Υπουργείο Παιδείας: Ρατσισμός... στα «μουλωχτά»

Υπηρεσιακό έγγραφο αποκλείει στην πράξη τους αλλοδαπούς μαθητές από την φοίτηση σε κοντινό τους σχολειό

| 26/09/2016

Ως ρατσιστικό και «κερκόπορτα της παραβίασης των δικαιωμάτων όλων των παιδιών» χαρακτηρίζει – δικαίως – έγγραφο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την περίπτωση προσέλευσης μεγάλου αριθμού αλλοδαπών μαθητών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ”Ο Αριστοτέλης”.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:

«Εξώφθαλμα ρατσιστικό έγγραφο που παραβιάζει κατάφωρα το δικαίωμα του παιδιού για φοίτηση στη δημόσια εκπαίδευση αποτελεί το “εξ. επείγον” έγγραφο του Υπουργού Παιδείας (7/9/2016, Αρ Πρ.: Φ1/143733/Δ2), στο οποίο αναφέρονται τα εξής: “Σε περίπτωση προσέλευσης μεγάλου αριθμού αλλοδαπών μαθητών για εγγραφή στις σχολικές μονάδες Π.Ε. και Δ.Ε., δεδομένου ότι η δυνατότητα στέγασης κάθε σχολείου είναι συγκεκριμένη και ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα είναι καθορισμένος, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων να μεριμνήσουν ώστε οι γονείς/κηδεμόνες ή οι ίδιοι οι μαθητές, εφόσον είναι ενήλικες, να υποβάλουν τη σχετική αίτησή τους στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Ακολούθως, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τη σχολική περιφέρεια καθώς και τον αριθμό των ήδη εγγεγραμμένων μαθητών στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς τους, να ορίζουν, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, την σχολική μονάδα στην οποία δύναται να εγγραφεί ο μαθητής”.

»Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, τα Ελληνόπουλα γράφονται στα σχολεία της περιοχής τους χωρίς κανένα περιορισμό, αλλά τα αλλοδαπά παιδιά θα κρίνουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αν και που θα εγγραφούν!!! Αυτό σημαίνει αμφισβήτηση της εγγραφής χιλιάδων αλλοδαπών παιδιών που φοιτούν εδώ και χρόνια στα σχολεία μας με δικαιολογία κτηριακά θέματα! Το Υπουργείο παιδείας για να αποτρέψει τις εγγραφές των προσφυγόπουλων σε σχολεία του αστικού ιστού, θέσπισε με το έγγραφο αυτό, διακρίσεις σε βάρος ΟΛΩΝ των αλλοδαπών.

»Να θυμίσουμε λοιπόν, στο Υπουργείο Παιδείας ότι η φοίτηση στο σχολείο είναι ατομικό δικαίωμα κάθε παιδιού χωρίς καμία εξαίρεση. Το δικαίωμα αυτό εδώ και περίπου εκατόν πενήντα χρόνια, θεωρείται  συνταγματική υποχρέωση, που αφορά τους κηδεμόνες τους και, κυρίως, την Πολιτεία. Σε απλά λόγια, ο κηδεμόνας είναι υποχρεωμένος να στέλνει το παιδί του στο σχολείο και το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά χωρίς αρνητικές διακρίσεις. Επιτρέπονται μόνο οι θετικές ενισχύσεις για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού, ώστε η ευάλωτη οικονομική και κοινωνική θέση να μην οδηγεί σε αποκλεισμό των παιδιών από την εκπαίδευση.

»Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τα παιδιά των προσφύγων στη χώρα μας. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να εξασφαλίσει την αυτονόητη δυνατότητά τους να εγγράφονται στο σχολείο της γειτονιάς τους, όπως ισχύει για όλα τα παιδιά. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αφαιρέσει ειδικά από αυτές τις κατηγορίες παιδιών το δικαίωμα να φοιτούν στο πιο κοντινό σχολείο.

»Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το Υπουργείο και με το έγγραφο αυτό, εφαρμόζουν πιστά την πολιτική που επιδιώκει να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από τις κατοικημένες περιοχές, σε συνθήκες οριακής απομόνωσης, αποκλεισμένους από τον ντόπιο πληθυσμό και με τρόπο που τους αντιμετωπίζει ως προσωρινούς. Την ίδια στιγμή βέβαια, με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και την πολιτική των κλειστών συνόρων, τους κρατά κυριολεκτικά εγκλωβισμένους, φυλακισμένους και αιωνίως πρόσφυγες, χωρίς δικαιώματα σε μια σχετικά “κανονική” ζωή. Η γκετοποίηση είναι η βασική επιδίωξη όλων των νομοθερημάτων και των αποφάσεων της κυβέρνησης που αφορούν την εκπαίδευση των προσφύγων!

»Η βιασύνη του εγγράφου με το οποίο παραβιάζονται οι διεθνείς συμβάσεις, το σύνταγμα και ολόκληρη η νομοθεσία, εξηγείται. Επιδιώκει να ορθώσει διοικητικό τοίχο στις εγγραφές των προσφυγόπουλων στα σχολεία της γειτονιάς από τα Εκπαιδευτικά Σωματεία, το Συντονισμό των Εργατικών Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων και πολλών ακόμα αλληλέγγυων Συλλογικοτήτων και Πρωτοβουλιών! Επιδιώκει να δώσει νομοθετικό άλλοθι στους Διευθυντές Εκπαίδευσης για ρατσιστικές εκκαθαρίσεις!

»Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε θα το επιτρέψουμε! Η μαχόμενη εκπαίδευση υποστήριξε πάντα το σχολείο που χωράει όλα τα παιδιά και γι’ αυτό θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις!

»Εμείς θα τα γράψουμε στα σχολεία μας τα προσφυγόπουλα σε σύγκρουση με κάθε ρατσιστική απαγόρευση της κυβέρνησης και κάθε ξενοφοβικής, φασιστικής φωνής! Οι ρατσιστικές, φασιστικές φωνές, όπως ο Σύλλογος Γονέων του 5ου ΔΣ Ωραιοκάστρου είναι εξαίρεση!

»Ο αγώνας μας αφορά όλα τα παιδιά, Ελληνόπουλα και Αλλοδαπά, όλα τα παιδιά που η πολιτική των μνημονίων, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, ψάχνει ευκαιρία να τα “πετάξει” έξω από το Δημόσιο Σύστημα Εκπαίδευσης. Σήμερα είναι τα προσφυγόπουλα, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και αμέσως μετά τα παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν να πληρώσουν τη συντήρηση των σχολείων!

»Η μαχόμενη εκπαίδευση υποστήριξε πάντα το σχολείο που χωράει όλα τα παιδιά και γι’ αυτό θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις!

  • Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το ρατσιστικό και παράνομο έγγραφο!
  • Εγγραφή όλων των προσφυγόπουλων στο κανονικό σχολείο με όλες τις υποστηρικτικές δομές και όχι σε τάξεις “γκέτο”».