο, μαζί με το κόμμα του, του “πολέμου”, θέλει ακριβώς με την βοήθεια του πολέμου να κερδίσει τις εκλογές».

Μάλιστα, για τον Ασάφοφ, η επίθεση στο Ντονμπάς είναι πιθανό να μην οργανώνεται από την Ουκρανία, αλλά να χρησιμοποιείται ο κυβερνητικός στρατός της για την εξυπηρέτηση ευρύτερων γεωστρατηγικών παιχνιδιών του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Πάντως, οι αρχές της ΛΔ του Ντονιέτσκ διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία αναστάτωση στον κρατικό μηχανισμό από την δολοφονία του Ζαχαρτσένκο, οι πληρωμές μισθών και συντάξεων γίνονται κανονικά και ότι βασική προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της σταθερότητας από πιθανές προβοκάτσιες.