Υεμένη ή αλλιώς η κόλαση επί της γης

Εκατόμβες νεκρών καθημερινά

| 10/08/2018

Τουλάχιστον 29 μικρά παιδιά νεκρά. Τουλάχιστον. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός νέου αεροπορικού «πλήγματος» ακριβείας της, υπό τη Σαουδική Αραβία, συμμαχίας στο ανείπωτο αιματοκύλισμα που βιώνει ο λαός της Υεμένης τα τελευταία χρόνια με την κλιμάκωσή του, από το 2015 και μετά όταν και ανέλαβε ενεργό ρόλο η Σ. Αραβία, να έχει λάβει διαστάσεις μιας διαρκώς εντεινόμενης τραγωδίας για την οποία ολόκληρος ο κόσμος σιωπά. Όπως σιώπησε και αυτή τη φορά.  Φαίνεται ότι το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν μετατράπηκε σε «παράπλευρη απώλεια». Κατά τους σιίτες μαχητές Χούθι που ελέγχουν, πλέον, το δυτικό τμήμα της χώρας, συνολικά, οι νεκροί είναι 43 και οι τραυματίες 61. Η διασταύρωση αριθμών και λεπτομερειών παραμένει, συνήθως, χαμένο στοίχημα μέσα στο χαμό. Μόλις την περασμένη εβδομάδα,  55 πολίτες σκοτώθηκαν σε πόλη ελεγχόμενη από τους Χούθι.

Η συμμαχία υπό τη Σ. Αραβία διατείνεται ότι δεν πλήττει αμάχους, κάτι που επανειλημμένως έχει διαψευστεί από όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που καταφέρνουν, έστω, να υπολειτουργούν στη χώρα, οι οποίες τονίζουν ότι στόχος έχουν γίνει κατοικημένες περιοχές, ανοιχτές αγορές, πολιτικά κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία, κάθε είδος ανθρώπινης ζωής.

Η πάλαι ποτέ λεγόμενη και «ευδαίμων Αραβία» έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο όπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό και ασθένειες χωρίς, ουσιαστικά, καμία οργάνωση, κανείς διεθνής οργανισμός να μην μπορεί, μέσα σε αυτό το απόλυτο χάος, να αναλάβει πραγματική δράση για ν’ ανατρέψει αυτήν την απίστευτη εκατόμβη. Σύμφωνα με τα όποια στοιχεία επικαλείται ο ΟΗΕ, 10.ο00 άνθρωποι, τουλάχιστον, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί όλα αυτά τα χρόνια ενώ περισσότεροι από 55.000 έχουν τραυματιστεί. Περισσότεροι από 10.000 είναι οι άνθρωποι που εκτιμάται ότι έχουν προσβληθεί από χολέρα, και ενώ βρισκόμαστε στο 2018, η τρομερή ασθένεια, που σε πολλά μέρη του κόσμου θεωρείται εξαφανισμένη, αφανίζει ανθρώπινες ζωές.

Ο «ευαίσθητος» ΟΗΕ όρισε έναν ειδικό απεσταλμένο που ..θα προσπαθήσει να πείσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να κάτσουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων το Σεπτέμβριο στη Γενεύη. Ουδείς μοιάζει να πιστεύει ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα όλο αυτό να καταλήξει κάπου.

Η Υεμένη είχε την κακή τύχη να βρίσκεται σε μια εξαιρετικά σημαντική γεωστρατηγική θέση. Στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία. Στις ακτές που οδηγούν στη διώρυγα του Σουέζ. Να έχει το λιμάνι του Άντεν, σταθμό μέγιστης σημασίας για το εμπόριο. Όσο κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ, Σ. Αραβίας και Ισραήλ, που έχουν διαμορφώσει έναν ολοένα πιο σαφή συμμαχικό άξονα, απέναντι στο Ιράν (του οποίου δάκτυλος εκτιμούν ότι είναι οι Χούθι) τόσο ο λαός της Υεμένης σφαγιάζεται με ανηλεή τρόπο και η χώρα του μετατρέπεται σε κόλαση επί της γης χωρίς ούτε καν οι εξελίξεις αυτές να αποτελούν μια γραμμή στα μεγαλύτερα δελτία ειδήσεων. Ο έλεγχος, η επιρροή, η ενέργεια, οι εμπορικοί και ενεργειακοί δρόμοι, η ισχύς και πίσω από όλα, μα όλα, το κέρδος με ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ κόστος.

Τέτοιος τρομακτικός χαμός ανθρώπινων ζωών μέσα σε τόσο εκκωφαντική κτηνώδη σιωπή η ανθρωπότητα δεν έχει ζήσει, τουλάχιστον όλες τις τελευταίες δεκαετίες.  Αν κάποιος αναζητά τον ορισμό της απόλυτης βαρβαρότητας είναι αυτό που ζουν οι συνάνθρωποί μας στην Υεμένη, είναι αυτό που τους αφήνουμε να ζουν με τη σιωπή μας.

Και ναι… το video που ακολουθεί περιέχει σκληρές εικόνες, αυτές της καθημερινότητας του λαού της Υεμένης: